Translate

Κυριακή 31 Μαΐου 2009

72. Dario Moreno: Misirlou

Ο Ντάριο Μορένο, πολύγλωσσος τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός, κιθαρίστας αλλά και ηθοποιός, γεννήθηκε το 1921 στην Σμύρνη από Τούρκο, εβραϊκής καταγωγής πατέρα και Μεξικάνα μητέρα. Από την φτώχεια και την ορφάνια που έζησε σε μικρή ηλικία, γνώρισε την επιτυχία και την διεθνή αναγνώριση στο τραγούδι και στον κινηματογράφο στις δεκαετίες του 50 και του 60, πρώτα στην Γαλλία και μετά σε ολόκληρο τον κόσμο.
Πέθανε στα 47 του χρόνια, από καρδιακή προσβολή το Δεκέμβρη του 1968 μέσα σε ένα ταξί καθώς πήγαινε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.
Την Μισιρλού σήμερα θα την ακούσουμε από τον Ντάριο Μορένο, με γαλλικούς στίχους.





Bonus mp3 για σήμερα, ένα τραγούδι του Ντάριο Μορένο με ελληνικό θέμα: "Οι γλάροι της Μυκόνου"("Les mouettes de Mykonos"). To τραγούδι σε ύφος και μελωδία δείχνει να είναι έντονα επηρεασμένο από τα "Παιδιά του Πειραιά" του Μάνου Χατζιδάκι ή τουλάχιστον αυτή την εντύπωση αφήνει σε μένα.

Καλή ακρόαση.




[Download: Misirlou]
[Download: Les mouettes de Mykonos]

Σάββατο 30 Μαΐου 2009

71. Τζένη Βάνου: Μισιρλού

H Τζένη Βάνου με την υπέροχη,καθαρή και κρυστάλλινη φωνή της διακρίθηκε τόσο στο ελαφρό όσο και στο λαϊκό τραγούδι για αρκετές δεκαετίες. Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται εκτός δισκογραφίας μια και αυτό που αποκαλούμε στην Ελλάδα showbiz έχει πάψει να ποντάρει στην φωνή, και η δισκογραφία προτιμά να επενδύει στις καλλίγραμμες πάρα στις καλλίφωνες.
Η τελευταία δισκογραφική δουλειά της Τζένης Βάνου κυκλοφόρησε το 1996 και έχει τίτλο "Όσα ζήλεψα". Ανάμεσα σε άλλα τραγούδια, που "ζήλεψε" και θέλησε να πει με τον δικό της τρόπο η Βάνου, συναντάμε και την Μισιρλού που θα ακούσουμε σήμερα.
Καλή ακρόαση.




[Download]

Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

70. Milan Topalovic Topalko: Lela Vranjanka

Για την "Lela Vranjanka", το τραγούδι που έγραψε το 1972 ο Dragan Toković πατώντας πάνω στη μελωδία της Μισιρλούς ξαναγράψαμε στο Νο.41. Εκεί υπάρχουν 2 εκτελέσεις του τραγουδιού από τον διάσημο Σέρβο τραγουδιστή Stanica Stosic.
Σήμερα θα ακούσουμε την "Σέρβα Μισιρλού" από ένα νεώτερο τραγουδιστή τον Milan Topalovic Topalko. Mε την ευκαιρία θα δούμε και τι λένε οι στίχοι του τραγουδιού.
Την απόδοση στα ελληνικά την έκανε η άγνωστη φίλη εκ Σερβίας Μπογιάνα, με την μεσολάβηση του φίλτατου συμπλόγκερ Καναλιώτη.
Lela Vranjanka
Volela me jedna Vranjanka,
Mladost mi je kod nje ostala.
Nit je Sofka nit je Kostana,
Vec najlepsa Lela Jelena.

Λέλα Βράνιανκα (*1)
Με αγαπούσε μια Βράνιανκα
Έφαγα τα νιάτα μου για αυτήν
Δεν είναι ούτε Σόφκα(*2), ούτε Κόστανα(*3)
Αλλά η όμορφη Γιέλα, Γιέλενα


Pusto, pusto, pusto mi je sve,
Nema, nema moje Jelene.
Dodji, Dodji Lelo Jelena,
Ti si moju mladost odnela.

Ο κόσμος μου είναι ερημιά
Δεν υπάρχει η Γιέλενα μου
Έλα, έλα Γιέλο, Γιέλενα
Εσύ μου πήρες τα νιάτα μου


Ko zna gdje je moja Vranjanka,
Ljepsa od svih moja Jelena,
Sve bih dao kad bi' saznao,
Ko je moju Lelu ukrao.

Ποιος ξέρει που είναι
Πιο όμορφη από όλες η Γιέλενα μου
Θα έδινα τα πάντα να μάθω
Ποιος έκλεψε την Λέλα μου.


Pusto, pusto, pusto mi je sve,
Nema, nema moje Jelene.
Dodji, Dodji Lelo Jelena,
Ti si moju mladost odnela.


Ο κόσμος μου είναι ερημιά
Δεν υπάρχει η Γιέλενα μου
Έλα,έλα Γιέλο, Γιέλενα
Εσύ μου πήρες τα νιάτα μου



Kαλή ακρόαση.




Σημειώσεις της Μπογιάνα:
1* Βράνιανκα = από το Βράνιε (πόλη στην νότια Σερβία)
2* Σόφκα = ηρωίδα της νουβέλας "Necista Krv (Μη καθαρό αίμα)" του Borislav Stankovic
3*Κόστανα =ηρωίδα της νουβέλας "Kostana" επίσης του Borislav Stankovic

[Download]

Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

69. Devil's Anvil: Misirlou

Οι "The Devil's Anvil" ήταν ένα ευκαιριακό ψυχεδελικό, φόλκ-ρόκ, γκρουπάκι στα τέλη της δεκαετίας του '60 που είχαν στις τάξεις τους κάποιους μετανάστες στη Νέα Υόρκη και συγκεκριμένα στο Greenwich Village όπου έπαιζαν σε ένα καφέ ονομαζόμενο "Freejon".
Συνοικιακά πράγματα δηλαδή.
Εκεί τους άκουσε ο Felix Pappalardi γνωστός παραγωγός των Cream, Flock, Youngbloods, Jack Bruce, Tim Hardin και πολλών άλλων αλλά πιo γνωστός ως μπασίστας και τραγουδιστής των Mountain και τους οδήγησε στην Columbia Records όπου υπέγραψαν συμβόλαιο για ένα δίσκο. Μιλάμε κατά το 1966.
Τα πιο πολλά τραγούδια τους ήταν στην Αραβική και μερικά στην Τούρκικη και στην Ελληνική γλώσσα. Ο ήχος τους πράγματι έμοιαζε με Μέση Ανατολή ή καλύτερα με Berberians music. Το πάθος της φωνής των Jerry Sappir & Kareem Issaq και οι αργόσυρτοι ρυθμοί σε κάνουν να νομίζεις ότι είναι δίσκος όχι ροκ αλλά μάλλον Bellydance.
O δίσκος τους όμως ατυχώς κυκλοφόρησε το 1967 μαζί με την έκρηξη του Αραβο-ισραηλινού πολέμου (των 6 ημερών όπως ειπώθηκε) και φυσικά κόπηκε σχεδόν από όλους τους αμερικάνικους ραδιοφωνικούς σταθμούς.... και πήγε άφαντος.


Οι πληροφορίες για τους συντελεστές της σημερινής Μισιρλούς προέρχονται από το πολύ καλό ιστολόγιο "ΚΑΦΕ ΣΕΒΑΧ",στο οποίο μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το σχετικό ποστ αλλά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα μουσικά σημειώματα.
Από τους ατυχήσαντες λοιπόν "Devil's Anvil" και τον δίσκο τους-παράπλευρη απώλεια του πολέμου των 6 ημερών- "Hard Rock From The Middle East", θα ακούσουμε την σημερινή Μισιρλού.
Στη Μισιρλού, να προσέξουμε ότι οι αγγλικοί στίχοι δεν είναι οι κλασικοί και πολυτραγουδισμένοι στίχοι των Russell, Wise και Leeds, αλλά διαφέρουν.
Misirlou, I saw you through the door
naked feet that danced across the floor
eyes full of madnes, hiding the sadnes there
lighting a love that's destiny to go nowhere







Bonus mp3 για σήμερα από τον δίσκο των Devil's Anvil, δύο ακόμα τραγούδια με ελληνικό ενδιαφέρον και ελληνικούς στίχους. Το πρώτο με τίτλο "Kley" είναι το τραγούδι "Κλαίει η μάνα μου στο μνήμα"των Δημήτρη Χριστοδούλου και Μίκη Θεοδωράκη.




To δεύτερο τραγούδι έχει τίτλο "Treea pethya" και είναι το δημοτικό "τρία παιδιά βολιώτικα"! Ναι αυτά που μας κλέψαν την Αννούλα, την Σαρακατσάνισσα.

Καλή ακρόαση.




[Download Misirlou]
[Download Kley]
[Download Treea Pethya]

Χορεύοντας με τη Μισιρλού.

Η Μισιρλού με τον οριεντάλ ρυθμό της ήταν επόμενο να χρησιμοποιηθεί σαν συνοδευτική μουσική για τον χορό της κοιλιάς.

Πέρα από το χορό της κοιλιάς, υπάρχει και χορός που ονομάζεται Μισιρλού. Το 1945, οι γυναίκες από τον μουσικό σύλλογο στο Πίτσμπουρκ της Πενσυλβάνιας ζήτησαν από τον καθηγητή Brunhilde E. Dorsch να οργανώσει ένα διεθνές χορευτικό συγκρότημα για να τιμήσουν τους συμμάχους της Αμερικής στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο καθηγητής ήρθε σε επαφή με τον Mercine Nesotas, ο οποίος δίδασκε διάφορους ελληνικούς χορούς, συμπεριλαμβανομένου και του Χανιώτικου συρτού, για τον οποίο όμως δεν γνώριζε την μουσική.(Τώρα πώς δίδασκε τον χορό, χωρίς να θυμάται την μουσική, είναι απορίας άξιον). Ούτε κανένας άλλος από την ελληνοαμερικανική κοινότητα του Πίτσμπουργκ δεν γνώριζε την μουσική του χορού. Έτσι ο σπουδαστής μουσικής Pat Mandros Kazalas πρότεινε για τον χορό αυτό την μελωδία της Μισιρλούς σε κάπως αργό ρυθμό, ώστε να ταιριάζει με τα βήματα του Χανιώτικου συρτού.

Στις 6 μαρτίου του 1945 οι γυναίκες του Πίτσμπουρκ χόρεψαν αυτόν τον "νέο" χορό στην ειδική τιμητική εκδήλωση για τους συμμάχους στο Stephen Foster Memorial Hall.
Ο χορός αγαπήθηκε από τους ελληνοαμερικάνους αλλά έγινε δημοφιλής και σε άλλες εθνότητες της αμερικής, όπως οι Άραβες, οι Κέλτες και οι Αρμένιοι οι οποίοι μάλιστα ονομάζουν τον χορό αυτό "snake dance" λόγω των ελικοειδών βημάτων που κάνουν οι χορευτές.

Σύμφωνα με την wikipedia από όπου προέρχονται οι πιο πάνω πληροφορίες, ο χορός αυτός ταιριάζει και με την μουσική του "Ποτέ την Κυριακή" του Μάνου Χατζιδάκι.

Στην ιστοσελίδα των "Greek Dancers of the Monterey Peninsula" ο χορός περιγράφεται αναλυτικά βήμα προς βήμα για όποιον αναρωτιέται κι έχει έφεση να μάθει "How-to" Misirlou.

Και για το τέλος ο "Χανιώτικος Συρτός" από τοπικό χορευτικό όμιλο (Π.Α.Σ τα Περιστέρια). Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης των 2 χορών.


(Για την Ροδιά που ρώτησε πώς χορεύεται η Μισιρλού)

Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

68. Bluekilla: Misirlou

Βιαστικά, και στο ημίχρονο του τελικού του Champions League Μπαρτσελόνα-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ η σημερινή ανάρτηση. Έτσι, για να μη χάνουμε τη φόρμα μας...
Οι Bluekilla, είναι ένα γερμανικό γκρουπ που από το 1985 παίζουν ska μουσική.
Η Μισιρλού του ημιχρόνιου λοιπόν, που θα ακούσουμε σήμερα είναι από τον δίσκο τους "Back to Skatalonia" (Πετυχημένη λέξη! Σαν alonia με skata μου ακούγεται αυτό...)

Καλή ακρόαση.




[Download]

Τρίτη 26 Μαΐου 2009

67.Los Tickets: Misirlou

Από ένα συλλογικό άλμπουμ με συγκροτήματα από την Χιλή αλιεύτηκε η Μισιρλού του σημερινού ποστ. H συλλογή έχει τίτλο "GRUPOS INSTRUMENTALES CHILENO-AÑO 1966" και το συγκρότημα που παίζει την Μισιρλού ονομάζεται "Los Tickets".
Mια surf rock Μισιρλού, με μερικές χιλιάνικες πινελιές, που την κάνουν να ξεχωρίζει.
Αυτά για σήμερα.

Καλή ακρόαση.




[Download]

Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

66. Leon Berry: Misirlou

Ο αμερικανός οργανίστας Leon C. Berry ηχογράφησε το 1953 την Μισιρλού που θα ακούσουμε στο σημερινό ποστ.
Ο δίσκος είχε μεγάλη ανταπόκριση μια και αναρριχήθηκε στην 6η θέση του πίνακα των δημοφιλών επιτυχιών του περιοδικού Billboard.
Μια Μισιρλού με διαφορετικό άκουσμα λοιπόν σήμερα, από ένα όχι και τόσο συνηθισμένο μουσικό όργανο, το "όργανο".
Καλή ακρόαση.




[Download]

Κυριακή 24 Μαΐου 2009

65. La Caravane Passe: Miserlou/Bouge Bush

Η πενταμελής γαλλική μπάντα "La Caravane Passe" ξεκίνησε την πορεία της στα τέλη του 1999. Στη μουσική τους όλα μπερδεύονται γλυκά: τσιγγάνικη μουσική, βαλκανικοί χοροί, τάγκο, χιπ χοπ, ρέγκε, ροκ... Το καραβάνι τους περνάει από το ένα είδος μουσικής στο άλλο, χωρίς να εμποδίζεται από σύνορα και προκαταλήψεις.
Η Μισιρλού του σημερινού ποστ, δεμένη με το τραγούδι"Bouge Bush" είναι από ζωντανή ηχογράφηση που περιέχεται στο δίσκο τους "Velkom Plechti". Στo διάρκειας 10:17 λεπτών αυτό κομμάτι,η μπάντα δίνει ένα σχεδόν διονυσιακό ρεσιτάλ με δύναμη, ρυθμό και τρελό κέφι.

Καλή ακρόαση.





[Download]

Σάββατο 23 Μαΐου 2009

64. Stan Zvezda: Misirlou

"Stan Zvezda" είναι το όνομα μιας Πολωνικής σαϊκόμπιλυ μπάντας.
Και σαϊκόμπιλλυ(Psychobilly), σύμφωνα με την wikipedia , είναι εκείνο το είδος της ροκ που αναμιγνύει στοιχεία από το punk rock, το rockabilly και άλλα είδη μουσικής. Όσοι φιλομαθείς, ανατρέξτε στο σχετικό λινκ για να μάθετε περισσότερα.
Στον δίσκο τους "Bal Szkieletow" ("ο χορός των σκελετών" υποθέτω με βάση την εικόνα του εξώφυλλου του δίσκου)που κυκλοφόρησε το 2003, και ανάμεσα σε τραγούδια όπως "vampir", "Psychoman","sex,drugs & rock'n roll" και άλλα με ανάλογους τίτλους στα πολωνικά, συναντάμε την ατρόμητη Μισιρλού μας.
Μια... σαϊκόμπιλλυ Μισιρλού γι΄απόψε λοιπόν, από την Πολωνία.
Καλή ακρόαση.




[Download]

Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

63. The Pyronauts: Misirlou

«Βασικός μας στόχος είναι να παίζουμε καλή surf rock μουσική, να διασκεδάζουμε, να συναντιόμαστε με ανθρώπους όλων των ειδών και ν' αλλάζουμε τον κόσμο μ' ένα τραγούδι κάθε φορά.»

Αυτό είναι το μόττο της surf rock μπάντας "The Pyronauts" από την Βόρεια Καρολίνα, που φέτος γιορτάζουν τα 10 χρόνια από την δημιουργία τους. Στα χρόνια αυτά έχουν εμφανιστεί ως support band σε εμφανίσεις μεγάλων ονομάτων του surf rock, όπως ο Dick Dale ,ο Gary Hoey, ο Peter Tork ( από τους "the Monkees"),οι Jan and Dean's band, και άλλοι.
Από τον πρώτο,σε επαγγελματικό στούντιο δίσκο τους,που κυκλοφόρησε το 2001 με τον ηρωικό τίτλο "Surf or Die" προέρχεται η Μισιρλού του σημερινού ποστ.
Καλή ακρόαση.




[Download]

Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

62. Bitch Boys: Misirlou

Όταν οι Robi Biloderic,Marko Valant,Lev Honsic και Igor Ferlic έψαχναν όνομα για το γκρουπ τους, το πρώτο surf συγκρότημα της Σλοβενίας, δεν δυσκολεύτηκαν πολύ. Με διάθεση λογοπαίγνιου, το beach έγινε bitch και οι "Βeach Βoys" από τις απέραντες ακτές τις Καλιφόρνιας μεταμορφώθηκαν σε "Bitch Boys" στην μόλις 46 χιλιομέτρων μήκους ακτογραμμή της Σλοβενίας.
Οι "Bitch Boys" γράφουν και παίζουν surf κομμάτια με χιούμορ, δύναμη, ρυθμό και στυλ.
Aπό τον δίσκο τους "Behind The Hound Dog Walls (1 Cup of Coffee, 2 Six Packs, & 3 Broken Strings)", που κυκλοφόρησε το 2004, ας ακούσουμε την Μισιρλού τους.
Καλή ακρόαση.




[Download]

Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

61. Freddy Martin & his Orchestra: Misirlou

Η σάλα κατάμεστη από καπνό, αλκοόλ και γελαστούς ανθρωπους.
Σκούρα κουστούμια και παπιγιόν οι κύριοι. Μακριές εξώπλατες τουαλέτες οι κυρίες.
Η ανθρωπότητα άφηνε πίσω της την φρίκη του Β'Παγκοσμίου πολέμου και προχωρούσε τραγουδώντας ανέμελη στα χρόνια του... ψυχρού πολέμου.
Μελωδική Μισιρλού για σήμερα. Από ηχογράφηση του 1948 (εξ'ού και η φλυαρία του προλόγου), με την ορχήστρα του αμερικάνου σαξοφωνίστα Freddy Martin.
Στο πιάνο ο Barclay Allen.
Τραγουδάει ο Stuart Wade.
Στα ελληνικά παρακαλώ...
Καλή ακρόαση.




[Download]

Τρίτη 19 Μαΐου 2009

60. Robin Sylar: Misirlou

Ο κιθαρίστας Robin Sylar αυτοπυροβολήθηκε στα 54 του χρόνια στο σαλόνι του σπιτιού του στις 9 Δεκεμβρίου του 2005. Στο σημείωμα που άφησε για την αδελφή του έγραφε ότι στην κηδεία του επιθυμούσε να ακουστούν τα τραγούδια "Many Rivers to Cross" του Jimmy Cliff και το "All Right Now" των Free.
Λίγους μήνες πριν διασχίσει το δικό του στερνό ποτάμι,κυκλοφόρησε τον τελευταίο του δίσκο με τίτλο "Tricked Out".Οι παρακάτω λέξεις που γράφτηκαν από τον Robin Sylar για το εσώφυλλο αυτού του δίσκου, θα μπορούσαν να είναι η επιτύμβια επιγραφή για την τελευταία του κατοικία.

«Δεν έκανα λεφτά και είμαι 54 χρονών. Ακόμα απολαμβάνω την τέχνη. Σήμερα οι άνθρωποι δεν νοιάζονται για την ουσία, τη δημιουργικότητα, την πρωτοτυπία.Σπάνια κάνω live εμφανίσεις πια. Δεν είμαι κλώνος κανενός, είμαι ο εαυτός μου.Αλλά σύμφωνα με τις αξίες της κοινωνίας είμαι αποτυχημένος. Αυτό είναι ΟΚ. Ακόμα και σήμερα, μπορώ να βάζω ένα παλιό δίσκο του Albert King και πριν τελειώσει να είμαι χαμογελαστός. Αυτό είναι που έχει σημασία.»


Από τον δίσκο αυτό είναι και η Μισιρλού του σημερινού ποστ. Οι ιστορίες που φέρνει στο φως η Μισιρλού, δεν είναι πάντοτε χαρούμενες. Έτσι όμως δεν είναι και η ζωή;




Bonus mp3 το "Many Rivers to Cross" του Jimmy Cliff...





[Download misirlou] [Download many rivers]

Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

59. Sefarad: Misirlu

Σεφαρδίτες ή Σεφαραδίτες ονομάζονται οι Εβραίοι που κατάγονται από την Ιβηρική Χερσόνησο, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που εκδιώχτηκαν από την Ισπανία κατόπιν εντολής των Καθολικών μοναρχών Φερδινάνδου και Ισαβέλλας (όπως καταγράφεται στο διάταγμα της Αλάμπρας το 1492) ή από την Πορτογαλία κατόπιν εντολής του Βασιλιά Μανιουέλ το 1497.
Οι Σεφαραδίτες μιλούσαν την Λαντίνο (Ladino) ή Ιουδαιοϊσπανική διάλεκτο, η οποία είναι βασισμένη επάνω στις μεσαιωνικές ιβηρικές διαλέκτους.
Οι Σεφαραδίτες εγκαταστάθηκαν στην τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία (κυρίως στη Θεσσαλονίκη) και σε άλλα μέρη του κόσμου τον 15ο αιώνα μετά από το διωγμό τους από την Ισπανία.
(Από την wikipedia)


Οι Sefarad είναι μια σεφαρδίτικη μπάντα που αποτελείται από τους γεννημένους στην Κωνσταντινούπολη Sami Levi,Cem Stamati και Ceki Benşuşe. Τραγουδάνε στην τούρκικη γλώσσα και στη διάλεκτο των παππούδων τους, την Λαντίνο.
Η Μισιρλού του σημερινού ποστ λοιπον "μιλάει" Λαντίνο και προέρχεται από τον δίσκο τους "Sefarad Volume II".







Από τον ίδιο δίσκο, extra bonus για σήμερα το μελαγχολικό σεφαρδίτικο τραγούδι"Aman aman". O καημός του "αμάν" πρώτα αναβλύζει από την μελωδία και ύστερα από την φωνή του τραγουδιστή.

Καλή ακρόαση.




[Download: Misirlou]
[Download: Aman aman]

Κυριακή 17 Μαΐου 2009

58.Yellow Umbrella: Misirlou

Οι "Yellow Umbrella" είναι μια reggae/ska/rockabilly επταμελής μπάντα από την Δρέσδη της Γερμανίας. Ξεκίνησαν να παίζουν μουσική το 1994, ενώ η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά κυκλοφόρησε δύο χρόνια αργότερα. Η Μισιρλού του σημερινού ποστ είναι από τον δίσκο τους "Marie Juana"(1999).





Το bonus του σημερινού ποστ είναι μια ακόμα ηχογράφηση της Misirlou,live αυτή την φορά από τους Yellow Umbrella. Είναι από τον δίσκο τους "Les Schuhkarton-Tapes" του 2002.

Kαλή ακρόαση.




[Download: Misirlou]
[Download: Misirlou Live]

Σάββατο 16 Μαΐου 2009

57. Μαρινέλλα: Μισιρλού

Τι να πούμε για την Μαρινέλλα;
Η πάνω από 50 χρόνια καριέρα της στο ελληνικό τραγούδι τα λέει όλα. Ό,τι και να τραγούδησε,λαϊκό,ελαφρολαϊκό ή έντεχνο, το υπερασπίστηκε με συνέπεια και το απέδωσε καταπληκτικά.
Μια και σήμερα είναι(ήταν)η βραδιά του διαγωνισμού Eurovision να θυμήσουμε ότι η Μαρινέλλα ήταν η ερμηνεύτρια της πρώτης συμμετοχής της Ελλάδας το 1974. Φυσικά μιλάμε για το τραγούδι των Κατσαρού-Πυθαγόρα "Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ΄αγόρι μου". Ο διαγωνισμός έγινε στο Μπράιτον της Βρετανίας, νικητές ήταν οι ABBA και το τραγούδι της Ελλάδας περιορίστηκε στην 11η θέση. Η ίδια η Μαρινέλλα, χρόνια αργότερα είπε σε κάποια συνέντευξή της:
«Όταν είδα στην πρόβα τους ABBA είπα στον Κατσαρό... Ρε Γιώργο με το "κρασί και το αγόρι" δεν βλέπω να κάνουμε τίποτε, δεν πεταγόμαστε μέχρι το Λονδίνο να ψωνίσουμε;»
Μακάρι να είχαν την ίδια αυτογνωσία και πολλοί από τους μετέπειτα συμμετέχοντες συμπατριώτες μας.
Ας επανέλθουμε όμως στο θέμα μας.
Η Μισιρλού του ποστ αυτού είναι από τον δίσκο της Μαρινέλλας "Με βάρκα το τραγούδι" που κυκλοφόρησε το 1999. Η αφορμή για τον δίσκο αυτό ήταν μια σειρά συναυλιών που έδωσε η Μαρινέλλα με τον ίδιο τίτλο,στις οποίες ερμήνευσε για πρώτη φορά ξένα τραγούδια στην μητρική τους γλώσσα από την Κάτω Ιταλία, την Ισπανία, τα φάντο της Πορτογαλίας, την Τουρκία αλλά και τραγούδια των Τσιγγάνων.
Καλή Ακρόαση.




[Download]

Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

56. The Surphonics: Miserlou

Οι "Surphonics" είναι ένα ακόμα Ολλανδικό συγκρότημα του σήμερα, προσηλωμένο στον ήχο και στο στυλ των σίξτις. Στους δίσκους και στα live τους παίζουν κυρίως αμερικάνικα και βρετανικά τραγούδια των Beatles, Kinks, Elvis Presley , Buddy Holly, Chuck Berry, Manfred Mann,Chubby Checker, Dick Dale, Beach Boys, Surfaris και πολλών άλλων.
Φυσικά δεν θα μπορούσε από ένα τέτοιο ρεπερτόριο ν' απουσιάζει η Μισιρλού. Μια Μισιρλού που κάνει surf φορώντας klompen (ολλανδέζικα τσόκαρα).
Kαλή ακρόαση.




[Download]

Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

55.Yacoubian & Company : Misirlou

O αμερικανός, αρμενικής καταγωγής,Hrach Yacoubian υπήρξε το πρώτο βιολί στην ορχήστρα της κινηματογραφικής εταιρίας Paramount. Στην...κομπανία του τίτλου εκτός από τον Χαράτς Γιακουμπιάν (βιολί) συμμετείχαν η Νίτσα Γκρέζη (τραγούδι), ο Νότης Ησυχόπουλος (ακορντεόν) και ο περίφημος Γιάννης Σταματίου ή Σπόρος (μπουζούκι).
Στο πολύ καλό διαδικτυακό περιοδικό για το λαϊκό τραγούδι "Η Κλίκα" υπάρχει μια εκτενής αυτοβιογραφική αφήγηση του Γιάννη Σταματίου στον Άρη Νικολαΐδη. Στην 4η σελίδα αυτού του άρθρου μπορούμε να διαβάσουμε κάποιες πληροφορίες σχετικά με τον Γιακουμπιάν και το συγκρότημά τους.
Επιασα αμέσως δουλειά στο Χόλιγουντ.
(...)
Εκεί ερχόταν και μας άκουγε ένας μουσικός, το πρώτο βιολί της ορχήστρας της κινηματογραφικής Paramount. Ο Χαράτς Γιακούμπιαν, Αμερικάνος με αρμένικη καταγωγή. Κάποια στιγμή με πιάνει και μου λέει: «Θέλω να φτιάξουμε ένα international group που θα παίζει πολλά είδη μουσικής». Πήγα μαζί του και κάναμε τρεις μήνες πρόβες και οντισιόν. Εκεί στις πρόβες γνώρισα ένα σωρό ηθοποιούς. Το Ρόμπερτ Μίτσαμ, τον Κέρκ Ντάγκλας κ.ά. Ερχόταν και μας άκουγε στις πρόβες και ο Ντιμίτρι Τόμκιν, που έγραφε μουσική για ταινίες. Λέει του Γιακούμπιαν: «Όλα τα όργανα τα έχουμε στην Αμερική. Αυτό εδώ (σ.σ. το μπουζούκι) δεν έχουμε. Αυτό να προωθήσεις».

Μετά από τρεις μήνες πρόβες ξεκινήσαμε να δουλεύουμε σε ένα μικρό καζίνο στη Νεβάδα και από εκεί πήγαμε στο Ρίνο. Μετά στο «Μπίμπολς 365» στο Σαν Φραντζίσκο και ακολούθησαν αρκετά μαγαζιά σε διάφορες πόλεις κοντά στην Καλιφόρνια. Όλα αυτά ήταν καλά μαγαζιά απ’ όπου πέρναγαν «βαριά» ονόματα και οι δουλειές κλείνονταν για δυο-τρεις βδομάδες. Μόλις θεωρήσαμε ότι είμαστε έτοιμοι, πήγαμε στο Λας Βέγκας, γιατί εκεί ήταν η κορυφή. Παίξαμε στο «Σενς» που είχε οχτακόσια άτομα υπαλληλικό προσωπικό! Είμασταν τέσσερα γκρουπ σε ένα περιστροφικό πάλκο και παίζαμε από ένα σαρανταπεντάλεπτο το κάθε γκρουπ, τρεις φορές.
Βέβαια δεν σου κρύβω ότι δουλεύαμε τζάμπα, γιατί δεν μπορούσαμε να αντισταθούμε στον τζόγο και ό,τι παίρναμε το τρώγαμε στα παιχνίδια. Αυτή η δουλειά κράτησε τέσσερα χρόνια.Γυρίσαμε όλα τα μεγάλα μαγαζιά, μέχρι και στο Πουέρτο Ρίκο πήγαμε μια φορά. Είχαμε μεγάλη επιτυχία. Έρχονταν από κάτω Αμερικάνοι μουσικοί και μας άκουγαν, προσπαθώντας να μετρήσουν τι παίζαμε. Γιατί παίζαμε πολύ γρήγορα σε 9/8, 5/8, 7/9, ρυθμούς ασυνήθιστους γι’ αυτούς. Το γκρουπ το αποτελούσαν 13 άτομα. Μπάσα, κιθάρες, πιάνο. Ντραμς είχαμε τον Μπόμπι Μόρις, τον ντράμερ του Πρίσλεϋ, ο οποίος έπαιζε με δύο κάσες. Από Έλληνες είχαμε μείνει τέσσερις γιατί δεν άντεχαν τις απαιτήσεις της δουλειάς. Εγώ, ο ακκορντεονίστας Νότης Ησυχόπουλος, η Νίτσα Γκρέζη η τραγουδίστρια και μια τραγουδίστρια-χορεύτρια, η Ήβα. «Χαράτς Γιακούμπιαν εντ κόμπανι» λεγόταν το γκρουπ και βγάλαμε και δυο μεγάλους δίσκους.
Μετά από μια πρωτοχρονιά, μέσ’ στην τρέλα που κουβάλαγα κι εγώ σαν νέος, παρατάω το γκρουπ σύξυλο και πάω σε ένα ελληνικό μαγαζί, στο «Balcan Village» στο Mountainview, 50 μίλια από το Σαν Φραντζίσκο. Δούλεψα ένα διάστημα εκεί και δε σου κρύβω ότι ένιωσα μια φτώχεια στο πάλκο. Γιατί στο γκρουπ με τον Γιακούμπιαν ένιωσα μουσικός, ένιωσα καλλιτέχνης, υπήρχε προγραμματισμός, υπήρχε απόλυτη συνέπεια. Διδάχτηκα πολλά πράγματα εκεί, γιατί κι εγώ είχα ξεκινήσει με την ελληνική νοοτροπία.

Aπό τον δίσκο τους "The Glorious Greeks" προέρχεται η Μισιρλού του σημερινού ποστ.
Καλή ακρόαση.




[Download Misirlou]

Bonus track για σήμερα, από ένα 45-άρι της Νίτσας Γκρέζη και του Γιάννη Σταματίου, το τραγούδι "Στον καφέ μου τό'χουν πει":




[Download "STON KAFE"]

Kαι τέλος,ένα bonus link στο deezer, όπου μπορείτε να ακούσετε όλα τα τραγούδια του δίσκου "The Glorious Greeks"

Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

54. Os Daltons: Misirlou

Οι αδελφοί Ντάλτον, πνευματικά τέκνα των Morris/Goscinny, αναμετρήθηκαν σε πολλές περιπέτειες με τον καουμπόυ που ήταν πιο γρήγορος από την σκιά του, τον Λούκυ Λουκ.
Οι "Os Daltons" είναι μια βραζιλιάνικη ροκ μπάντα που σχηματίστηκε μέσα σε δύο ώρες, σε ένα μπαρ στο Πόρτο Αλέγκρε το 1993. Οι Βραζιλιάνοι Ντάλτον δεν είναι αδελφοί, αλλά συνάδελφοι στον ραδιοφωνικό σταθμό "Ipanema FM" της πόλης τους. Και δεν αναμετρήθηκαν με τον νόμο, αλλά με κλασικά ροκ (και όχι μόνο)κομμάτια.
Η σημερινή Μισιρλού περιέχεται στο δίσκο τους "Dalton's Saloon" του 2004.
Καλή ακρόαση.




[Download]

Τρίτη 12 Μαΐου 2009

53. Dolores Ventura: Miserlou

Πολύ λίγα στοιχεία υπάρχουν στο διαδίκτυο για την πιανίστρια Dolores Ventura. Η Μισιρλού του σημερινού post είναι από τον δίσκο της "Party in Rio". Eκτός από τη Μισιρλού στο δίσκο αυτό η Dolores Ventura, παίζει στο πιάνο της συνοδεία ορχήστρας (The Carnival Orchestra), διάφορες γνωστές μελωδίες της Λατινικής Αμερικής.
Καλή ακρόαση.




[Download]

Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

52. The Challengers : Miserlou

Οι Challengers ήταν ένα surf rock συγκρότημα που ξεκίνησε εμφανίσεις κατά τη δεκαετία του '60 στο Λος Άντζελες. Ο πρώτος τους δίσκος με τίτλο "Surfbeat" κυκλοφόρησε το 1963 και είναι ο δίσκος με τις περισσότερες πωλήσεις στην ιστορία του surf rock. Από τον δίσκο αυτό είναι η σημερινή Μισιρλού.
Καλή ακρόαση.





1 σχόλιο:

Κυριακή 10 Μαΐου 2009

51. Caterina Valente: Misirlou

Η Κατερίνα Βαλέντε γεννήθηκε στο Παρίσι από Ιταλούς γονείς,παντρεύτηκε πρώτα με Γερμανό και στην συνέχεια με Άγγλο. Με ένα τέτοιο πολυεθνικό βιογραφικό, δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι τραγουδώντας σε 12 γλώσσες,έχτισε λαμπρή καριέρα σε Ευρώπη και Αμερική.
H Κατερίνα Valente ερμηνεύει με ξεχωριστό τρόπο την Μισιρλού με ισπανικούς στίχους: «Cuando alegre tu sonries mujer».

Καλή ακρόαση.





Σήμερα,στον απόηχο της χθεσινής γιορτής,το μαγαζί έχει και δύο bonus mp3. Στο πρώτο η Βαλέντε ερμηνεύει το τραγούδι του Μίμη Πλέσσα "Ο έρωτας που μ' άκουσε" στα ελληνικά:




Το δεύτερο είναι ο "Ιλισσός" του Μάνου Χατζιδάκι στα γερμανικά με τίτλο "Matrozen aus Pyraeus". Είπαμε, 12 γλώσσες είναι αυτές...







[Download:Misirlou]
[Download:O Erotas pou m' akouse]
[Download:Matrozen aus Pyraeus]

Σάββατο 9 Μαΐου 2009

Μια μπάντα που τη λέγαν "Miserlou"

Σήμερα στην "Μαγική, Ξωτική Ομορφιά" γιορτάζουμε. Γιορτάζουμε τα 50 ποστ και τις 50 εκτελέσεις του τραγουδιού, που έχουν ανέβει μέχρι τώρα στα 50 προηγούμενα ποστ.
Μια και έχουμε λοιπόν γιορτή, το θέμα του σημερινού σημειώματος δεν θα είναι μια ακόμα εκτέλεση της Μισιρλούς, αλλά μία Βερολινέζικη μπάντα που το όνομά της είναι Miserlou.
Όπως το τραγούδι, έτσι και η μπάντα Miserlou τριγυρίζει στον κόσμο όλο, από την Δύση στην Ανατολή, από τα Βαλκάνια στη Χαβάη κι από την Μόσχα στην Ιταλία, παίζοντας από klezmer, μέχρι παραδοσιακά τραγούδια των Βαλκανίων, κι από ανατολίτικες μελωδίες μέχρι ska.
To πρώτο κομμάτι,έχει τίτλο "venzinadiko" και είναι το παραδοσιακό τσιγγάνικο τραγούδι "Kustino Oro", που στην Ελλάδα το πρωτογνωρίσαμε ως "Βεζινάδικο" σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου και ενορχήστρωση Γκόραν Μπρέγκοβιτς με την φωνή της Πρωτοψάλτη.


Το δεύτερο κομμάτι είναι το γνωστό ιταλικό παρτιζάνικο τραγούδι "Bella Ciao",
Πάρτι με παρτι-ζάνικο τραγούδι... Ταμάμ!


[Download:venzinadiko]
[Download: Bella Ciao]

50. Los Temerarios :Missirlou

H μεξικάνικη μπάντα "Los Temerarios" είναι θα μπορούσαμε να πούμε μια οικογενειακή υπόθεση. Ξεκίνησε το 1978 από τα αδέρφια Adolfo και Gustavo Angel και τον ξάδερφό τους Fernando Angel και αρχικά ήταν γνωστοί ως "Conjunto La Brisa". Οι Temerarios έχουν ηχογραφήσει περισσότερα από 20 άλμπουμς κυρίως με ρομαντική λάτιν μουσική και έχουν κερδίσει πολλά βραβεία στην κατηγορία αυτή. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το 1991 είχαν 5 υποψηφιότητες για τα βραβεία Billboard στις λάτιν κατηγορίες. Έχουν εμφανιστεί στους μεγαλύτερους συναυλιακούς χώρους του Μεξικού όπως το Radio City Music Hall και το Sports Arena, όπου συμμετείχαν στις συναυλίες των Bruce Springsteen και του Michael Jackson.

Ας ακούσουμε όμως την ροκ εκδοχή της Missirlou από τους Los Temerarios.

Καλή ακρόαση







[Download]

Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

49. Korsakov Cowboys: Miserlou

Οι Ολλανδοί "Korsakov Cowboys" παίζουν τραγούδια, που άλλοι έχουν ξεχάσει εδώ και καιρό. Μουσική από την δεκαετία του '50 και του '60:Elvis Presley, Chuck Berry, Jerry Lee Lewis,Beatles,Rolling Stones και Creedence Clearwater Revival. Η Μισιρλού του σημερινού ποστ, δεμένη όμορφα με το "Hava nagilla" και το "Mission Impossible" είναι η δικιά τους εκδοχή για την "Μαγική, ξωτική, ομορφιά μας".
(Την βερσιόν αυτή της Μισιρλούς, την συνάντησα σε κάποιες συλλογές και με τίτλο: Misserfou)
Καλή ακρόαση.




[Download]

Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

48.Καλλιόπη Βέττα: Μισιρλού

Στο σημερινό ποστ, η Μισιρλού ξαναμιλάει ελληνικά, με την αισθαντική φωνή της Καλλιόπης Βέττα, σε μια πολύ όμορφη διασκευή του Γιάννη Κ. Ιωάννου.
Καλή ακρόαση.


[Download]

Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

47. The Galaxy Trio: Misirnagila

Misirlou + Hava nagila = Misirnagila
Η παραπάνω "κοπτοραπτική" είναι ιδέα του surf punk/ rock συγκροτήματος "The Galaxy Trio" . Το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό. Η Misirlou μας ταίριαξε όμορφα με το παραδοσιακό εβραϊκό τραγούδι "Hava nagila"("Ας χαρούμε"), που έχει κι αυτό μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδρομή, όπως διαβάζω στη wikipedia.
Ας ακούσουμε την Misirnagila όμως.
Καλή ακρόαση.



[Download]

Τρίτη 5 Μαΐου 2009

46. Frankie Laine: Misirlou

Ο τραγουδιστής, συνθέτης και ηθοποιός Frankie Laine γεννήθηκε στο Σικάγο το 1913 ως Francesco Paolo LoVecchio και αποχαιρέτησε τον μάταιο τούτο κόσμο στο Σαν Ντιέγκο το 2007. Στο μεσοδιάστημα πρόλαβε να παίξει σε μερικές ταινίες και σήριαλ, να κερδίσει 21 χρυσούς δίσκους και να πουλήσει πάνω από 260.000.000 αντίτυπα δίσκων του. Καθόλου άσχημα.
Στην ρομαντική Μισιρλού του σημερινού ποστ, τον Frankie Laine συνοδεύει η ορχήστρα του Johnny Williams και χορωδία.Οι στίχοι είναι μισοί αγγλικοί και μισοί ισπανικοί.
Καλή ακρόαση



[Download]

Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

45. John Adomono : Misirlou

Ο John Adomono ήταν περίφημος τσιγγάνος κιθαρίστας, που εκτός από το παίξιμο του εντυπωσίαζε και με τις ιδιόμορφες κιθάρες του. Στο εξώφυλλο του δίσκου του "A Night At The Beachcomber", από όπου προέρχεται η Μισιρλού αυτού του ποστ, μπορείτε να δείτε μία από αυτές τις κιθάρες.
Προσέξτε τον προσδιορισμό "Guitarist Fantastique" κάτω από το όνομά του.
Στο εσώφυλλο ενός άλλο δίσκου του αναγράφεται ότι η μουσική του Adomono ήταν "John F. Kennedy's favorite music".
Αυτές τις λεπτομέρειες ξεχώρισα ψάχνοντας στοιχεία για τον Adomono. Λεπτομέρειες όμως που ζωντανεύουν το πορτραίτο του καλλιτέχνη.
Ας ακούσουμε την σε στυλ φλαμέγκο Μισιρλού, από την κιθάρα του John Adomono,.
Καλή ακρόαση.



[Download]

Κυριακή 3 Μαΐου 2009

44. KRONOS QUARTET : Misirlou Twist

(2+1+1)+1=5
Δεν είναι μαθηματικά, είναι μουσική.
Δύο βιολιά (ο David Harrington και ο John Sherba), μία βιόλα (ο Hank Dutt) και ένα βιολοντσέλο (ο Jeffrey Zeigler), για παραπάνω από 30 χρόνια αποτελούν το "Kronos Quartet".
Στον δίσκο τους "Caravan" συναντάμε την δικιά τους εκδοχή για την Μισιρλού, με τίτλο "Misirlou Twist". Εδώ το κουαρτέτο γίνεται κουιντέτο, μια και στα ντραμς συνεργάζεται μαζί τους ο Martyn Jones.
Kαλή ακρόαση:



[Download]

Σάββατο 2 Μαΐου 2009

43. Ape: Missorlou

Οι "Ape" είναι μια εξαμελής μπάντα από το San Francisco, που παίζουν exotica και punk exotica rock με τύμπανα, χαβανέζικα κρουστά, γιουκαλίλι και κιθάρες.
Στο σημερινό ποστ η Μισιρλού (Missorlou,όπως την γράφουν) είναι από τον δίσκο τους, που έχει τίτλο "Jungle Gems" και, ναι, είναι ένα ακόμα κόσμημα σ' αυτήν εδώ την συλλογή.
Καλή ακρόαση...



[Download]