Translate

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

311. Stanley Black : Misirlou


O Stanley Black,ένας εξαιρετικά ταλαντούχος πιανίστας, ενορχηστρωτής, συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας, υπήρξε μία από τις εξέχουσες φυσιογνωμίες της ελαφράς και ποπ μουσικής στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Black γεννήθηκε στο Λονδίνο τον Ιούνιο του 1913 και άρχισε να μαθαίνει πιάνο στα 7 του χρόνια. Αργότερα σπούδασε στο Matthay School of Music. Η πρώτη του σύνθεση, όταν ήταν μόλις 12 ετών, μεταδόθηκε από την Συμφωνική Ορχήστρα του BBC. To 1929 κέρδισε σε ένα διαγωνισμό ενορχήστρωσης τζαζ και άρχισε να γίνεται γνωστός ως ένα πολλά υποσχόμενος νεαρός πιανίστας. Έτσι είχε την ευκαιρία να ηχογραφήσει με μεγάλους αμερικανούς καλλιτέχνες που επισκέπτονταν το Λονδίνο, όπως οι Coleman Hawkins, Louis Armstrong και Benny Carter, αλλά και με γνωστές βρετανικές ορχήστρες όπως του Lew Stone και του Harry Roy.
Το 1938 ο Black επισκέφτηκε την Νότια Αμερική μαζί με την ορχήστρα του Roy και σαγηνεύτηκε από την λατινοαμερικανική μουσική, ένα μουσικό είδος στο οποίο διέπρεψε τα επόμενα χρόνια.
Το 1944 αρχίζει να ηχογραφεί δίσκους για την Decca Records, και την ίδια χρονιά γίνεται διευθυντής της Χορευτικής Ορχήστρας του BBC. O Black έγραψε μουσική για πολλά ραδιοφωνικά σόου. Συνθέσεις του παρουσιάστηκαν από την Συμφωνική Ορχήστρα και την Χορευτική Ορχήστρα του BBC, αλλά και από δικά του μικρότερα μουσικά σύνολα.
Ακόμα ο Black δούλεψε σε περίπου εκατό κινηματογραφικές ταινίες, ως συνθέτης ή ως μουσικός διευθυντής ή αρκετά συχνά και με τις δύο ιδιότητες.
Ο Stanley Black πέθανε στο Λονδίνο τον Νοέμβριο του 2002.
Από τον δίσκο "Stanley Black and his Orchestra and Chorus: Exotic Percussion" που κυκλοφόρησε το 1962, θα ακούσουμε την Misirlou.
Καλή ακρόαση.



[Download]

Δεν υπάρχουν σχόλια: