Translate

Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

220.Dominator: Misirlou

Το γιουκαλίλι(Ukulele και Uke) είναι ένα μουσικό όργανο σαν μικρογραφία κιθάρας που έγινε γνωστό ως το εθνικό όργανο της Χαβάης. Η καταγωγή του είναι από την Πορτογαλία και εισήχθη στην Χαβάη μόλις το 1890 από Πορτογάλους άποικους, αλλά ταίριαξε με την μουσική παράδοση της χώρας και σύντομα έγινε χαρακτηριστικό κομμάτι της κουλτούρας της. Θυμίζει λίγο την ιστορία με το «δικό μας» κλαρίνο, ένα όργανο από την κεντρική Ευρώπη, κομμάτι της συμφωνικής ορχήστρας, που έχει συνδεθεί τόσο με το δημοτικό τραγούδι, που συχνά, κλαρίνα και δημοτική μουσική, ταυτίζονται στον προφορικό λόγο. Το γιουκαλίλι έχει χρησιμοποιηθεί στην τζαζ και στην φολκ Αμερικάνικη μουσική, αλλά πάντα ήταν ένα παρεξηγημένο όργανο.
Το γιουκαλίλι έχει τέσσερις χορδές αντί των έξι που έχει τυπικά η κιθάρα. Το βασικό κούρδισμά του είναι σολ-ντο-μι-λα, ενώ χρησιμοποιούνται ακόμα τα λα-ρε-φα δίεση-σι και ρε-σολ-σι-μι.Στη Χαβανέζικη γλώσσα, η ονομασία ουκουλέλε σημαίνει "ψύλλος που αναπηδά" και υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες σχετικά με την προέλευσή της.
[Πηγή:blog "υπόγειο με θέα" και Βικιπαίδεια]
Ο Dominator(κατά κόσμον Dominic Pieranunzio) είναι ένας αυτοδίδακτος κιθαρίστας μέλος των "Rockslide" μιας ροκ εντ ρολ μπάντας που κάνει εμφανίσεις σε κλαμπ του Ρόζβιλ στην Καλιφόρνια. Ο Dominic τα τελευταία χρόνια έχει αφοσιωθεί στο ukulele. Όχι μόνο παίζει, αλλά κατασκευάζει ο ίδιος διάφορα γιουκαλίλι. Επιπλέον, επειδή δεν υπάρχουν στην αγορά παρτιτούρες ειδικά για το όργανο αυτό, ο Dominator μεταγράφει τις παρτιτούρες για κιθάρα έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από τους οργανοπαίκτες του γιουκαλίλι. Τις παρτιτούρες αυτές τις αναρτά στο site του και για κάθε κομμάτι εκτός από την παρτιτούρα έχει κι ένα ηχητικό συμπλήρωμα σε mp3, με τον ίδιο να παίζει γιουκαλίλι.
Εκεί βρήκαμε και την Μισιρλού που θα ακούσουμε στο σημερινό ποστ.
Καλή ακρόαση




[Download]

6 σχόλια:

νατασσΆκι είπε...

μου αρέσει πολύ το γιουκαλίλι
:)
(λακωνικόν σχόλιον :p)

A.F.Marx είπε...

Λακωνικό, λακωνικό...
Καλά που αφήνετε κανένα σχόλιο πού και πού, εσύ και η Ροδιά
Θα μ' έτρωγε η μοναξιά μόνο μου με 220 Μισιρλούδες

Rodia είπε...

Μοναξια με 220 Μισιρλουδες!!!! Ελα Παναγια μου, τι αλλο θα ακουσουμε!!! :)))

νατασσΆκι είπε...

πες τα βρε Ροδιά, που παραπονιέται κιόλας!!!
:))))

A.F.Marx είπε...

Πιο καλή η μοναξιάαααααααα...
:)

Rodia είπε...

Αχαχαχαχα! θά'θελες, ε; :))