Translate

Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

238.Fariborz Lachini: Miserlou

Ο Ιρανός πιανίστας και συνθέτης κινηματογραφικής -κυρίως- μουσικής Fariborz Lachini γεννήθηκε στην Τεχεράνη τον Αύγουστο του 1949. Στα 18 του κέρδισε την εκτίμηση της τότε βασιλικής οικογένειας συνθέτοντας μουσική για παιδιά. Η μουσική που ακουγόταν για πάνω από 2 δεκαετίες, στους τίτλους της δημοφιλέστερης παιδικής τηλεοπτικής σειράς στο Ιράν, ήταν μία από τις πρώτες του συνθέσεις. Πριν την Ισλαμική Επανάσταση ο Fariborz Lachini είχε γράψει μουσική για μερικούς από τους δημοφιλέστερους ποπ τραγουδιστές της πατρίδας του.
Μετά την Ισλαμική Επανάσταση ο Lachini πήγε στην Ευρώπη, όπου σπούδασε μουσικολογία στη Σορβόνη. Τότε ήταν που η μουσική του επηρεάστηκε από το ευρωπαϊκό στυλ. Όταν επέστρεψε στο Ιράν έχοντας διαμορφώσει το προσωπικό του μουσικό ύφος, ηχογράφησε τον δίσκο με σόλο πιάνο "Paeez Talaee". Το "Golden Autumn", όπως έγινε γνωστή στον υπόλοιπο κόσμο η δουλειά αυτή, ήταν για πολλά χρόνια ο δίσκος με τις περισσότερες πωλήσεις στο Ιράν.
Στη συνέχεια ο Lachini άρχισε να συνθέτει μουσική για ταινίες, χρησιμοποιώντας τις γνώσεις και την τεχνολογία των υπολογιστών που έφερε από την Ευρώπη. Από το 1988 έχει γράψει την μουσική για 100 περίπου ταινίες, αρκετές από τις οποίες έχουν προβληθεί σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Ασία. Μία από τις ταινίες αυτές με τίτλο "Requiem of Snow" ήταν υποψήφια για τα βραβεία όσκαρ το 2006.
O Fariborz Lachini τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται σχεδόν μόνιμα στον Καναδά.
Από τον δίσκο "Golden Memories 1", που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2008 θα ακούσουμε την Miserlou σήμερα.

Καλή ακρόαση.




[Download]

4 σχόλια:

νατασσΆκι είπε...

Υπέροχη!
(κι ευχαριστώ!)
:)))

A.F.Marx είπε...

"Μουσική (και τραγούδια) γι' αυτήν την ώρα που τα φώτα χαμηλώνουν".
Όπως ήταν ο υπότιτλος μιας ραδιοφωνικής εκπομπής παλιά...
Αλλά δεν με βοηθάει ο Αλτχάιμερ να θυμηθώ πιο πολλά
:D

Rodia είπε...

Απιστευτο κομματι! Ευχαριστωωωω :)))
Η εκπομπη που λες, μηπως ηταν της Τόνιας Καράλη;

Rodia είπε...

Καράλη και Παπαστεφάνου ηταν οι μετρ της εποχης που ακουγα τρανζιστορακι μεσα στις κουβερτες!