Translate

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

324. Talila : Misirlou


Η Talila, διάσημη ερμηνεύτρια των παραδοσιακών γίντις τραγουδιών γεννήθηκε στο Παρίσι από οικογένεια εβραιοπολωνών, που μετανάστευσαν στη Γαλλία.
Η Talila, που στο σπίτι μιλούσε γίντις και στο σχολείο γαλλικά,σπούδασε φιλολογία και εργάστηκε ως καθηγήτρια της γαλλικής λογοτεχνίας για δέκα χρόνια.
Η αγάπη της όμως για το τραγούδι την οδήγησε τελικά στη σκηνή. Αφού συνεργάστηκε για λίγο καιρό με την ομάδα νέων μουσικών Kol Aviv, συνέχισε τη σόλο καριέρα της.
Αρχικά κυκλοφόρησε ένα δίσκο με νανουρίσματα απ΄όλο τον κόσμο. Η Talila έγινε ευρύτερα γνωστή όταν στα πλαίσια του περίφημου φεστιβάλ Αβινιόν ανέβηκε στο Κέντρο Ζορζ Πομπιντού η παράσταση "Cabaret Yiddish", όπου πρωταγωνιστούσε ως ηθοποιός και τραγουδίστρια η ίδια, μαζί με τον επίσης εβραιοπολωνικής καταγωγής Ben Zimet,διάσημο ηθοποιό και τραγουδιστή και μετέπειτα σύντροφό της.
Από τον δίσκο "Les temps des bonheurs" που κυκλοφόρησε η Talila το 2012, θα ακούσουμε την Misirlou.

Καλή ακρόαση.



[Download]

Στο ποστ 306 μπορείτε να ακούσετε μια άλλη ερμηνεία της Μισιρλούς από την Talila από συνεργασία της με τον Ben Zimet.

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

323. Martin Cilia : Misirlou

O Martin Cilia είναι ο κορυφαίος σερφ ροκ κιθαρίστας της Αυστραλίας.
Γεννήθηκε τον Δεκέμβρη του 1958 στο Ρόκφορντ του Έσσεξ στην Αγγλία και μετανάστευσε οικογενειακώς στο Περθ της Δυτικής Αυστραλίας τον Ιανουάριο του 1968.
Από τα 14 του έκανε επαγγελματικές συναυλίες παίζοντας τραγούδια των Beatles, των Stones και επιτυχίες της εποχής. Μεγαλώνοντας συμμετείχε ως κιθαρίστας σε πάνω από 20 ροκ μπάντες της Αυστραλίας. Το 1999 έγινε μέλος της θρυλικής σερφ ροκ μπάντας της Αυσταλίας Atlantics.
Έχει κυκλοφορήσει αρκετούς δίσκους και ως μέλος των Atlantics αλλά και σόλο κιθαρίστας.
Στο σόλο άλμπουμ "Surfersaurus" που κυκλοφόρησε το 2011 ο Martin προσαρμόζει στο δικό του ύφος και απογειώνει με το ταλέντο του 16 από τα πιο ιστορικά κομμάτια της σερφ ροκ μουσικής.
Από τον δίσκο αυτό θα ακούσουμε την Μισιρλού.
Καλή ακρόαση.

 


[Download]

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

322. Los Pasaros Sefaradis: Misirlou


Στην Κωνσταντινούπολη υπάρχουν περίπου 25.000 Σεφαραδίτες,απόγονοι των Εβραίων που εκδιώχθηκαν από την Ιβηρική χερσόνησο το 1492 με απόφαση των Καθολικών μοναρχών Φερδινάνδου και Ισαβέλλας.
Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες σεφαραδίτικες κοινότητες. Συγκριτικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι οι Σεφαραδίτες που ζουν σ' ολόκληρο το Ισραήλ είναι γύρω στις 100.000.
Οι Σεφαραδίτες της Πόλης είναι μια πολύ ζωντανή κοινότητα με πολλές κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις.Πέρα από την θρησκεία, αυτό που τους κρατάει ενωμένους είναι η γλώσσα και φυσικά η μουσική τους κληρονομιά.
Η Λαντίνο, η σεφαραδίτικη γλώσσα δηλαδή, είναι αποτέλεσμα μείξης στοιχείων από πολλές γλώσσες. Το συντακτικό της βασίζεται κυρίως στα μεσαιωνικά ισπανικά, ενώ το λεξιλόγιό της είναι μείγμα από ισπανικά, εβραϊκά, αραμαϊκά, αραβικά, ελληνικά και τουρκικά. Μπορούμε να βρούμε, επίσης, σέρβικες και βουλγάρικες λέξεις. Το ποσοστό των ξένων λέξεων εξαρτάται από τις τοπικές γλωσσικές επιρροές. Για παράδειγμα,βρίσκουμε περισσότερες τουρκικές λέξεις στα Λαντίνο της Κωνσταντινούπολης, και περισσότερες αραβικές λέξεις στα Λαντίνο της Ιερουσαλήμ.
Οι Los Pasaros Sefaradis, είναι μια ομάδα μουσικών της Κωνσταντινούπολης που ασχολείται με την σεφαραδίτικη μουσική. Στην αρχή ξεκίνησαν ερασιτεχνικά αλλά μέσα από την συνεργασία τους με επαγγελματίες μουσικούς έχουν βελτιωθεί κατά πολύ. Οι τραγουδιστές της ομάδας δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην σωστή προφορά της γλώσσας Λαντίνο και στην ερμηνεία των τραγουδιών όπως τα άκουσαν από τις γιαγιάδες και τους παππούδες τους. Μέχρι τώρα έχουν κυκλοφορήσει 5 CD με κοσμική αλλά και θρησκευτική μουσική από την σεφαραδίτικη παράδοση.
Από τον δίσκο τους "Kantikas Para Syempre " θα ακούσουμε την Μισιρλού.
Καλή ακρόαση.

 
[Download]