Translate

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

272. Enoch Light & Command All-Stars: Misirlou

Ο Enoch Light γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1907 στο Κάντον της πολιτείας του Οχάιο. Σπούδασε μουσική στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και ξεκίνησε την καριέρα του ως  βιολιστής με εμφανίσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Μετά από ένα παρ'ολίγον μοιραίο τροχαίο ατύχημα το 1940, που ανέκοψε την κλασική του καριέρα, ίδρυσε την ορχήστρα "The Light Brigade", μια συντηρητική χορευτική μπάντα με την οποία έκανε εμφανίσεις σε κλαμπ και ξενοδοχεία,με μουσική που απευθυνόταν κυρίως σε μέσης ηλικίας ανθρώπους.
Η "ταξιαρχία" του Light διαλύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '40, και ο Light συνεργάστηκε για αρκετά χρόνια με μπάντες δισκογραφικών εταιριών και ραδιοφωνικών εκπομπών. Ο Light ηχογράφησε διασκευές γνωστών επιτυχιών για φθηνούς δίσκους χαμηλού προϋπολογισμού.
Η καριέρα του Light ανέκαμψε στην δεκαετία του '60,όταν η ορχήστρα "the Charleston City All-Stars" υπό την διεύθυνσή του κυκλοφόρησε μια σειρά από επιτυχημένα άλμπουμ με τίτλο "Roaring 20's". Στηριζόμενος πάνω στην επιτυχία αυτή ο Light ίδρυσε την δισκογραφική εταιρία "Command", με την οποία βρήκαν διέξοδο οι καλλιτεχνικές του ανησυχίες. Ευτυχής συγκυρία ήταν ότι η ίδρυση της "Command" συνέπεσε με την εποχή που η τεχνολογία της στερεοφωνικής ηχογράφησης είχε αρχίσει να εφαρμόζεται ευρέως.
Οι σειρές άλμπουμ με τίτλους "Provocative Percussion" και "Persuasive Percussion" που κυκλοφόρησε ο Light εξερευνώντας τις δυνατότητες του στερεοφωνικού ήχου, γνώρισαν μεγάλη επιτυχία και σκαρφάλωσαν στο αμερικάνικο τοπ 10.
Μια από τις αξιοσημείωτες καινοτομίες των δίσκων αυτών ήταν το "στερεοφωνικό πιγκ πογκ",η αναπήδηση δηλαδή της μουσικής από το αριστερό στο δεξιό ηχείο και αντίστροφα. Μία άλλη καινοτομία του Light στους δίσκους της Command ήταν ότι η ηχογράφηση γινόταν σε φίλμ 35 mm και όχι σε μαγνητοταινία.
Ο Light παρέμεινε στο τιμόνι της Command μέχρι το 1965, οπότε και την πούλησε στην εταιρία ABC. Συνέχισε όμως να εργάζεται ως ενορχηστρωτής και διευθυντής ορχήστρας για διάφορες δισκογραφικές εταιρίες για αρκετά ακόμα χρόνια.
Ο Enoch Light πέθανε τον Ιούλιο του 1978.
Από τον δίσκο "Persuasive Percussion" του 1961 θα ακούσουμε την Μισιρλού.
Καλή ακρόαση.





[Download]

2 σχόλια:

ΧΡΗΣΤΟΣ/Christos είπε...

Αρχιμάστορα καλημέρα! Εξελίξεις βλέπω. Λέω, τώρα που έχει και "απνοια" να κλέψω τίποτις από εδώ. Π.χ. Μισιρλούδες με πιάνο και να τις ποστάρω σαν ενότητα στο δικό μου. Τι λές, το επιτρέπει η γενναιοδωρία σου. Έχεις προθεσμία να απαντήσεις σε 5 λεπτά!

A.F.Marx είπε...

Ωχ...Απαντάω στα 15 λεπτά!
Πάρε ό,τι θέλεις. Θα υπογράψουμε αργότερα σχετικό μνημόνιο.
:)