Translate

Σάββατο 2 Μαΐου 2009

43. Ape: Missorlou

Οι "Ape" είναι μια εξαμελής μπάντα από το San Francisco, που παίζουν exotica και punk exotica rock με τύμπανα, χαβανέζικα κρουστά, γιουκαλίλι και κιθάρες.
Στο σημερινό ποστ η Μισιρλού (Missorlou,όπως την γράφουν) είναι από τον δίσκο τους, που έχει τίτλο "Jungle Gems" και, ναι, είναι ένα ακόμα κόσμημα σ' αυτήν εδώ την συλλογή.
Καλή ακρόαση...



[Download]

4 σχόλια:

νατασσΆκι είπε...

Μου αρέσουν απίστευτα αυτοί οι "εξωτικοί" ήχοι, τα χαβανέζικα κρουστά και το γιουκαλίλι!
:))

Ωραία κι ετούτη!

A.F.Marx είπε...

"Πες της το, μ' ένα γιουκαλίλι"
γκρινιάζει κάποιος φωνογράφος...
Από εδώ εγώ άκουσα για πρώτη φορά την λέξη "γιουκαλίλι"...
Μετά έμαθα ότι το λένε ukulele.
Eίμαι περίεργος να μάθω τι σημαίνει στα χαβανέζικα η λέξη

νατασσΆκι είπε...

Λοιπόν, για να μαθαίνεις...
:p
Σύμφωνα με τη Wiki:
Το Ουκουλέλε ή Ούκε (Ukulele και Uke) ή γιουκαλίλι, όπως συχνά αποκαλείται σύμφωνα με την αγγλική προφορά, είναι έγχορδο μουσικό όργανο στο σχήμα της κιθάρας που προέρχεται από το πανομοιότυπο όργανο machete da braça, το οποίο μεταφέρθηκε στη Χαβάη (γνωστή τότε με την ονομασία Νήσοι Σάντουϊτς) από μετανάστες από το πορτογαλικό νησί της Μαδέιρα.

Στη Χαβαϊκή γλώσσα, η ονομασία ουκουλέλε σημαίνει ψύλλος που αναπηδά και υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες σχετικά με την προέλευσή της. Μία από αυτές σχετίζεται με τον Άγγλο αξιωματούχο Έντουαρντ Πέρβις, ο οποίος εγκαταστάθηκε στη Χαβάη το 1879. Ο Πέρβις ήταν ταλαντούχος μουσικός και συνήθιζε να παίζει προς ευχαρίστηση του βασιλιά της Χαβάης, ο οποίος, σύμφωνα με την παράδοση, τού έδωσε το χαβαϊκό προσωνύμιο ουκουλέλε, εξαιτίας του ζωηρού χαρακτήρα του και της μικρόσωμης εμφάνισής του. Κατά μία άλλη εκδοχή, η ονομασία περιγράφει τη γρήγορη κίνηση των χεριών του οργανοπαίχτη πάνω στην ταστιέρα του, ενώ κατά την πιο ποιητική ερμηνεία της βασίλισσας της Χαβάης Liliʻuokalani, η χαβαϊκή λέξη uku σημαίνει δώρο, και παραπέμπει στη μεταφορά του οργάνου από την Πορτογαλία στις νήσους Σάντουϊτς. Σημαντικό ρόλο στην καθιέρωση του ουκουλέλε στη μουσική της Χαβάης διαδραμάτισε η έντονη ενασχόληση του «πρόσχαρου» μονάρχη Καλάκουα A' με αυτό. Υπήρξε το αγαπημένο μουσικό όργανό του, ενώ ήταν και ο ίδιος εκτελεστής του, επιχειρώντας να το εισάγει στις μουσικές εκδηλώσεις της χώρας. Σύμφωνα με μία παράδοση, το ουκουλέλε συνόδευσε για πρώτη φορά το χορό χούλα, κατά τον εορτασμό του ιωβηλαίου του βασιλιά το 1886.

:)

υγ. Το ποίημα του Σεφέρη, μελοποιημένο από το Δήμο Μούτση και τραγουδισμένο από το Μανόλη Μητσιά, είναι υπέροχο πάντως :)

A.F.Marx είπε...

@Νατάσα:
Εγώ για misirlou-pedia το ξεκίνησα, αλλά με τέτοια σχόλια θα το γυρίσουμε σε Α.Ε.Ι (Aνώτατο Εκπαιδευτικό Ιστολόγιο)
:p