Translate

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

325. Cass Franklin : Misirlou


O Cass Franklin γεννήθηκε το 1912 στη Νέα Υόρκη. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Λονγκ Άιλαντ και κατά τη διάρκεια των σπουδών του υπήρξε αστέρι του αμερικάνικου ποδοσφαίρου αλλά και μέλος της φιλαρμονικής Ορχήστρας της Νέας Υόρκης ως βιολιστής. Αναγκάστηκε όμως να σταματήσει τις σπουδές του λόγω του θανάτου του πατέρα του για να δουλέψει. Βρήκε δουλειά στο Χρηματιστήριο της Γουόλ Στριτ αλλά έμεινε άνεργος όταν ξέσπασε το μίνι κραχ του 1933.
Μετά απ΄αυτό αποφάσισε να ασχοληθεί και πάλι με τη μουσική κι έτσι μπήκε στο χώρο του θεάματος ως τραγουδιστής.
Άρχισε εμφανίσεις στο ραδιόφωνο, σε ξενοδοχεία και νυχτερινά κέντρα, όπου εκτός από τραγουδιστής ήταν και ο κομπέρ των παραστάσεων. Εμφανίστηκε σε διάφορα διάσημα εκείνη την εποχή σόου, έχοντας ως παρτενέρ αρχικά την τραγουδίστρια Monica Moore και στη συνέχεια τη Monica Lane.
Υπήρξε ιδιοκτήτης του κλαμπ "The Latin Quarter" μαζί με τον Lou Walters. Παντρεύτηκε την Helen Kaye, ένα όμορφο μοντέλο από την Τσεχοσλοβακία με την οποία απέκτησε 3 γιους. Πέθανε τον Ιούνιο του 1959, σε ηλικία μόλις 47 χρονών.
Ο Cass Franklin στη διάρκεια της καριέρας του ηχογράφησε μερικούς δίσκους 45 στροφών. Από ένα τέτοιο δίσκο που κυκλοφόρησε το 1947 από την δισκογραφική εταιρία Apollo, θα ακούσουμε τον Cass Franklin να ερμηνεύει την Μισιρλού. Τον συνοδεύει η ορχήστρα του Oscar Waltzer. Οι στίχοι είναι στα ελληνικά και αγγλικά, και οι αγγλικοί έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι διαφέρουν από τους γνωστούς στίχους των Russell, Wise and Leeds.
Μαυρομάτα Μισιρλού μου τρελή
τη ζωή μου αλλάζω μ' ένα φιλί,
ά γιαχαμπίμπι μ' ένα φιλάκι α!
απ΄το γλυκό σου το στοματάκι οίμέ


How can I describe your glory Misirlou
all I see before me is you Misirlou
Each time I kiss you, everything stands still
say that you love me
promise you allways I will.


A α α α α α α Μισιρλού
τρέλα θα μ' έρθει δεν υποφέρω πια
αχ θα σε κλέψω μέσα απ΄την αραπιά


You, Misirlou, are a dream of delight in the night.
To an oasis, sprinkled by stars above,
Heaven will guide us, Allah will bless our love.


Καλή ακρόαση.



[Download]

Στο Misirlou[TV],μπορείτε να παρακολουθήσετε την Μισιρλού σ'ένα φιλμάκι του 1952 με τον Cass Franklin με την Monica Lane. Τα φιλμάκια αυτά τα χρησιμοποιύσαν τότε για τα μουσικά διαλείμματα μεταξύ των εκπομπών.

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

324. Talila : Misirlou


Η Talila, διάσημη ερμηνεύτρια των παραδοσιακών γίντις τραγουδιών γεννήθηκε στο Παρίσι από οικογένεια εβραιοπολωνών, που μετανάστευσαν στη Γαλλία.
Η Talila, που στο σπίτι μιλούσε γίντις και στο σχολείο γαλλικά,σπούδασε φιλολογία και εργάστηκε ως καθηγήτρια της γαλλικής λογοτεχνίας για δέκα χρόνια.
Η αγάπη της όμως για το τραγούδι την οδήγησε τελικά στη σκηνή. Αφού συνεργάστηκε για λίγο καιρό με την ομάδα νέων μουσικών Kol Aviv, συνέχισε τη σόλο καριέρα της.
Αρχικά κυκλοφόρησε ένα δίσκο με νανουρίσματα απ΄όλο τον κόσμο. Η Talila έγινε ευρύτερα γνωστή όταν στα πλαίσια του περίφημου φεστιβάλ Αβινιόν ανέβηκε στο Κέντρο Ζορζ Πομπιντού η παράσταση "Cabaret Yiddish", όπου πρωταγωνιστούσε ως ηθοποιός και τραγουδίστρια η ίδια, μαζί με τον επίσης εβραιοπολωνικής καταγωγής Ben Zimet,διάσημο ηθοποιό και τραγουδιστή και μετέπειτα σύντροφό της.
Από τον δίσκο "Les temps des bonheurs" που κυκλοφόρησε η Talila το 2012, θα ακούσουμε την Misirlou.

Καλή ακρόαση.



[Download]

Στο ποστ 306 μπορείτε να ακούσετε μια άλλη ερμηνεία της Μισιρλούς από την Talila από συνεργασία της με τον Ben Zimet.

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

323. Martin Cilia : Misirlou

O Martin Cilia είναι ο κορυφαίος σερφ ροκ κιθαρίστας της Αυστραλίας.
Γεννήθηκε τον Δεκέμβρη του 1958 στο Ρόκφορντ του Έσσεξ στην Αγγλία και μετανάστευσε οικογενειακώς στο Περθ της Δυτικής Αυστραλίας τον Ιανουάριο του 1968.
Από τα 14 του έκανε επαγγελματικές συναυλίες παίζοντας τραγούδια των Beatles, των Stones και επιτυχίες της εποχής. Μεγαλώνοντας συμμετείχε ως κιθαρίστας σε πάνω από 20 ροκ μπάντες της Αυστραλίας. Το 1999 έγινε μέλος της θρυλικής σερφ ροκ μπάντας της Αυσταλίας Atlantics.
Έχει κυκλοφορήσει αρκετούς δίσκους και ως μέλος των Atlantics αλλά και σόλο κιθαρίστας.
Στο σόλο άλμπουμ "Surfersaurus" που κυκλοφόρησε το 2011 ο Martin προσαρμόζει στο δικό του ύφος και απογειώνει με το ταλέντο του 16 από τα πιο ιστορικά κομμάτια της σερφ ροκ μουσικής.
Από τον δίσκο αυτό θα ακούσουμε την Μισιρλού.
Καλή ακρόαση.

 


[Download]

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

322. Los Pasaros Sefaradis: Misirlou


Στην Κωνσταντινούπολη υπάρχουν περίπου 25.000 Σεφαραδίτες,απόγονοι των Εβραίων που εκδιώχθηκαν από την Ιβηρική χερσόνησο το 1492 με απόφαση των Καθολικών μοναρχών Φερδινάνδου και Ισαβέλλας.
Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες σεφαραδίτικες κοινότητες. Συγκριτικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι οι Σεφαραδίτες που ζουν σ' ολόκληρο το Ισραήλ είναι γύρω στις 100.000.
Οι Σεφαραδίτες της Πόλης είναι μια πολύ ζωντανή κοινότητα με πολλές κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις.Πέρα από την θρησκεία, αυτό που τους κρατάει ενωμένους είναι η γλώσσα και φυσικά η μουσική τους κληρονομιά.
Η Λαντίνο, η σεφαραδίτικη γλώσσα δηλαδή, είναι αποτέλεσμα μείξης στοιχείων από πολλές γλώσσες. Το συντακτικό της βασίζεται κυρίως στα μεσαιωνικά ισπανικά, ενώ το λεξιλόγιό της είναι μείγμα από ισπανικά, εβραϊκά, αραμαϊκά, αραβικά, ελληνικά και τουρκικά. Μπορούμε να βρούμε, επίσης, σέρβικες και βουλγάρικες λέξεις. Το ποσοστό των ξένων λέξεων εξαρτάται από τις τοπικές γλωσσικές επιρροές. Για παράδειγμα,βρίσκουμε περισσότερες τουρκικές λέξεις στα Λαντίνο της Κωνσταντινούπολης, και περισσότερες αραβικές λέξεις στα Λαντίνο της Ιερουσαλήμ.
Οι Los Pasaros Sefaradis, είναι μια ομάδα μουσικών της Κωνσταντινούπολης που ασχολείται με την σεφαραδίτικη μουσική. Στην αρχή ξεκίνησαν ερασιτεχνικά αλλά μέσα από την συνεργασία τους με επαγγελματίες μουσικούς έχουν βελτιωθεί κατά πολύ. Οι τραγουδιστές της ομάδας δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην σωστή προφορά της γλώσσας Λαντίνο και στην ερμηνεία των τραγουδιών όπως τα άκουσαν από τις γιαγιάδες και τους παππούδες τους. Μέχρι τώρα έχουν κυκλοφορήσει 5 CD με κοσμική αλλά και θρησκευτική μουσική από την σεφαραδίτικη παράδοση.
Από τον δίσκο τους "Kantikas Para Syempre " θα ακούσουμε την Μισιρλού.
Καλή ακρόαση.

 
[Download]

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

321.Isthar : Misirlou


Οι "Ishtar" είναι μια οριεντάλ μπάντα από το Πίτσμπουργκ.
Αποτελείται από την Melissa Murphey (κλαρινέτο),τον Jeff Chmielarski (ηλεκτρικό μπάσο), τον Mark DeFillipo (νταρντούκα), την Beth DeFilippo (ρικ) και τον Rob Metil (Φέντερ Στρατοκάστερ κιθάρα). Οι Ishtar παίζουν ένα εξαιρετικό μείγμα παραδοσιακής ανατολίτικης μουσικής με στοιχεία από την surf rock.
Από το CD τους "Bellyrock", που κυκλοφόρησε το 2008 θα ακούσουμε την belly dance Μισιρλού τους.
Καλή ακρόαση

 


[Download]

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

320. Jack Mayesh: Missirlu


O Jack Mayesh γεννήθηκε στις 7 Ιουλίου του 1899 στο Κουσάντασι. Ο Mayesh μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη, όπου το 1924 παντρεύτηκε την Ροδίτισσα Φλώρα Σαλμώνη.
Γύρω στο 1929 μετακομίζουν οικογενειακώς στο Λος Άντζελες, όπου ο Mayesh ασχολήθηκε με επιτυχία με το χοντρικό εμπόριο λουλουδιών. (Η εταιρεία αν και δεν ανήκει πια στην οικογένεια Mayesh, εξακολουθεί ακόμα να φέρει το όνομά του).
Όταν κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο οι ιαπωνικής καταγωγής συνάδερφοί του φυλακίστηκαν προληπτικά σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στις ΗΠΑ, ο Mayesh έγραψε ένα τραγούδι με τίτλο "Los Japones", για να καταγγείλει την κακομεταχείρησή τους. Το τραγούδι αν και δεν κυκλοφόρησε ποτέ σε δίσκο, παρουσιάστηκε χρόνια αργότερα σε κονσέρτο της Vanessa Paloma to 2007.
O Mayesh ήταν πολύ περήφανος επειδή εξυπηρετούσε κατά καιρούς ως ψάλτης τις 3 μεγαλύτερες συναγωγές των Σεφαρδιτών στο Λος Άντζελες.
Ως τραγουδιστής εκτός από το εβραϊκό ρεπερτόριο, διασκεύασε ελληνικά και τουρκικά τραγούδια σε στίχους ladino. To τραγούδι για παράδειγμα, που στα ελληνικά είναι γνωστό ως "Καναρίνι μου" και στα τουρκικά ως "Benim güzel bülbülüm",έγινε από τον Mayesh "Ven Canario" στα ladino.
Από το 1941 μέχρι τα τέλη του 1943 ο Mayesh ηχογράφησε 10 δίσκους με 20 τραγούδια με την δικιά του δισκογραφική εταιρία, την "Mayesh Phonograph Record Co." Το 1948, επισκεπτόμενος την Νέα Υόρκη ηχογράφησε ακόμα 3 δίσκους με 6 τραγούδια, όλα με ισπανοεβραϊκούς στίχους, με την δισκογραφική εταιρία Me-Re. Οι δίσκοι αυτοί σύμφωνα με τον γιό του Jack Mayesh ήταν οι πιο δημοφιλείς και αρτιότεροι καλλιτεχνικά, διότι τον συνόδευε μια εξαίρετη ανατολίτικη ορχήστρα με βιολί, ούτι και με επικεφαλής τον Θόδωρο Κάππα στο κανονάκι.
O Jack Mayesh πέθανε το Φεβρουαρίου του 1969 σε ηλικία 70 ετών.
Κάποιοι λένε ότι ο Mayesh ήταν ο Bing Crosby των ανά τον κόσμο Σεφαραδιτών. Στη Νέα Υόρκη κάθε Σεφαραδίτης νέος είχε στο σπίτι του μερικούς δίσκους του Jack Mayesh.
Ώρα είναι όμως να ακούσουμε τον Jack Mayesh στην Missirlu με ladino στίχους,από τον δίσκο του 1941.Στην ετικέτα του δίσκου αναγράφεται ότι κανονάκι παίζει ο Gabriel Yohai,ενώ ως συνθέτης του τραγουδιού αναφέρεται ο ίδιος ο jack Mayesh.
Καλή ακρόαση




[Download]


Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

319. Hüsnü Şenlendirici: Misirlou


O διάσημος Τούρκος δεξιοτέχνης του κλαρίνου Husnu Senlendirici γεννήθηκε στην Πέργαμο της Μικράς Ασίας τον Ιούλιο του 1976. Προερχόμενος από οικογένεια βαθιά ριζωμένη στη μουσική παράδοση (ο παπούς του Fahrettin Kofeci έπαιζε κλαρίνο και ο πατέρας του Ergun Senlendirici τρομπέτα), δεν αποτελεί έκπληξη το ότι ο Χουσνού άρχισε να παίζει κλαρίνο από 5 ετών.
Συνοδεύοντας στα παιδικά του χρόνια τον πατέρα του στις περιοδείες του σε Ανατολία και Μικρά Ασία ήρθε σε επαφή με την μουσική παράδοση της πατρίδας του. Παράλληλα, το 1988, ξεκίνησε να παρακολουθεί μαθήματα στο κρατικό πανεπιστημιακό ωδείο της Κωνσταντινούπολης. Η αλήθεια είναι ότι ο Χουσνού δεν αφιέρωνε πολλές ώρες στα μαθήματά του κι έτσι εγκατέλειψε την σχολή μετά από 4 χρόνια.
Την εποχή εκείνη, άρχισε να παίζει με την περίφημη "Magnetic Band", το συγκρότημα του δεξιοτέχνη των κρουστών Okay Temiz. Με την μπάντα αυτή εμφανίστηκε σε εκατοντάδες φεστιβάλ και κατάφερε να γίνει ένας μουσικός πρεσβευτής της χώρας του. Παράλληλα συμμετείχε στις ηχογραφήσεις της διεθνώς γνωστής μπάντας "Embryo" και πήρε μέρος σε περιοδείες μαζι τους.
Ακόμα συμμετείχε σε φεστιβάλ του εξωτερικού με το σεξτέτο "Laco" του πατέρα του. Επίσης συνόδευσε τόσο στη σκηνή όσο και σε ηχογραφήσεις πολλούς από τους κορυφαίους Τούρκους καλλιτέχνες.
Ενώ ακόμα υπηρετούσε την στρατιωτική του θητεία ίδρυσε την μπάντα "Laco Tayfa", και συνεργάστηκε με το διάσημο αμερικανικό αύνολο "Brooklyn Funk Essentials" για ένα άλμπουμ και μια σειρά συναυλιών.
Αμέσως μετά την επιτυχία αυτή, ο Χουσνού μείωσε τα μέλη της μπάντας του από 13 σε 8, και το οκτέτο πια "Laco Tayfa" κυκλοφόρησε το 2000 τον πρώτο του δίσκο με τίτλο "Bergama Gaydasi".
Ο Χουσνού ίδρυσε ακόμα το κουιντέτο "Husnu Senlendirici and Friends", στην προσπάθειά του να παρουσιάσει την τούρκικη λαϊκή μουσική σε ένα ευρύτερο κοινό. Από τον δίσκο "Hüsn-ü Hicaz" που κυκλοφόρησε το 2011 με το κουιντέτο αυτό θα ακούσουμε τη Μισιρλού.
Καλή ακρόαση.




[Download]


Στο Misirlou[TV] μπορείτε να δείτε τον Χουσνού Σενλεντιριτζί να παίζει την Μισιρλού σε δημοφιλές τηλεοπτικό σόου της τουρκικής τηλεόρασης NTV.

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Marakaibo: Η Μισιρλού με αυτοσχέδια κρουστά

Σ' αυτό το ποστ, θα δούμε και θ' ακούσουμε την Μισιρλού, παιγμένη από τους Marakaibo με αυτοσχέδια κρουστά, σε 3 διαφορετικές ... ενορχηστρώσεις.
Οι Marakaibo είναι μία ομάδα κρουστών, η οποία δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη το χειμώνα του 2010. Αποτελείται από πέντε άτομα, τον Νίκο Βαρελά, τον Στέφανο Εφρεμίδη, τον Δημήτρη Ζαχαράκη, την Αλεξάνδρα Παπαστεργιοπούλου και τον Αλέξανδρο Ριζόπουλο.  Είναι όλοι φοιτητές και απόφοιτοι του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ειδικεύονται στα κρουστά, ελληνικά παραδοσιακά, κλασικά, βραζιλιάνικα και drum set.






Έχουν εμφανιστεί σε εκδηλώσεις του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, έχουν παίξει σε διάφορους χώρους της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Κορυφαία στιγμή, ήταν η συμμετοχή τους σε Παγκόσμιο Διαγωνισμό αυτοσχέδιων κρουστών οργάνων, στο Ρίο ντε Τζανέιρο στη Βραζιλία, το 2011.
Η ενασχόλησή τους με τα παιδιά, ξεκίνησε στα πλάισια πρακτικής άσκησης σε σχολεία, για το ενδοπανεπιστημιακό μάθημα ‘"Πρακτική διδακτική των κρουστών’" , και συνέχισε και εκτός αυτών των πλαισίων, με προγράμματα για παιδιά με αυτοσχέδια ή μη κρουστά όργανα, το 2010, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Βέροιας και στις πολιτιστικές εκδηλώσεις της Βαλκανικής Πλατείας στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης.




Ήδη βρίσκονται σε στούντιο ηχογράφησης και ετοιμάζουν την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά. Οργανώνουν εμφανίσεις με live video performance, σε συνεργασία με την animator Marix Ani, σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης και θα πραγματοποιήσουν το project: ‘‘Marakaibo-κρουστά με παιδιά’’ σε διάφορους χώρους της Θεσσαλονίκης αλλά και της Βόρειας Ελλάδας.





Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

318. Will Tom : Misirlou


O Βραζιλιάνος τραγουδιστής Will Tom , από το 1977 μέχρι σήμερα, έχει εμφανιστεί σε μουσικές σκηνές, θέατρα και κλαμπ σχεδόν σ' όλη την Βραζιλία, αν και το τραγούδι, όπως δηλώνει, δεν είναι το βασικό του επάγγελμα.
O πολυτάλαντος Will Tom,πέρα από την ενασχόλησή του με το τραγούδι,ζωγραφίζει, γράφει πεζά και ποιήματα, κι έχει εργαστεί στο θέατρο και σε τηλεοπτικές διαφημίσεις.
Από τον δίσκο "Waters of Babylon"που κυκλοφόρησε το 2010, θα ακούσουμε την Μισιρλού με αγγλικούς στίχους,ανακατεμένους με μια μικρή δόση ελληνικών.

Καλή ακρόαση.




[Download]

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

317. Delicatessen : Misirlou


οι Delicatessen σχηματίστηκαν στο Λονδίνο το 2010. Οι μουσικές επιλογές της ομάδας αντικατοπτρίζουν την ποικιλομορφία των πολιτιστικών καταβολών των μελών της.
Καλλιτέχνες από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία αντάμωσαν για να μοιραστούν την αγάπη τους για την μουσική, και το πάθος τους για την παρουσίαση γνωστών ή λιγότερο γνωστών τραγουδιών, μ' ένα μοναδικό και συναρπαστικό τρόπο.
Το ρεπερτόριό τους περιλαμβάνει ελληνικά λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια,παραδοσιακά τραγούδια από την Τουρκία και τα Βαλκάνια, κλέζμερ μελωδίες και έθνικ κομμάτια απ΄όλο τον κόσμο.
Οι Delicatessen είναι ο Duygu Çamurcuoğlu (κρουστά,φωνητικά),ο Jeremy Halliwell (κιθάρα), η Muzmee (βιολί), η Παρίσσα Δανιηλίδου (ακορντεόν, φωνητικά),η Patricia de Mayo (ούτι, μπάσο, κρουστά, φωνητικά), ο Phil Wain (μπάσο) και ο Patrick Wendel (κρουστά).
Από το CD τους με τίτλο "Meze" που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2011 θα ακούσουμε μια live εκτέλεση της Μισιρλούς.
Καλή ακρόαση.




[Download]

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

316. Cisco: medley Miserlou-Clanbanlieue


O Cisco, κατά κόσμον Stefano Belloti , είναι ένας Ιταλός τραγουδιστής και τραγουδοποιός, γεννημένος στο Κάπρι τον Ιούλιο του 1968.
Από το 1992 μέχρι το 2005 ήταν ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Modena City Ramblers. Το ιταλικό αυτό συγκρότημα ιδρύθηκε το 1991, και η μουσική τους είναι βαθύτατα επηρεασμένη από την Κελτική παράδοση. Οι στίχοι των τραγουδιών του γκρουπ μιλούν κατά της μαφίας και του φασισμού και εκφράζουν τις αριστερές θέσεις των μελών του συγκροτήματος.
Από το 2005 και μετά ο Cisco ακολουθεί την δικιά του πορεία,πλαισιωμένος από μια μπάντα νέων και ταλαντούχων μουσικών που παίζουν βιολιά,μπάντζο, ακουστικές κιθάρες, πιάνο και τύμπανα.
Από την συλλογή "Il Meglio Di Cisco" που κυκλοφόρησε το 2012 με live επιτυχίες του Cisco, θα ακούσουμε το "medley Miserlou-Clanbanlieue", ένα ποτ πουρί δηλαδή της Μισιρλούς με το τραγούδι Clanbanlieue των Modena City Ramblers.
Ο Cisco τραγουδάει την Μισιρλού με Yiddish και ελληνικούς στίχους.
Καλή ακρόαση.




[Download]

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Η Μισιρλού στις κερκίδες (2)

Ο Ρομπέρτο Κάρλος στην διάρκεια της μεγάλης ποδοσφαιρικής του καριέρας πέρασε και από τα γήπεδα της γειτονικής μας Τουρκίας. Ο Βραζιλιάνος αριστερός μπακ που τερμάτισε την καριέρα του στα 39 του χρόνια τον Αύγουστο του 2012, έπαιξε με τα χρώματα της Φενέρ Μπαχτσέ για 2,5 χρόνια, από το 2007 μέχρι το 2009 . Συνολικά είχε 65 συμμετοχές και 6 γκολ.
Οι οπαδοί της Φενέρ τον λάτρευαν. Ένα από τα συνθήματα με τα οποία έδειχναν την αγάπη τους στον Βραζιλιάνο είναι στο ρυθμό της Μισιρλούς.
Στο παρακάτω βίντεο οι οπαδοί της Φενέρ κάποια χρόνια πριν, αποθεώνουν τον Ρομπέρτο Κάρλος στις κερκίδες του Στάμφορντ Μπριτζ, της έδρας της Τσέλσι, λίγο πριν ξεκινήσει ο αγώνας μεταξύ των 2 ομάδων.

La la la la la la
Roberto Carlos,Roberto Carlos,oh!
La la la la la la
Roberto Carlos,Roberto Carlos,oh!




Σε παλιότερο σχετικό ποστ, είχαμε συναντήσει πάλι τους οπαδούς της Φενέρ Μπαχτσέ να βρίζουν (τι πρωτότυπο!) τις μητέρες των οπαδών της Μπεσίκτας, της μισητής αντιπάλου της Φενερμπαξέ, τους οποίους αποκαλούν kartal, λόγω του αετού (kartal) που έχει ως έμβλημά της η Μπεσίκτας.
La la la la la la la
la la la la la la la la
şampiyonluk yarınlara kaldı
gördün mü kartal ananın amını



Θέλοντας ή όχι, η Μισιρλού μας, φαίνεται ότι φόρεσε τελικά την κίτρινη-μπλε φανέλα της Φενέρ Μπαχτσέ...

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

315.Orquesta Laronda : Misirlou


Η σημερινή Μισιρλού περιλαμβάνεται σε μία ορχηστρική συλλογή 25 γνωστών jazz latin επιτυχιών, που ηχογράφησε με την γνωστή λατινοαμερικάνικη συνταγή, με πιάνο, χορδές και κρουστά, η Orquesta Laronda. Το διπλό αυτό LP έχει τίτλο "Amor!",και κυκλοφόρησε το 1971 στη Βρετανία.

Δεν ξέρω αν η Orquesta Laronda ήταν μια πραγματική βρετανική ορχήστρα με αυτοτελή παρουσία ή κάποιο σχήμα με λατινοφανές όνομα, που συγκροτήθηκε για τις ανάγκες της δισκογραφικής εταιρίας για να πραγματοποιεί παρόμοιες ηχογραφήσεις. Όπως και νά'χει, εμείς θα απολαύσουμε την Μισιρλού τους.

Καλή ακρόαση.




[Download]

Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

314.Orquestra Voadora : Misirlou


H Orquestra Voadora (ιπτάμενη ορχήστρα) δημιουργήθηκε το 2008 από την συνένωση μουσικών που έπαιζαν σάμπα σε διάφορες ομάδες στους δρόμους του Rio de Janeiro στην διάρκεια του Καρναβαλιού.
Η ορχήστρα δημιουργήθηκε από την ανάγκη αυτών των ανθρώπων να παίζουν μουσική και τον υπόλοιπο χρόνο, μετά το τέλος του καρναβαλιού, προσεγγίζοντας και άλλα στυλ μουσικής. Η μπάντα πέρα από τα παραδοσιακά είδη της βραζιλιάνικης μουσικής, σάμπα, μπόσα νόβα, εμβατήρια κλπ, παίζει ροκ εντ ρολ, κλασικό ροκ, μουσική από ταινίες, έθνικ κλπ, προσπαθώντας να συγκεράσει τις ετερογενείς μουσικές προτιμήσεις των μελών της με δημοκρατικό τρόπο. Έτσι, η Orquestra Voadora έχει πια δημιουργήσει ένα "ατέλειωτο ρεπερτόριο".
Οι μουσικοί που την αποτελούν είναι οι Daniel Paiva, Sérgio Genovencio, Tiago Rodrigues και Vicente Quintela (τρομπέτες),Carlos Molina, Juliano B. Pires, Leonardo Campos και Márcio Sobrosa (τρομπόνια),André Ramos (βαρύτονο σαξόφωνο),Tim Malik (τούμπα), André Fioroti, Hugo Prazeres, Lula Mattos, Marcelo Azevedo και Pedro Araújo (κρουστά).
Ώρα όμως να δέσουμε τις ζώνες μας και να απογειωθούμε ακούγοντας την Μισιρλού από την βραζιλιάνικη "Ιπτάμενη Ορχήστρα".
Καλή ακρόαση.




[Download]

Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

313. Ivan Antonov : Misirlou


O κιθαρίστας Ivan Antonov είναι η ψυχή μιας ομάδας Ρώσων καλλιτεχνών οι οποίοι είναι παθιασμένοι με το φλαμένκο. Η ομάδα ονομάζεται "Taste Of Flamenco" και επί 10 περίπου χρόνια τώρα, με ασύγκριτη ενέργεια και βαθύ συναίσθημα υπηρετούν αυτό το παραδοσιακό είδος ισπανικής μουσικής. Η ομάδα έχει κάνει εμφανίσεις στην Ρωσία,στη Γαλλία, στην Ισπανία, στην Ιαπωνία και στις ΗΠΑ.
Μάλιστα, ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του στον Ivan Antonov για τον τρόπο με τον οποίο η ρώσικη ψυχή αγκαλιάζει το ισπανικό πάθος.
Από το CD "Taste Of Flamenco"(part2) θα ακούσουμε την Misirlou.
Καλή ακρόαση.




[Download]

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

312. John Scott Trotter: Misirlou


O πιανίστας, συνθέτης, ενορχηστρωτής και μαέστρος John Scott Trotter γεννήθηκε στην Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας τον Ιούνιο του 1908. Η επαγγελματική του ενασχόληση με την μουσική ως πιανίστας και ενορχηστρωτής, άρχισε το 1925 στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας σε μία κολεγιακή μπάντα που είχε επικεφαλής τον Hal Kemp.
12 χρόνια αργότερα ο Trotter είχε την ευκαιρία να γίνει γνωστός σε όλη την Αμερική. Το 1937 ο Bing Crosby έψαχνε εσπευσμένα για ένα νέο μουσικό διευθυντή, για να αναπληρώσει το κενό που άφησε πίσω του ο Jimmy Dorsey, ο οποίος εγκατέλειψε την ορχήστρα του Bing αφήνοντας τον στα κρύα του λουτρού. Αυτό το κενό, ο Trotter το κάλυψε τόσο με το σωματικό (ξεπερνούσε τα 130 κιλά), όσο και με το μουσικό του βάρος, με τον καλύτερο τρόπο για 17 ολόκληρα χρόνια, δουλεύοντας για τον Crosby ως διευθυντής ορχήστρας και ενορχηστρωτής.
Στο διάστημα αυτό πολλά από τα μέλη της ορχήστρας του ανέδειξαν τις ικανότητές τους, απέκτησαν φήμη και ακολούθησαν ξεχωριστή καριέρα.
Σχεδόν ταυτόχρονα με την έναρξη της συνεργασίας του με τον Bing Crosby, o Trotter άρχισε να δουλεύει για την δισκογραφική εταιρία Decca. O πρώτος δίσκος του με την Decca είχε τίτλο "It's the Natural Thing to Do" και κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 1937. H συνεργασία του Trotter με τον Crosby τερματίστηκε το 1954, όταν ο Crosby αποφάσισε να σταματήσει τα υψηλού προυπολογισμού ραδιοφωνικά σόου, οπότε δεν χρειαζόταν πια ένα πλήρους απασχόλησης μουσικό διευθυντή. Η τελευταία δισκογραφική τους συνεργασία κυκλοφόρησε τον Μάη του 1954 και είχε τίτλο "In the Good Old Summertime".
O Trotter με μεγάλη ευκολία πέρασε από τα ραδιοφωνικά στα τηλεοπτικά σόου, δουλεύοντας από το 1954 μέχρι το 1960 ως μουσικός διευθυντής στην εκπομπή του George Gobel.
O Trotter εξακολούθησε να έχει φιλικές σχέσεις με τον Crosby με τον οποίο συνεργάστηκε περιστασιακά σε διάφορα τηλεοπτικά αφιερώματα και κωμωδίες.
Ο Trotter αργότερα διηύθηνε την μουσική για την σειρά κινουμένων σχεδίων Charlie Brown και το 1970 είχε υποψηφιότητες για τα βραβεία Όσκαρ και Γκράμμι για την μουσική επένδυση της ταινίας " A Boy Named Charlie Brown".
O "Uncle John",όπως ήταν το χαϊδευτικό του Trotter,πέθανε από καρκίνο στο Λος Άντζελες τον Οκτώβρη του 1975.
Από τον δίσκο "Escape To The Magic Mediterranean" που κυκλοφόρησε to 1956 o John Scott Trotter με την ορχήστρα του, θα ακούσουμε την Μισιρλού.
Καλή ακρόαση.



[Download]

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Η Μισιρλού με Οκαρίνα και Καλίμπα


Μ' αρέσει να βρίσκω εκτελέσεις της Μισιρλούς με περίεργα όργανα. Όπως στο παρακάτω βίντεο όπου η Μισιρλού παίζεται με οκαρίνα και καλίμπα.




Η οκαρίνα είναι μέλος της οικογένειας των φλάουτων. Ενώ τα περισσότερα φλάουτα είναι κυλινδρικά, η οκαρίνα - γνωστή και ως "φλάουτο αγγείο" - έχει συνήθως σχήμα σφαιρικό ή ωοειδές. Οι πρώτες οκαρίνες κατασκευάζονταν από φυσικά αντικείμενα, όπως κόκκαλα ή νεροκολοκύθες, καρύδες και κοχύλια που τους είχε αφαιρεθεί το εσωτερικό. Αργότερα τα όργανα κατασκευάζονταν από πηλό, που έπαιρνε συχνά τη μορφή ζώων ή πουλιών. Το 19ο αιώνα κατασκεύαζαν μερικές φορές οκαρίνες από γυαλί ή πορσελάνη.
Στην αρχαία Αίγυπτο πίστευαν ότι το όργανο είχε μαγικές ιδιότητες. Η οκαρίνα προσαρμοζόταν στο στόμα την ώρα του τραγουδιού, προκαλώντας την παραμόρφωση της φωνής. Η αρχαία κινέζικη οκαρίνα, χαουάν, επινοήθηκε κατά πάσα πιθανότητα γύρω στο 2700 π.Χ. Μετά τον 6ο αιώνα της αποδόθηκε σημαντικός ρόλος στις τελετουργίες, αν και η χρήση της ήταν κοσμητική (σε λιτανείες) παρά μουσική.
Η σύγχρονη ευρωπαϊκή οκαρίνα χρονολογείται από το 1860 περίπου. Εκείνη την εποχή, ο Ιταλός Τζουζέπε Ντονάτι πρόσθεσε ένα οργανωμένο σύστημα οπών για τον αντίχειρα και τα δάχτυλα στο αρχικό λαϊκό φλάουτο, που είχε το σχήμα πουλιού. Από τότε το ιταλικό όνομα του οργάνου, ocarina ("μικρή χήνα"), χρησιμοποιείται για όλα τα φλάουτα αγγεία,ασχέτως του σχήματός τους.
Κάποιες οκαρίνες γνωστές και ως "σφυρίχτρες αηδονιών", γεμίζονται με νερό. Παράγουν έναν κελαρυστό ήχο που θυμίζει τραγούδι πουλιού, δικαιολογώντας κατ΄αυτό τον τρόπο το πιο διαδεδομένο όνομα του οργάνου. Άλλα όργανα που διαθέτουν μόνο μια οπή παράγουν έναν ήχο που θυμίζει τη φωνή του κούκου, όταν η οπή ανοίγει και κλείνει. Η πασίγνωστη σφυρχτρα του διαιτητή είναι κι αυτή ένα φλάουτο αγγείο. Το αποξηραμένο μπιζέλι ή ο σβώλος από πηλό μέσα στο σώμα της σφυρίχτρας στροβιλίζεται με φόρα όταν το όργανο χρησιμοποιείται,ενισχύοντας το διαπεραστικό του ήχο.
Η βασική τονικότητα της οκαρίνας ελέγχεται από την ποσότητα αέρα στο εσωτερικό του οργάνου: όσο μικρότερο είναι το όργανο, τόσο οξύτερος ο ήχος. Όταν μια οπή παραμένει ακάλυπτη, αυξάνει ο τόνος. Μια μικρή οπή είναι συνήθως ίση προς ένα ημιτόνιο, μια μεγάλη ίση προς έναν τόνο. Μια βαλβίδα κουρντίσματος, τοποθετημένη στην πλατιά άκρη κάποιων οργάνων, καθιστά δυνατό το ακριβές κούρντισμα της βασικής τονικότητας: μετακινώντας τη βαλβίδα μέσα ή έξω, η ποσότητα του αέρα στο εσωτερικό του οργάνου αυξάνεται ή μειώνεται.


Η καλίμπα είναι ένα απο τα σημαντικότερα μουσικά όργανα. Αποτελείται από ένα ηχείο και από μία σειρά μεταλλικών ράβδων, τοποθετημένες η μία δίπλα στην άλλη και στο κατάλληλο μήκος, έτσι ώστε να παράγονται οι συγκεκριμένες νότες. Η καλίμπα και το σχήμα της καλίμπας έχουν διάφορες παραλλαγές, με πιο γνωστή αυτή με το ορθογώνιο παραλληλόγραμμο ηχείο. Η βασική της έκδοση ήταν πάνω σε καβούκι χελώνας αλλά και πάνω σε πέτρα, μέσο το οποίο απαιτούσε πολύ περισσότερη τέχνη και προσοχή καθώς και με ένα μόνο λάθος χτύπημα της πέτρας θα μπορούσε να κάνει την καλίμπα να παράγει έναν τελείως διαφορετικό και αποκρουστικό ήχο.
Στο πέρασμα των χρόνων η καλίμπα άλλαζε μορφή και σχήμα αλλά πάντα διατηρούσε αυτό τον χαρακτηριστικό ήχο. Το ηχείο της καλίμπας , μπορεί πλέον να πάρει ό, τι σχήμα θέλει ο κατασκευαστής .Από κιθάρα σε καρδιά και διάφορα φρούτα. Ακόμα και ο τρόπος με τον οποίο δένονται οι μεταλλικοί ράβδοι και το σχήμα των ράβδων αυτών έχει αλλάξει . Παραταύτα ο ήχος παραμένει πάντα ο ίδιος. Πολλοί είναι αυτοί που έχουν αλλάξει μέχρι και το όνομα. Άλλοι την λένε καλίμπα, άλλοι καρίμπα και άλλοι κασίμπα. Όλες αυτές οι αλλαγές έχουν γίνει λόγο της μακραίωνης ύπαρξης της καλίμπας.
Η Καλίμπα διαφέρει από τα υπόλοιπα πληκτροφόρα μουσικά όργανα (όπως το πιάνο) στο ότι οι νότες που μπορεί να παίξει κάποιος περιορίζονται σε μια συγκεκριμένη κλίμακα. Θυμίζει κατά αυτόν τον τρόπο μια φυσαρμόνικα. Έτσι μπορείτε, ακόμα κι αν δεν γνωρίζετε τα βασικά της μουσικής να παίξετε διάφορες μελωδίες με πολύ μεγάλη ευκολία.

Πηγές:
Για την οκαρίνα:  blog "Περί Τεχνών"
Για την καλίμπα:  blog "Καλίμπα"
Ευχαριστώ τον Kamil, φίλο του blog και των Μισιρλούδων, για την επισήμανση του βίντεο. Thanks Kamil...

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

311. Stanley Black : Misirlou


O Stanley Black,ένας εξαιρετικά ταλαντούχος πιανίστας, ενορχηστρωτής, συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας, υπήρξε μία από τις εξέχουσες φυσιογνωμίες της ελαφράς και ποπ μουσικής στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Black γεννήθηκε στο Λονδίνο τον Ιούνιο του 1913 και άρχισε να μαθαίνει πιάνο στα 7 του χρόνια. Αργότερα σπούδασε στο Matthay School of Music. Η πρώτη του σύνθεση, όταν ήταν μόλις 12 ετών, μεταδόθηκε από την Συμφωνική Ορχήστρα του BBC. To 1929 κέρδισε σε ένα διαγωνισμό ενορχήστρωσης τζαζ και άρχισε να γίνεται γνωστός ως ένα πολλά υποσχόμενος νεαρός πιανίστας. Έτσι είχε την ευκαιρία να ηχογραφήσει με μεγάλους αμερικανούς καλλιτέχνες που επισκέπτονταν το Λονδίνο, όπως οι Coleman Hawkins, Louis Armstrong και Benny Carter, αλλά και με γνωστές βρετανικές ορχήστρες όπως του Lew Stone και του Harry Roy.
Το 1938 ο Black επισκέφτηκε την Νότια Αμερική μαζί με την ορχήστρα του Roy και σαγηνεύτηκε από την λατινοαμερικανική μουσική, ένα μουσικό είδος στο οποίο διέπρεψε τα επόμενα χρόνια.
Το 1944 αρχίζει να ηχογραφεί δίσκους για την Decca Records, και την ίδια χρονιά γίνεται διευθυντής της Χορευτικής Ορχήστρας του BBC. O Black έγραψε μουσική για πολλά ραδιοφωνικά σόου. Συνθέσεις του παρουσιάστηκαν από την Συμφωνική Ορχήστρα και την Χορευτική Ορχήστρα του BBC, αλλά και από δικά του μικρότερα μουσικά σύνολα.
Ακόμα ο Black δούλεψε σε περίπου εκατό κινηματογραφικές ταινίες, ως συνθέτης ή ως μουσικός διευθυντής ή αρκετά συχνά και με τις δύο ιδιότητες.
Ο Stanley Black πέθανε στο Λονδίνο τον Νοέμβριο του 2002.
Από τον δίσκο "Stanley Black and his Orchestra and Chorus: Exotic Percussion" που κυκλοφόρησε το 1962, θα ακούσουμε την Misirlou.
Καλή ακρόαση.



[Download]

Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

310. Euphorica : Miserlou


Οι Euphorica είναι μια μπάντα που παίζει μεσαιωνική και παραδοσιακή ευρωπαϊκή λαϊκή μουσική, μ' ένα σύγχρονο τρόπο. Η μεσαιωνική μουσική στο πρόγραμμά τους προέρχεται από διάφορα μέρη της Ευρώπης. Στο ρεπερτόριό τους εξέχουσα θέση έχουν σεφαραδίτικα τραγούδια από την Ισπανία, λάτιν τραγούδια από την Γερμανία και την Τσεχία, χορευτικά τραγούδια από την Γαλλία , μελωδίες από την Ιταλία και σκοποί από την Οξιτανία, το κομμάτι εκείνο της Ευρώπης δηλαδή (νότια Γαλλία κ.α) όπου μιλούνται οι οξιτανικές διάλεκτοι.
Η μπάντα δημιουργήθηκε το 2007 από την συνεργασία του Phaedro, ενός Γερμανού τραγουδιστή που παίζει shawm (αναγεννησιακό ζουρνά) και γκάιντα, με τρεις κυρίες από την Τσεχία, την Eva Zidkova (φωνή και κρουστά), την Iva Sarecova (φωνή, σαντούρι) και την Lucie Rut Bittnerova (φωνή). Στην πορεία των χρόνων η σύνθεση του συγκροτήματος άλλαξε μερικώς, αλλά οι Euphorica εξακολουθούν την πορεία τους στο μουσικό δρόμο που διάλεξαν.
Πριν την δημιουργία των Euphorica, τα μέλη του συγκροτήματος συμμετείχαν σε διάφορα σχήματα μεσαιωνικής μουσικής (Psalteria , Potentia Animi , In validus) και πήραν μέρος σε σημαντικές μουσικές παραγωγές όπως στο "Cantus Buranus Show" του γερμανικού συγκροτήματος Corvus Corax, βασισμένο στα Carmina Burana του Carl Orff.
Το 2008 οι Euphorica κυκλοφόρησαν ένα CD με τίτλο "Genesis", απ΄όπου θα ακούσουμε την Miserlou με ελληνικούς στίχους.
Αφήστε ασχολίαστα τα ελληνικά του Phaedro και...καλή ακρόαση.





[Download]

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

309.Pepe Jamarillo: Misirlou


Για αρκετά χρόνια ο Pepe Jamarillo υπήρξε ένας από τους δημοφιλέστερους καλλιτέχνες του Μεξικού, με επιτυχημένες εμφανίσεις σε διάφορες πόλεις της Νότιας Αμερικής και των ΗΠΑ.
Ο Pepe Jamarillo γεννήθηκε το Δεκέμβριο του 1933 στην πολιτεία της Τσιουάουα του Μεξικού και πέθανε τον Οκτώβριο του 2006.
Ο Pepe άρχισε να παίζει πιάνο "με το αυτί" μόλις στα 4 του χρόνια, κληρονομώντας από την μητέρα του την αγάπη του για την μουσική και το ταλέντο του στο παίξιμο. Μεγαλώνοντας σπούδασε μουσική στο ωδείο της πόλης του Μεξικού. Οι γονείς του, ενώ ήταν ευχαριστημένοι με την ενασχόληση του γιου τους με την μουσική ως χόμπι, θεωρούσαν την μουσική ως αβέβαιη επαγγελματική καριέρα γι' αυτόν. Ο πατέρας του ήθελε ο Pepe να γίνει οδοντίατρος κι αυτός για να τον ευχαριστήσει άρχισε τις σπουδές στην Οδοντοϊατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο της πόλης του Μεξικού. Μετά από 2 χρόνια όμως αποφάσισε ότι δεν θα ήταν ευτυχισμένος με μια τέτοια επαγγελματική ενασχόληση. Καθώς οι γονείς του επέμεναν ότι θα έπρεπε να έχει κάποιο πτυχίο στα χέρια του ως επαγγελματικό εφόδιο, ο Pepe παρακολούθησε τραπεζικές σπουδές και επέστρεψε στο πατρικό του με ένα σχετικό πτυχίο στις αποσκευές του.
Για 2 χρόνια εργάστηκε στην Τσιουάουα σε μία Βρετανική εταιρία εξόρυξης μεταλλευμάτων. Παίρνοντας την άδειά του επέστρεψε στην πρωτεύουσα για τις διακοπές του. Εκεί συνέβη κάτι που του άλλαξε για πάντα την ζωή.
'Εχοντας πιει μερικά ποτά με τους φίλους του στο μπαρ του Ritz, του πιο in ξενοδοχείου της πόλης, παρατήρησε ότι στο βάθος της αίθουσας υπήρχε ένα πιάνο.Οι φίλοι του, τού ζήτησαν να παίξει κάτι και έτσι ο Pepe άρχισε να παίζει για να τους διασκεδάσει. Κάποια στιγμή ο διευθυντής του ξενοδοχείου τον ρώτησε αν είναι επαγγελματίας πιανίστας. Ο Pepe του απάντησε ότι παίζει μόνο για το κέφι του. Μετά από λίγο ο διευθυντής τον ρώτησε αν θα ήθελε να δουλέψει επαγγελματικά ως πιανίστας στο ξενοδοχείο. Ο Pepe νόμισε ότι ο μάνατζερ αστειευόταν κι έτσι του απάντησε, αστειευόμενος και ο ίδιος, ότι δεν έχει καμιά αντίρρηση αρκεί να του ικανοποιούσαν όλες τις οικονομικές απαιτήσεις. Προς μεγάλη του έκπληξη ο ξενοδόχος του είπε "έλα αύριο, και θα μιλήσουμε για τις λεπτομέρειες".
Μ' αυτόν τον τρόπο, μέσα σε μια νύχτα, ο Pepe Jamarillo έγινε επαγγελματίας πιανίστας, και για τα επόμενα 3 χρόνια εργάστηκε ως πιανίστας στο μπαρ του ξενοδοχείου Ritz. Στην περίοδο αυτή ο Pepe έκανε εμφανίσεις στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, καθώς του ζητούσαν να συνοδεύσει στο πιάνο πολλούς μεγάλους τραγουδιστές που επισκεπτόταν την πόλη του Μεξικού. Έτσι δούλεψε με τους διασημότερους Λατινοαμερικάνους και Ισπανόφωνους τραγουδιστές.
Όταν σταμάτησε την συνεργασία του με το Ritz, δούλεψε για λίγο στο κλαμπ El Quid μέχρι τη στιγμή που αποφάσισε να ταξιδέψει στην Ευρώπη. Αφού δούλεψε για λίγους μήνες στο Παρίσι, στις αρχές του 1958 διάβηκε το στενό της Μάγχης.
Στο Λονδίνο άρχισε να εμφανίζεται σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, όπως το εβδομαδιαίο σόου «Sentimental Journey" της τηλεόρασης ABC. Στην Αγγλία ηχογράφησε αρκετά πετυχημένα 'αλμπουμ, όπως το "Mexico Tropicale".
Από ένα μεταγενέστερο δίσκο του Pepe Jamarillo, που κυκλοφόρησε το 1988 και έχει τίτλο "Best Now", θα ακούσουμε την Misirlou.
Καλή ακρόαση.


Download

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

308. Sylvie Mora : Misirlou


H Sylvie Mora ήταν μία ποπ και τζαζ τραγουδίστρια που εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του '60, στη δυτική ακτή των ΗΠΑ.
Η δισκογραφία της περιλαμβάνει μόνο μερικά 45άρια, που κυκλοφόρησαν από την εταιρία "Vevre Records" του Λος Άντζελες.
Σ' ένα απ΄αυτά τα 45άρια, κάτω από την διεύθυνση του συνθέτη, ενορχηστρωτή και αρχηγού τζαζ ορχήστρας Russ Garcia, η Sylvie Mora ερμηνεύει με ιδιαίτερα δροσερό και οριένταλ στυλ την εξωτική Μισιρλού.
Ο δίσκος κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1959 και στην άλλη όψη του έχει το τραγούδι "Summertime".
Καλή ακρόαση.



[Download]

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

307. Martina Eisenreich Quartett: Miserlou


Η βιολιστής και συνθέτης Martina Eisenreich γεννήθηκε το 1981 στο Erding της Γερμανίας. Παίρνοντας τα πρώτα μαθήματα βιολιού στα 13 της, φανέρωσε αμέσως το μεγάλο μουσικό ταλέντο της κερδίζοντας σε διάφορους διαγωνισμούς, όπως για παράδειγμα στον διαγωνισμό "Νέοι μουσικοί".
Στα 15 της ξεκίνησε να σπουδάζει βιολί στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Θεάτρου του Μονάχου, και στη συνέχεια οδηγήθηκε στην Ακαδημία Κινηματογράφου της Βάδης-Βυτερμβέργης, όπου σπούδασε κλασική σύνθεση, μουσική για κινηματογράφο και ηχητικό σχεδιασμό για ταινίες και βίντεο.
Όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές της δημιούργησε το δικό της στούντιο ηχογραφήσεων, στο οποίο κατέγραψε τις συνθέσεις και τις μουσικές της παραγωγές. Επιπλέον η Martina Eisenreich πραγματοποίησε εμφανίζεις με διάφορα μουσικά σχήματα.
Έχει γράψει μουσική για αρκετές κινηματογραφικές ταινίες κερδίζοντας διάφορα βραβεία. Δύο από τις ταινίες για τις οποίες έγραψε μουσική ήταν υποψήφιες για Όσκαρ.
Την μοναδική ποικιλία των ήχων και την εκφραστικότητα των αυτοσχεδιασμών της Martina Eisenreich στο βιολί τα πρωτοσυναντήσαμε στο blog αυτό στο ποστ #141. Εκεί απολαύσαμε την Misirlou από το βιολί της Martina και το ακορντεόν του Andreas Hinterseher, από τον δίσκο τους "Andima" του 2007.
Σήμερα θα ακούσουμε την Miserlou από τον δίσκο "wundergeige" του 2009. Το κουαρτέτο της όμορφης κοκκινομάλας βιολίστριας συμπληρώνουν ο Stephan Glaubitz (μπάσο), ο Wolfrang Lohmeier (κρουστά) και ο Christoph Müller (κιθάρα).
Καλή ακρόαση.



[Download]
Στο Misirlou[TV] παρακολουθήστε μια δεκάλεπτη live εκτέλεση της Μισιρλούς από την Martina και την εκλεκτή παρέα της.

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

306.Talila and Ben Zimet : Misirlou


O Ben Zimet είναι ένας τραγουδιστής, ηθοποιός, συγγραφέας και αφηγητής γίντις παραμυθιών. Έχει καναδική υπηκοότητα, εβραιοπολωνική καταγωγή, και έζησε για πολλά χρόνια στη Γαλλία. Τον τελευταίο καιρό ζει ανάμεσα στο Παρίσι και το Ντακάρ της Σενεγάλης.
O Ben Zimet έχει καταγράψει στα γαλλικά κι έχει εκδόσει σε βιβλία, κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες της Γίντισλαντ. Γίντισλαντ αποκαλείται η γεωγραφική έκταση της Ευρώπης, που άρχιζε από την Εσθονία και τη Μόσχα και έφθανε έως τη Θεσσαλονίκη, νότια, και έως το Βερολίνο και τη Βιέννη, δυτικά, στην οποία ήκμαζε κάποτε το εβραϊκό στοιχείο. Βιβλίο του Μπεν Ζιμέτ με γίντις παραμύθια κυκλοφορεί και στα ελληνικά από τις εκδόσεις "Πόλις".
Μαζί με την γαλλίδα σύντροφό του τραγουδίστρια Talila, επίσης εβραιοπολωνικής καταγωγής, έχει ηχογραφήσει αρκετούς δίσκους με γίντις τραγούδια.
Από τον δίσκο τους "Yiddish Atmosphere" που κυκλοφόρησε το 2000, θα ακούσουμε την Μισιρλού.

Καλή ακρόαση.



[Download]

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

305.Horrie Dargie Quintent : Misirlou


Ο μουσικός και δεξιοτέχνης της φυσαρμόνικας Horrie Dargie γεννήθηκε το 1917 στην Γουαϊάλα της Νότιας Αυστραλίας.
Από μικρός ασχολήθηκε πρώτα με την διατονική και κατόπιν με την χρωματική φυσαρμόνικα,συμμετέχοντας σε διάφορα ερασιτεχνικά μουσικά σύνολα. Το 1937 κέρδισε σε ένα διαγωνισμό ταλέντων σε τοπικό ραδιόφωνο, ενώ την επόμενη χρονιά μετακόμισε στο Σίδνεϊ όπου σπούδασε κλαρινέτο και ενορχήστρωση. Εκεί ξεκίνησε και την δικιά του σχολή φυσαρμόνικας. Την ίδια εποχή σχημάτισε τους "Rockin' Reeds", μια μπάντα με φυσαρμόνικες, κιθάρα και μπάσο.
O Horrie Dargie υπηρέτησε στον αυστραλιανό στρατό, στη Νέα Γουϊνέα και στις δυνάμεις κατοχής στην Ιαπωνία.
Επιστρέφοντας το 1947 στη Μελβούρνη ίδρυσε το " Horrie Dargie Quintet". Το κουϊντέτο αυτό έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές στην Αυστραλία, και το 1952 ο Dargie και οι συνεργάτες του αναχώρησαν για την Αγγλία.
Στην Αγγλία το κουϊντέτο εμφανίστηκε στο Empire ενυτπωσιάζοντας με τον χαρακτηριστικό του ήχο, το χιούμορ και το ιδιαίτερο στύλ του. Στην διάρκεια των εμφανίσεών τους στο Λονδίνο ο Dargie προσβλήθηκε από πολιομυελίτιδα και κατάρευσε επί σκηνής. Η ασθένεια τον έπληξε στο διάφραγμα και στα πόδια, αφήνοντάς τον σχεδόν παράλυτο. Οι γιατροί ήταν βέβαιοι ότι ο Dargie δεν θα μπορούσε να παίξει ξανά κάποιο πνευστό όργανο, αφού τον πρώτο καιρό δυσκολευόταν ακόμα και να καταπιεί.
Με επιμονή, υπομονή και τις προσπάθειες του ίδιου και των γιατρών, ο Dargie τελικά ανάρρωσε και το κουιντέτο επανήλθε στην δράση το 1958.
Επιστρέφοντας στην Αυστραλία ο Dargie ασχολήθηκε με ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές μουσικές εκπομπές. O Dargie ήταν ο πρώτος παρουσιαστής στην Αυστραλία του τηλεπαιχνιδιού "The Price Is Right". Επίσης ήταν υπεύθυνος για την δημοφιλή  εκπομπή ποπ μουσικής, "The Go!! Show".
Ο Dargie έκανε επίσης την μουσική επένδυση σε γνωστά τηλεοπτικά σήριαλ (Skippy το καγκουρώ) και ταινίες (Κροκοδειλάκιας) της Αυστραλίας.
Ο Horrie Dargie πέθανε τον Αύγουστο του 1999 σε ηλικία 82 χρονών.
Από τον δίσκο "Around the World With the Dargies" θα ακούσουμε την Μισιρλού.
Καλή ακρόαση.



[Download]

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

304. Eddie Greene and Stephen Iles: Misirlou


Ο οργανίστας Eddie Greene και ο πιανίστας Stephen Iles εμφανίστηκαν για πρώτη φορά μαζί στην τραπεζαρία του ξενοδοχείου Sheraton στo Buffalo, και συνέχισαν να εμφανίζονται για πολλά χρόνια στις αίθουσες διασκέδασης αυτής της μεγάλης ξενοδοχειακής αλυσίδας.
Το κλασικό easy listening και coctail exotica ντουέτο τους, διακρίνονταν για την φρεσκάδα του στυλ του, για το αστείρευτο μεράκι του και για την προσήλωση στα υψηλά πρότυπα της μουσικότητας.
Από το δίσκο τους "Mood Music - The Musical Stylings Of Green And Iles", που κυκλοφόρησε το 1957,θα ακούσουμε την eazy listening Μισιρλού τους.
Καλή ακρόαση.



[Download]

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

303. Kemantronik : Pumb it up (Misirlou noise D&B)


"Kemantronik" είναι το προσωπικό μουσικό project του Marco Paulo Borgonhoni, ενός βιολιστή από την Κουριτίμπα της Βραζιλίας. Ο Borgonhoni είναι απόφοιτος της Σχολής Μουσικής και Καλών Τεχνών της πόλης του, ασχολείται με το βιολί πάνω από 20 χρόνια κι έχει συνεργαστεί με διάφορες μπάντες και djs, εμπλουτίζοντας τις μουσικές του αποσκευές με πολύτιμες εμπειρίες.
Το "Kemantronik" συνδυάζει το βιολί με την ηλεκτρονική μουσική, και πιο συγκεκριμένα την μελωδική "Drum and Bass" ηλεκτρονική μουσική με τον ήχο του ηλεκτρικού βιολιού.
O Borgonhoni ασχολείται με το ρεμίξ και το χτίσιμο νότα-νότα των κομματιών στο στούντιο και την παρουσίαση τους στο κοινό, εμφανιζόμενος μόνος στη σκηνή με το kemantronik, το ηλεκτρικό του βιολί.
Ας ακούσουμε όμως την noise D&B Misirlou του.
Καλή ακρόαση.



[Download]

Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

302. Tiki Tiki Bamboooos : Misalu


Ένας Γερμανός,ο Manu Tiki (κρουστά), ένας Γιαπωνέζος,ο Mitsui Tiki (κιθάρα) και μια Γιαπωνέζα,η Noriko Bamboo (μπάντζο) συνθέτουν το τρίο "Tiki Tiki Bamboooos".
Με λουλουδένιες γιρλάντες γύρω από το λαιμό τους, ντυμένοι με χαβανέζικα πουκάμισα και φούστες από χορτάρι,παίζουν εξωτικό Hula-Hula surf, συνδυάζοντας το αυθεντικό ήχο του '60 με την τροπική καθαρότητα της παραδοσιακής χαβανέζικης surf μουσικής.
Έδρα τους είναι το Μόναχο, αλλά κάνουν εμφανίσεις σε κλαμπ και μπαρ σ' όλη την Γερμανία, αλλά και στην Ιαπωνία.
Από το CD τους "The Tiki Tiki Bamboooos" θα ακούσουμε την Misalu,δηλαδή μια Hula-Hula surf Misirlou.
Καλή ακρόαση.



[Download]

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

301.Stanley Dix : Miserlou


Οι "Stanley Dix" είναι μία σερφ γκαράζ ροκ μπάντα από την Κουριτίμπα, τη μεγαλύτερη πόλη της Νότιας Βραζιλίας.
Το γκρουπ έχει πια διαλυθεί και τα μέλη του έχουν ενταχθεί σε μερικά από τα καλύτερα συγκροτήματα της Κουριτίμπα, όπως οι Maremotos, οι Hillbilly Rawhide και οι Los Dianos.
Οι "Stanley Dix" πριν σκορπίσουν είχαν ηχογραφήσει ένα studio κι ένα live album. Από το δεύτερο, που έχει τίτλο " Lo Fi Waves" και κυκλοφόρησε το 2001, θα ακούσουμε την Miserlou.
Καλή ακρόαση.



[Download]

Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

300. Ραβίνος Nuftali Zvi Margolies Abulafia: Misirlou


Στη δεκαετία του 1950, ο Αμερικανός εθνομουσικολόγος Harry Smith, πέρασε δύο χρόνια καταγράφοντας τα τραγούδια και τις ιστορίες του Zvi Margolies Abulafia Nuftali, ενός διαπρεπούς ορθόδοξου Εβραίου ραβίνου που ζούσε στην ανατολική περιοχή της Νέας Υόρκης.

Ο Abulafia ήταν μία ζωντανή κιβωτός της ιερής εβραϊκής μουσικής των περασμένων αιώνων. Ο Smith, αφού άκουσε τον Abulafia,έστησε στη συναγωγή του ραβίνου ένα στούντιο, και τον ηχογράφησε, καταγράφοντας έτσι εβραϊκές ψαλμωδίες και προσευχές καθώς και τραγούδια, παραδοσιακή μουσική,αλλά και διηγήσεις εβραϊκών ιστοριών από τον ραβίνο.

Ο Smith ποτέ δεν δημοσίευσε το υλικό που κατέγραψε. Ο ραβίνος Abulafia, λίγο πριν πεθάνει, ζήτησε από τον εγγονό του, ποιητή και συγγραφέα Lionel Ziprin, να τον βεβαιώσει ότι οι ηχογραφήσεις αυτές κάποια μέρα θα παρουσιαστούν στον κόσμο.

Για πάνω από 50 χρόνια οι μαγνητοταινίες έμεναν παραπεταμένες σε κάποιες αποθήκες στη Νέα Υόρκη. Το 2006, όταν πια ο Ziprin ήταν 81 χρονών και αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας, αποφάσισε να εκπληρώσει την επιθυμία του ραβίνου παππού του, παρουσιάζοντας στο ευρύ κοινό τις ηχογραφήσεις του Abulafia, πριν χαθούν για πάντα.

Από το σπάνιο αυτό υλικό, θα ακούσουμε από τον ραβίνο Abulafia την γνώριμη μελωδία της Μισιρλούς.

Καλή ακρόαση.



[Download]

Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

299.Quadro Nuevo: Miserlou


Οι Quadro Nuevo είναι ένα ακουστικό κουαρτέρτο από την Γερμανία που σχηματίστηκε το 1996. Αποτελείται από τους μουσικούς Mulo Francel (σαξόφωνο, κλαρίνο, μαντολίνο, βιμπράφωνο), Robert Wolf ( κιθάρα), Andreas Hinterseher (ακορντεόν, βιμπράφωνο, πιάνο) και D.D.Lowka ( μπάσο, κρουστά).

Το ρεπερτόριό τους περιλαμβάνει μουσικές από όλο τον κόσμο, όπως tango, valse musette, arabesque, flamenco και τραγούδια από την Ιταλία και τη Μικρά Ασία μαζί με διασκευασμένες μελωδίες σε τζαζ στυλ.

Την τελευταία δεκαετία οι Quadro Nuevo έχουν παίξει σε περισσότερα από 1500 κονσέρτα σε όλο τον κόσμο, και έχουν κερδίσει πολλά γερμανικά και ευρωπαϊκά μουσικά βραβεία.

Από το άλμπουμ τους "Mocca Flor" του 2004 θα ακούσουμε την Μισιρλού.



Από το φετινό τους δίσκο "Quadro Nuevo In Concert" θα ακούσουμε την live ηχογραφημένη και κατά 1 λεπτό μεγαλύτερης διάρκειας εκτέλεση της Μισιρλούς.

Καλή ακρόαση.



[Download Miserlou (Mocca Flor)]

[Download Miserlou (In Consert)]

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

298. CokeMafia & RudeCat: Fuck Misirlou


O Javier Hidalgo είναι Terror/Gabber DJ (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό) και μουσικός παραγωγός από την Ισπανία. Κυκλοφορεί τις δουλειές του,κυρίως διαδικτυακά, με ψευδώνυμα όπως "CokeMafia & RudeCat" και "Russian Roulette".

Είναι ιδιοκτήτης της ιντερνετικής "Macho Music", μέσω της οποίας πουλάει και κάποιες φορές διαθέτει δωρεάν κομμάτια και συλλογές από διάφορα μουσικά είδη, όπως industrial, speedgabba και speedcore.

Από το mp3 άλμπουμ του "Greatest Hits & Other Fuckin' Shit 2", που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2012 με το ψευδώνυμο "CokeMafia & RudeCat" θα ακούσουμε το κομμάτι "Fuck Misirlou", την Μισιρλού δηλαδή σε Speedcore, Hardcore, Noise, Breakcore στυλ.

Για να πω την... αμαρτία μου, αγνοώ την έννοια αυτών των όρων, και οι μουσικές μου προτιμήσεις απέχουν κατά πολύ από αυτά τα είδη της μουσικής. Το "Fuck Misirlou"όμως δεν θα μπορούσε να λείπει από την Μισιρλουπαίδειά μας.

Καλή ακρόαση.



[Download]

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

297. Bobby Fuller Four: Misirlou


O Bobby (Gaston) Fuller ήταν ένας Αμερικανός ροκ τραγουδιστής, κιθαρίστας και τραγουδοποιός που γεννήθηκε τον Οκτώβρη του 1942 στο Μπέιταουν του Τέξας. Μεγάλωσε στο Ελ Πάσο έχοντας ως ίνδαλμα τον επίσης Τεξανό τραγουδιστή Buddy Holly.

Στις αρχές της δεκαετίας του '60, ο Fuller άρχισε να εμφανίζεται επαγγελματικά σε κλαμπ και μπαρ του Ελ Πάσο με το συγκρότημά του, το οποίο όμως δεν είχε σταθερή σύνθεση. Ταυτόχρονα ηχογράφησε κάποια τραγούδια σε ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρίες του Τέξας. To 1964 μετακόμισε στο Λος Άντζελες μαζί με την μπάντα του "The Bobby Fuller Four" και υπέγραψε συμβόλαιο με την δισκογραφική εταιρία Mustang.

Μεγαλύτερη επιτυχία του συγκροτήματος ήταν το τραγούδι του "I Fought the Law", που έφτασε μέχρι το νούμερο 9 του "Billboard Hot 100", τον Μάρτιο του 1966. Λίγους μήνες μετά,στις 18 Ιουλίου του 1966, ο Bobby Fuller βρέθηκε δολοφονημένος μέσα στο παρκαρισμένο αυτοκίνητό του, κοντά στο σπίτι του στο Λος Άντζελες.

Ο θάνατός του αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στην ιστορία της ροκ. Όπως έγραψε στο "Βήμα" ο Θοδωρής Μανίκας στο άρθρο του "Ποιος σκότωσε τον Μπόμπι Φούλερ" πρόκειται για μια ανεξιχνίαστη υπόθεση, στην οποία εμπλέκονται μουσικοί, μάνατζερ, πεταλούδες της νύχτας και μαφιόζοι.

Μετά τον θάνατο του Bobby Fuller κυκλοφόρησαν αρκετοί δίσκοι με κομμάτια ηχογραφημένα από live εμφανίσεις του. Από μια τέτοια live ηχογράφηση θα ακούσουμε την Misirlou.



Bonus για σήμερα το τραγούδι "I fought the Law".

Καλή ακρόαση.



[Download Misirlou]

[Download I Fought the Law]

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

296. Kokee Band : Misirlou


H αμερικάνικη δισκογραφική εταιρία Solid State Records ιδρύθηκε το 1966 από τους διάσημους παραγωγούς Sonny Lester και Phil Ramone, και τον σαξοφονίστα, συνθέτη και ενορχηστρωτή Manny Albam.
Η Solid State, μέχρι το 1969 που σταμάτησε την δραστηριότητά της, κυκλοφόρησε μερικές δεκάδες albums, κυρίως jazz μουσικής με καλλιτέχνες όπως ο Joe Williams, o Chick Corea, o Jimmy McGriff, o Dizzy Gillespie, οι Thad Jones και Mel Lewis με την jazz ορχήστρα τους, και αρκετοί άλλοι, που αργότερα μεταπήδησαν στη δισκογραφική εταιρία Blue Note.
Η Kokee Band κυκλοφόρησε το 1966 με την Solid State δύο δίσκους. Από τον δίσκο "Exotica 1970" θα ακούσουμε την Misirlou. Eνορχηστρωτής ο Arthur Baum. παραγωγός ο Sonny Lester και διευθυντής ορχήστρας ο Phil Ramone.
Καλή ακρόαση.



[Download]

Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

295. Gangstas Paradise: Misirlou


Ακόμα μία instrumental surf rock εκτέλεση της Μισιρλούς.
Υπάρχει στο CD των Gangstas Paradise που κυκλοφόρησε το 2009 με τίτλο "Paradise Of A Gangster" και περιέχει ορχηστικές εκτελέσεις θεμάτων από κινηματογραφικές ταινίες (Godfather,Borsalino,Pulp Fiction Ζορμπάς, Κουρδιστό Πορτοκάλι,Κάποτε στην Αμερική, κ.α)
Καλή ακρόαση



[Download]

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

294. Phil Woods Quintet: Misirlou


O Phil Woods είναι μία ξεχωριστή τζαζ προσωπικότητα, από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της τζαζ διαχρονικά και από τα πιο χαρακτηριστικά alto σαξόφωνα σε όλο το κόσμο.  Ξεκινώντας τον αυτοσχεδιασμό πλάϊ στον μοναδικό Lenny Tristano στα τέλη της δεκαετίας του ‘40 ο γεννημένος το 1931 Woods από νωρίς αναζήτησε τον προσωπικό του ήχο στο καινούργιο ρεύμα της εποχής στην Αμερικάνικη jazz που ήταν το bebop.

Σπουδαστής ακόμα, στη μουσική σχολή του Julliard στο άλτο σαξόφωνο και το κλαρινέτο, άρχισε να δουλεύει με την ορχήστρα του Charlie Barnet, αλλά και του George Wallington (αντικαθιστώντας τον Jackie McLean), ή του Kenny Dorham. Ο πιο σημαντικός σταθμός στα αρχικά στάδια της μεγάλης καριέρας του, ήταν η συμμετοχή του στην περίφημη μπάντα του Dizzy Gillespie.

Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’50 ο Woods ήταν γνωστός ως New Bird, σε αντίθεση με τον «Bird» - τον θρυλικό Charlie Parker. Ο λόγος ήταν ότι ο Woods έπαιζε το σαξόφωνο με έναν εντελώς δικό του τρόπο, σε μια εποχή που όσοι νέοι μουσικοί έπαιζαν μπίμποπ (σχεδόν όλοι δηλαδή), κόπιαραν το παίξιμο του Parker. Tο 1957 παντρεύτηκε τη χήρα του Charlie Parker, την γοητευτική Chan Parker. Για ορισμένους μαύρους μουσικούς, που έβλεπαν τον λευκό σαξοφωνίστα σαν ενόχληση, η κίνηση αυτή ισοδυναμούσε με προσβολή.

Ως αστέρας της τζαζ, ο Woods καθιερώνεται από την συμμετοχή του στο κουϊντέτο του Buddy Rich, την συνεργασία του με τον Quincy Jones, τον Thelonious Monk και την μεγάλη μπάντα του Benny Goodman. Συνιδρυτής της μεγάλης μπάντας του Crark Terry αλλά και του περίφημου ensembleμε τον Gene Quill, o μεγάλος σαξοφωνίστας έκανε την δεκαετία του 60, το δικό του κουαρτέτο με Richard Davis, Hal Galper και Dottie Dodgion και μέχρι το 1968 είχε καθιερωθεί ήδη ως ένας θρύλος. Την χρονιά εκείνη θα φύγει στην Ευρώπη (Παρίσι) όπου θα μείνει για μερικά χρόνια δημιουργώντας το κουαρτέτο European Rhythm Machine με τον George Gruntz, τον Henry Texier και τον Daniel Humair.

Με το ταλέντο και την προσωπικότητά του ο Woods εντυπωσιάζει και την Ευρώπη και συμμετέχει σε άπειρες ηχογραφήσεις. Συνεργάζεται με τον Gerry Mulligan, τον Oliver Nelson, τον Ben Webster, τον Sonny Rollins, τον Michel Legrand, τον Benny Carter, Lena Horne ενώ παρουσίασε με τον Gillespie, τους Gillespie / Woods All – stars.

Πολλοί pop stars θα βρουν στον ήχο του Woods ένα πολύτιμο στοιχείο της επιτυχίας τους. Χαρακτηριστικές οι συνεργασίες με τον Billy Joel στο «Just the way you are», τον Paul Simon, τους Steely Dan, την Carly Simon κλπ. Από τους πλέον περιζήτητους μουσικούς και συνθέτες, εκτός από τους δεκάδες προσωπικούς του δίσκους που αποτελούν χρυσό κομμάτι της κλασικής τζαζ δισκοθήκης, ο Phil Woods είχε συμμετοχή σε εκατοντάδες δίσκων.

Ανάμεσα, στους πάρα πολλούς τολμηρούς δίσκους του,για την εποχή τους, είναι και η σύμπραξη με τον αείμνηστο ρεμπέτη και δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Ιορδάνη Τσομίδη, στον δίσκο “Greek Cooking”, σε παραγωγή Norman Gold, σε μια προσέγγιση της τζαζ με την world μουσική!

Αμέτρητες είναι οι βραβεύσεις του Phil Woods παγκοσμίως, δεκάδες οι αναδείξεις του σε κορυφαίο alto σαξοφωνίστα από τα περιοδικά Down Beat, Jazz Times και άλλους οργανισμούς, πολλές οι υποψηφιότητες και 4 τουλάχιστον βραβεύσεις με Grammy, ενώ είναι επίτιμος καθηγητής σε πολλά Αμερικανικά πανεπιστήμια. Έχει συνθέσει πολλά έργα για ορχήστρες και κλασικά σύνολα.

Καλλιτέχνης με σαφή ξεχωριστό, ζεστό και ιδιαίτερο ήχο, ο Phil Woods εμφανίζεται live από το 1983 μέχρι σήμερα με το all star κουϊντέτο του. Με το σχήμα αυτό εμφανίστηκε στην Αθήνα, στις 26 Οκτωβρίου 2007 στο Παλλάς, σε μία εξαιρετική ευκαιρία του Αθηναϊκού κοινού να έλθει σε επαφή με την ίδια την ιστορία της τζαζ.


[Πηγή 1 και 2]
Από τον δίσκο "The Phil Woods Quintet + One: Flash" θα ακούσουμε την Misirlou.



Bonus για σήμερα το κομμάτι "Greek Cooking" από τον ομώνυμο δίσκο του Woods,που κυκλοφόρησε το 1967. Στο μπουζούκι ο περίφημος δεξιοτέχνης Ιορδάνης Τσομίδης ή "Τζόρνταν", που έφυγε από την ζωή στα 74 του χρόνια τον Μάρτιο του 2006.

Καλή ακρόαση.



[Download Misirlou]

[Download Greek Cooking]

Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

293. Nataly Oryon : Misirlou


Η τραγουδίστρια και συνθέτις Nataly Oryon έχει γεννηθεί στην Ιερουσαλήμ. Από τα παιδικά της χρόνια ήδη είχε εκδηλώσει το μουσικό της ταλέντο. Η σταδιοδρομία της στα μουσικά πράγματα ξεκίνησε στα 15 της χρόνια, όταν άρχισε να συνεργάζεται ως σολίστ με καταξιωμένες χορωδιακές ομάδες, όπως το νεανικό σύνολο Ankor.

Από την ηλικία των 24 χρονών άρχισε να διοργανώνει περιοδείες και εμφανίσεις σε κλαμπ και φεστιβάλ σε άλλες χώρες, τραγουδώντας παραδοσιακά τραγούδια στα εβραϊκά, αγγλικά, ελληνικά, αραβικά, ισπανικά, πορτογαλικά και ιταλικά. Έτσι εμφανίστηκε στην Κύπρο το 2006, στη Γερμανία το 2007 και στην Ελλάδα το 2008.

Τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 2010 η Nataly έκανε μια πετυχημένη περιοδεία στην Ελλάδα. Η κύρια συναυλία της ήταν στην Κοζάνη,στο 1ο ελληνόφωνο φεστιβάλ. Ακόμα έκανε συναυλίες στα κέντρα των εβραϊκών κοινοτήτων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, καθώς επίσης στο ρεμπέτικο στέκι "Πριγκηπέσσα" της Θεσσαλονίκης και στο Vinilio Club στην Αθήνα.

Η Nataly έχει κάνει αφιερώματα στο ναπολιτάνικο τραγούδι και στα τραγούδια της Mercedes Sosa,ενώ μεγάλη της αγάπη είναι το ελληνικό τραγούδι και ιδιαίτερα το ρεμπέτικο, και γι' αυτό αποκαλείται "η Ισραηλινή ρεμπέτισσα".

Αυτή την περίοδο γράφει τραγούδια και ασχολείται με την παραγωγή του πρώτου της δίσκου, στον οποίο προσπαθεί να συνδυάσει τις επιρροές της από διάφορα στυλ της παγκόσμιας μουσικής.

Ώρα είναι όμως να ακούσουμε την Misirlou από live εμφάνιση της Nataly Oryon με ελληνικούς και ladino (Sepharadic) στίχους.



Bonus για σήμερα, πάλι από live εμφάνιση της Nataly Oryon θα ακούσουμε το "Καφεδάκι" του Μανώλη Χιώτη.

Καλή ακρόαση.



[Download "Misirlou"]

[Download "το καφεδάκι"]

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

292.Κόκκαλο : Μισιρλού


Οι "Κόκκαλο" είναι μια ροκ πανκ μπάντα που παίζει τραγούδια με ελληνικό στίχο.
Τα μέλη του γκρουπ είναι από Αθήνα και Τρίκαλα.
Το 2001 κυκλοφόρησαν ανεξάρτητα ένα CD με τίτλο "Κόκκαλο" και έχουν δώσει αρκετά live. Σ' αυτά τα live διέθεταν το CD τους με αντίτιμο 1 δραχμή! Aπό μία συλλογή με ακυκλοφόρητα τραγούδια τους θα ακούσουμε την Μισιρλού.



Στην συλλογή αυτή συναντάμε κάποια ρεμπέτικα τραγούδια παιγμένα στο δικό τους στυλ. Ας ακούσουμε ένα απ΄αυτά σαν μπόνους. Είναι το "Πέντε μάγκες στον Περαία" (τεκετζής) του Γιοβάν Τσαούς

Kαλή ακρόαση.



[Dowload Misirlou]

[Download "Πέντε μάγκες"]

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

291.Asylbek Ensepov: Doroga na bostok (Misirlou)


Ο μουσικός Asylbek Ensepov (Асылбек Енсепов) από το Καζακστάν είναι βιρτουόζος οργανοπαίχτης του dombra.
Το Dombra είναι το εθνικό μουσικό όργανο του Καζακτσάν.Είναι έγχορδο, λαουτοειδές όργανο με μακρύ βραχίονα, αδερφάκι του ταμπουρά και μακρινό τρισέγγονο της αρχαιοελληνικής πανδούρας.
O Ensepov γεννήθηκε το 1980, αποφοίτησε από μουσικό σχολείο και συνέχισε τις σπουδές του στο Κρατικό Ωδείο της πατρίδος του. Πήρε μέρος σε πολλά φεστιβάλ και διαγωνισμούς και βραβεύτηκε τόσο στο Καζακστάν όσο και σε άλλες χώρες (Τουρκία, Γαλλία). Το 2003 κυκλοφόρησε το πρώτο του CD σε 5000 αριθμημένα αντίτυπα, συσκευασμένα μέσα σε ειδικές δερμάτινες θήκες. Στο δίσκο αυτό o Ensepov με το dombra του παίζει 12 χορευτικά κομμάτια, συνοδευόμενος από ηλεκτρονικό συνθεσάιζερ.
Στο YouTube κυκλοφορούν αρκετά κλιπ του Ensepov. Αξίζει να δείτε το videoclip "Sultan". Εμείς εδώ θα ακούσουμε το "Doroga na bostok"( дорога на восток) που μεταφράζεται "Ο δρόμος για την Ανατολή" που είναι η καζάκικη Μισιρλού από τον Asylbek Ensepov.



Bonus για σήμερα,ένα περισσότερο χορευτικό remix του "Doroga na bostok".

Καλή ακρόαση.



[Download Doroga na bostok]

[Download Remix]

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

290. The Del Vamps : Mister Lou


Και η Μισιρλού μας έγινε Mister Lou!

Υπεύθυνοι για αυτήν την... αλλαγή φύλου είναι ένα instrumental classic rock / Indie / Surf συγκρότημα από το ηλιόλουστο Φοίνιξ της Αριζόνα.
Το κομμάτι "Mister Lou" περιέχεται στο δεύτερο (και τελευταίο) CD τους, που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1998 και έχει τίτλο "Play with fire".
Την ίδια χρονιά ο ντράμερ του γκρουπ αποχώρησε για οικογενειακούς λόγους, και οι υπόλοιποι βρήκαν καινούργιο ντράμερ,άλλαξαν στυλ , βαφτίστηκαν "Otto and the Ottomans" και συνεχίζουν.


Ας ακούσουμε όμως τον...mister Lou
Καλή ακρόαση



[Download]

Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

289.Gonnagles :Miserlou


Οι Gonnagless είναι μια ζωντανή λαϊκή μπάντα από νέους και ενθουσιώδεις Ολλανδούς μουσικούς.
Το ενδιαφέρον ρεπερτόριό τους αποτελείται από διασκευές παραδοσιακών κομματιών αλλά και δικές τους συνθέσεις προσαρμοσμένες στην φλαμανδική και γαλλική παράδοση του balfolk, δηλαδή σε ρυθμούς βασισμένους σε παραδοσιακούς χορούς.
Στις συνθέσεις τους, μπορεί κανείς να συναντήσει όψεις από πολλά είδη της λαϊκής χορευτικής μουσικής τόσο της Δυτικής (ιρλανδική,γαλλική) όσο και της Ανατολικής (βαλκανική, klezmer)Ευρώπης.
Οι Gonnagles εμφανίζονται σε χορευτικές εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη, όπου ο κόσμος απολαμβάνει αλλά και χορεύει τη μουσική τους.
Από τον δίσκο τους "Skwiek" που κυκλοφόρησαν το 2008, θα ακούσουμε την Miserlou τους.
Καλή ακρόαση.



[Download]

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

288. Martin Denny : Misirlou


O Αμερικανός πιανίστας και συνθέτης Martin Denny, γνωστός και ως "πατέρας της exotica μουσικής" γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη τον Απρίλιο του 1911. Μεγάλωσε στο Λος Άντζελες όπου σπούδασε κλασικό πιάνο. Νεαρός ακόμα, το 1930, περιόδευσε στην Νότια Αμερική για 4,5 χρόνια με την ορχήστρα του Don Dean. Στην περιοδεία αυτή ο Denny γοητεύτηκε από τους ρυθμούς της latin μουσικής. Ο Denny συνέλεξε ένα μεγάλο αριθμό από εθνικά μουσικά όργανα απ΄όλο τον κόσμο, τα οποία χρησιμοποίησε αργότερα για να εμπλουτίσει τις παραστάσεις του.

Αφού υπηρέτησε στην αεροπορία στρατού των ΗΠΑ κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, επέστρεψε το 1945 στο Λος Άντζελες όπου ολοκλήρωσε τις μουσικές του σπουδές σε ανώτερο επίπεδο. Το 1954 ο Denny εμφανίστηκε σε ξενοδοχείο της Χονολουλού για 2 βδομάδες. Εκεί γνωρίστηκε με τον Arthur Lyman (στον οποίο αφιερώσαμε το προηγούμενο ποστ),τον οποίο πήρε στην ορχήστρα του.

Σύντομα ο Martin Denny υπέγραψε συμβόλαιο με την δισκογραφική εταιρία Liberty Records, με την οποία κυκλοφόρησε 38 άλμπουμς. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα εξώφυλλα των 12 πρώτων δίσκων του χρησιμοποίησε το πρόσωπο της ηθοποιού και μοντέλου Sandy Warner. Το ίδιο συνέβη και σε 4 ακόμα εξώφυλλα μεταγενέστερων δίσκων του.

Ο Denny συνέχισε τις εμφανίσεις του μέχρι τα 80 του, και στην μακροχρόνια καριέρα του περιόδευσε σε ολόκληρο τον κόσμο κάνοντας δημοφιλή την lounge μουσική, την οποία εμπλούτισε με εξωτικά κρουστά, με ευφάνταστες διασκευές δημοφιλών τραγουδιών, αλλά και με δικές του πρωτότυπες συνθέσεις που αποθέωναν την Tiki κουλτούρα. Ο Martin Denny πέθανε στην αγαπημένη του Χονολουλού τον Μάρτιο του 2005, σε ηλικία 93 χρονών.

Από τον δίσκο του "Exotic Percussion" που κυκλοφόρησε το 1961 θα ακούσουμε την exotica- ξωτική- Μisirlou.

Καλή ακρόαση.



[Download]

Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

287. Arthur Lyman : Misirlou


Ο Αμερικανός Arthur Lyman ήταν ένας δημοφιλής μουσικός της jazz που έπαιζε βιμπράφωνο και μαρίμπα. Η ορχήστρα του κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1950 και του 1960 διέδωσε ένα στυλ μουσικής με επιρροές από την Πολυνησιακή μουσική, που αργότερα έγινε γνωστή ως exotica.

Γεννημένος το 1932 στη Χαβάη, άρχισε να ασχολείται με την μουσική από πολύ μικρή ηλικία. Έχοντας μια παιδική μαράγκα και ακούγοντας τους δίσκους 78 στροφών του Benny Goodman που είχε ο πατέρας του, μάθαινε νότα νότα τα σόλο του βιμπραφονίστα Lionel Hampton . Στα 14 του ήταν τόσο καλός που συμμετείχε επαγγελματικά στο συγκρότημα Gadabouts παίζοντας βιμπράφωνο σε στυλ cool-jazz που ήταν τότε στη μόδα. Όταν τελείωσε το σχολείο το 1951, άφησε στην άκρη την μουσική και εργάστηκε ως διοικητικός υπάλληλος σ' ένα μεγάλο ξενοδοχείο στη Χονολουλού. Εκεί, το 1954, τον άκουσε τυχαία να παίζει μουσική ο πιανίστας Martin Denny και του πρότεινε μια θέση στην ορχήστρα του.

Κάποιο βράδυ που η ορχήστρα του Martin Denny έπαιζε στο Shell Bar του Hawaiian Village ενοχλήθηκαν από τα διαρκή κρωξίματα των βατράχων που υπήρχαν σ' ένα διπλανό πάρκο.Τότε ο Lyman άρχισε με το βιμπράφωνό του να αναπαριστά φωνές πουλιών προσπαθώντας να σταματήσει την ...συναυλία των βατράχων. Το ίδιο έκαναν και άλλοι μουσικοί της ορχήστρας. Την επόμενη μέρα οι τακτικοί θαμώνες του μπαρ τους ζήτησαν να επαναλάβουν τις φωνές των πουλιών. Αυτό τους έδωσε την ιδέα να εμπλουτίσουν τις συνθέσεις τους με αναπαραστάσεις από φωνές πουλιών και ζώων, τόσο στις ζωντανές εμφανίσεις τους όσο και στην δισκογραφία.

Το 1957 ο Martin Denny κυκλοφορεί σε δίσκο μια διασκευή της σύνθεσης “Quiet village” του Les Baxter. Ο δίσκος έκανε τρομερή επιτυχία πυροδοτώντας μία αμερικανική μανία για οτιδήποτε είχε σχέση με τη Χαβάη: εξωτικά ποτά, αλόχα λουλουδάτα πουκάμισα, tiki είδωλα, ψάθινα καπέλα, χαβανέζικη κουζίνα κλπ.

Την ίδια χρονιά o Arthur Lyman φεύγει από την ορχήστρα του Martin Denny και δημιουργεί δικιά του ορχήστρα, στο ίδιο στυλ αλλά πιο φαντεζί. Για τα υπόλοιπα χρόνια της καριέρας τους οι 2 άνδρες διατήρησαν μία σχέση φιλικής αντιπαλότητας. Και ενώ η τρέλα με την πολυνησιακή μουσική ξεθύμανε, καθώς άλλαζαν οι τάσεις στη μουσική, ο Lyman συνέχισε να παίζει στα ξενοδοχεία της Χονολουλού για τους τουρίστες καθ' όλη την διάρκεια των δεκαετιών του 1970, 1980 και 1990. O Lyman πέθανε το 2002 νικημένος από τον καρκίνο.

Στη διάρκεια της καριέρας του ο Lyman ηχογράφησε περισσότερα από 30 άλμπουμ και σχεδόν 400 σιγνκλ. Κέρδισε 3 χρυσούς δίσκους, και το άλμπουμ του "Taboo" έμεινε για περισσότερο από ένα χρόνο στη λίστα των τσαρτ του Bilboard,έχοντας πουλήσει πάνω από 2 εκατομμύρια αντίτυπα.



Από το άλμπουμ αυτό, που κυκλοφόρησε το 1958, θα ακούσουμε την Misirlou.

Έξτρα mp3 από τον ίδιο δίσκο το ομώνυμο κομμάτι "Taboo" για ν' ακούσουμε τις φωνές των εξωτικών πουλιών και ζώων που βγάζει η ορχήστρα του Arthur Lyman.



Καλή ακρόαση.

[Downoad Misirlou]

[Download Taboo]