Translate

Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

197. Bob Kames : Miserlou

O Bob Kames(1924-2008)ήταν ένας αμερικανός μουσικός που ασχολήθηκε κυρίως με ιδιαίτερα είδη λαϊκής μουσικής, όπως η πόλκα. Το όνομα Bob Kames είναι καλλιτεχνικό ψευδώνυμο και το κανονικό του όνομα ήταν Robert Kujawa. Η ενασχόλησή του με την μουσική ξεκίνησε όταν στα 12 του άρχισε μαθήματα πιάνου.
Κατά τον Β'Παγκόσμιο Πόλεμο ο Kames υπηρετούσε στο στρατό. Ένας στρατιωτικός ιερέας που τον άκουσε να παίζει πιάνο του πρότεινε να παίζει εκκλησιαστικό όργανο στο στρατιωτικό παρεκκλήσι. Ο Bob Kames αν και δεν είχε ξαναπαίζει όργανο στη ζωή του δέχτηκε την πρόταση, κι έτσι κέρδισε την πρώτη του δουλειά ως μουσικός στο εκκλησάκι του στρατού. Όταν εμφανίστηκε στο ραδιόφωνο των Ενόπλων Δυνάμεω, ο εκφωνητής του άλλαξε το όνομα σε Kames μια και δυσκολευόταν να προφέρει το Kujawa.
Μέχρι την λήξη του Πολέμου συνέχισε να κάνει εμφανίσεις σε στρατιωτικές μονάδες είτε με ορχήστρες είτε συνοδεύοντας την χορεύτρια Edith Campbell, με την οποία τελικά παντρεύτηκε το 1955.
Το 1949 κυκλοφόρησε σε δίσκο το πρώτο του ποπ τραγούδι "You Are My One True Love" βασισμένο σε μια παλιά πολωνέζικη μελωδία. Επειδή καμιά δισκογραφική εταιρία δεν δεχόταν να εκδόσει το τραγούδι αυτό, ο Kames πλήρωσε από την τσέπη του τα πρώτα 5000 αντίτυπα του δίσκου αυτού. Για καλή του τύχη όμως μετά την κυκλοφορία του δίσκου, το τραγούδι άρεσε στους ανθρώπους της London Records,και μέσω αυτής της βρετανικής δισκογραφικής εταιρίας το τραγούδι πούλησε τελικά πάνω από ένα εκατομμύριο δίσκους.
Το 1982, ο παραγωγός του άκουσε σε ένα γερμανικό πανηγύρι το τραγούδι "Dance Little Bird" και έστειλε μια κόπια της πόλκας αυτής στον Kames. Αυτός, μέσα σε μια βδομάδα δισκογράφησε μία διασκευή του τραγουδιού αυτού με τίτλο "The Chicken Dance". Το τραγούδι μέσω της ιδιαίτερης χορογραφίας που το συνόδευε έγινε παγκόσμια επιτυχία.
Στην Ελλάδα το γνωρίσαμε σαν "τα παπάκια" και χορεύτηκε μετά μανίας σε παιδικά πάρτι και όχι μόνο...
Ο Kames πέθανε τον Απρίλιο του 2008 υποφέροντας από καρκίνο του προστάτη και την νόσο του Αλτσχάιμερ.
Στην διάρκεια της καριέρας του ο Bob Kames κυκλοφόρησε περίπου 70 άλμπουμς, σε ένα από τα οποία περιλαμβάνεται και η Μισιρλού που θα ακούσουμε τώρα.
Καλή ακρόαση.



[Download]

Δεν υπάρχουν σχόλια: