Translate

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

163. Wine and Alchemy : Misirlou

Η Αλχημεία, η προ-προ-προ-γιαγιά επιστήμη της Χημείας, είναι ένα κράμα μυστικισμού και επιστημονικών γνώσεων.
Σύμφωνα με την Βικιπαίδεια : «οι σημαντικότεροι στόχοι των αλχημιστών ήταν η μετατροπή των κοινών μετάλλων σε χρυσό ή ασήμι και η δημιουργία του ελιξηρίου της Ζωής (πανάκεια), το οποίο θα θεράπευε όλες τις ασθένειες και θα παρέτεινε τη ζωή επ' αόριστον. Επίσης, αναζητούσαν ένα παγκόσμιο διαλύτη, δηλαδή μια ουσία που διέλυε όλες τις υπόλοιπες. Η Φιλοσοφική Λίθος ήταν μια μυθική ουσία και βασικό συστατικό για την επίτευξη των στόχων αυτών. Βέβαια, η Αλχημεία δεν αποσκοπούσε μόνο στην βελτίωση κάποιων ιδιοτήτων των υλικών ή στην παράταση του χρόνου ζωής, αλλά έδιναν και πνευματική διάσταση σε αυτές τις πράξεις. Για παράδειγμα, η μετατροπή του μολύβδου σε χρυσό (το οποίο θεωρείται “ευγενές” μέταλλο) παραλληλίζονταν με την πνευματική εξύψωση (εξευγενισμό του πνεύματος)».


Οι "Wine& Alchemy" είναι ένα μουσικό συγκρότημα από τις ΗΠΑ που προσπαθεί να συγκεράσει μουσικά ακούσματα απ΄όλο τον κόσμο (όπως Ελληνική, Σεφαραδίτικη, Αρμένικη, Οριεντάλ, Τσιγγάνικη,Κέλτικη, Γαλλική, Αναγεννησιακή μουσική κ.α).
Οι 4 νέοι... αλχημιστές που προσπαθούν να βρουν την φιλοσοφική λίθο για να πετύχουν τον μουσικό τους στόχο είναι ο ελληνικής καταγωγής Mark Varelas (συνθέτης, μπουζούκι, φλαμέγκο και κλασική κιθάρα, ακορντεόν, βιολί, πιάνο, τρομπέτα και άλλα πνευστά),η Roxanne Bruscha (τραγουδίστρια και στιχουργός, ο Neil Yamin (ρυθμική κιθάρα και ντραμς) και ο Jake Cooper (κρουστά).
Οι "Wine & Alchemy" έχουν κυκλοφορήσει 2 δίσκους μέχρι σήμερα. Από τον πρώτο τους δίσκο που κυκλοφόρησε το 2008 και έχει τίτλο "Turning of the Seasons" θα ακούσουμε την Μισιρλού. Tα ελληνικά της Roxanne Bruscha στο τραγούδι θυμίζουν σε κάποια σημεία τα σαρδάμ της Όλγας Τρέμη στις ειδήσεις του MEGA.
Κατά τα άλλα...
Καλή ακρόαση.



[Download]

5 σχόλια:

νατασσΆκι είπε...

Μ' αρέσουν αυτοί -και μόνο που είναι αλχημιστές, δλδ...
:)))

Press Zita είπε...

Παλι "εγραψες" με τις αλχημειες και αναζητησεις σου. Εχεις σκεφτει να φτιαξεις ενα βιβλιομε τις Μισιρλουδες??? Ο πρωτος που θα το παρει ειμαι εγω. Η παραγγελια ισχυει απο τωρα!!!!

A.F.Marx είπε...

@ Νατάσα: Καλοί είναι.
Τό'ξερα ότι θα σου αρέσουν.

@Press Zita:
Βιβλίο που θα συνοδεύεται και από 10πλό CD με όλες τις εκτελέσεις.
Ναι Χρήστο, βάζε μου ιδέες.
:))))

Rodia είπε...

Καλοοοοοοοοοοο :)))
Σκεφτομαι ενα προγραμμα.. να μοιραστουν μουσικα οργανα σε τσιγγανοπαιδα, να μαθουν καλα μουσικη -την εχουν στο αιμα τους, οπως λεγεται!- και να διαπρεψουν στο τομεα αυτο, αντι να τα ζοριζουμε να ακολουθησουν τα βηματα του ευρωπαϊκου πολιτισμου (τρομαρα μας), πραγμα που, με τις μεθοδους που ακολουθουνται τοσα χρονια, εχει αποτυχει παταγωδως...

A.F.Marx είπε...

Η ενασχόληση με την μουσική, καλή είναι δεν λέω.
Αλλά ως κοινωνία (και δεν λέω κράτος, γιατί το κράτος δείχνει την αδιαφορία του σε όλο της το μεγαλείο) πρέπει πρώτα να εξασφαλίσουμε και σ' αυτά τα παιδιά ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και δυνατότητες να μορφωθούν. Αλλιώς θα είναι πάντα στο περιθώριο της κοινωνίας και το πολύ πολύ 5-10 απ΄αυτά τα παιδιά σε κάθε γενιά να ξεχωρίσουν με το ταλέντο τους και να κάνουν κάποια πράγματα στην μουσική. Τα υπόλοιπα όμως;