Translate

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

288. Martin Denny : Misirlou


O Αμερικανός πιανίστας και συνθέτης Martin Denny, γνωστός και ως "πατέρας της exotica μουσικής" γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη τον Απρίλιο του 1911. Μεγάλωσε στο Λος Άντζελες όπου σπούδασε κλασικό πιάνο. Νεαρός ακόμα, το 1930, περιόδευσε στην Νότια Αμερική για 4,5 χρόνια με την ορχήστρα του Don Dean. Στην περιοδεία αυτή ο Denny γοητεύτηκε από τους ρυθμούς της latin μουσικής. Ο Denny συνέλεξε ένα μεγάλο αριθμό από εθνικά μουσικά όργανα απ΄όλο τον κόσμο, τα οποία χρησιμοποίησε αργότερα για να εμπλουτίσει τις παραστάσεις του.

Αφού υπηρέτησε στην αεροπορία στρατού των ΗΠΑ κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, επέστρεψε το 1945 στο Λος Άντζελες όπου ολοκλήρωσε τις μουσικές του σπουδές σε ανώτερο επίπεδο. Το 1954 ο Denny εμφανίστηκε σε ξενοδοχείο της Χονολουλού για 2 βδομάδες. Εκεί γνωρίστηκε με τον Arthur Lyman (στον οποίο αφιερώσαμε το προηγούμενο ποστ),τον οποίο πήρε στην ορχήστρα του.

Σύντομα ο Martin Denny υπέγραψε συμβόλαιο με την δισκογραφική εταιρία Liberty Records, με την οποία κυκλοφόρησε 38 άλμπουμς. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα εξώφυλλα των 12 πρώτων δίσκων του χρησιμοποίησε το πρόσωπο της ηθοποιού και μοντέλου Sandy Warner. Το ίδιο συνέβη και σε 4 ακόμα εξώφυλλα μεταγενέστερων δίσκων του.

Ο Denny συνέχισε τις εμφανίσεις του μέχρι τα 80 του, και στην μακροχρόνια καριέρα του περιόδευσε σε ολόκληρο τον κόσμο κάνοντας δημοφιλή την lounge μουσική, την οποία εμπλούτισε με εξωτικά κρουστά, με ευφάνταστες διασκευές δημοφιλών τραγουδιών, αλλά και με δικές του πρωτότυπες συνθέσεις που αποθέωναν την Tiki κουλτούρα. Ο Martin Denny πέθανε στην αγαπημένη του Χονολουλού τον Μάρτιο του 2005, σε ηλικία 93 χρονών.

Από τον δίσκο του "Exotic Percussion" που κυκλοφόρησε το 1961 θα ακούσουμε την exotica- ξωτική- Μisirlou.

Καλή ακρόαση.



[Download]

Δεν υπάρχουν σχόλια: