Translate

Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

300. Ραβίνος Nuftali Zvi Margolies Abulafia: Misirlou


Στη δεκαετία του 1950, ο Αμερικανός εθνομουσικολόγος Harry Smith, πέρασε δύο χρόνια καταγράφοντας τα τραγούδια και τις ιστορίες του Zvi Margolies Abulafia Nuftali, ενός διαπρεπούς ορθόδοξου Εβραίου ραβίνου που ζούσε στην ανατολική περιοχή της Νέας Υόρκης.

Ο Abulafia ήταν μία ζωντανή κιβωτός της ιερής εβραϊκής μουσικής των περασμένων αιώνων. Ο Smith, αφού άκουσε τον Abulafia,έστησε στη συναγωγή του ραβίνου ένα στούντιο, και τον ηχογράφησε, καταγράφοντας έτσι εβραϊκές ψαλμωδίες και προσευχές καθώς και τραγούδια, παραδοσιακή μουσική,αλλά και διηγήσεις εβραϊκών ιστοριών από τον ραβίνο.

Ο Smith ποτέ δεν δημοσίευσε το υλικό που κατέγραψε. Ο ραβίνος Abulafia, λίγο πριν πεθάνει, ζήτησε από τον εγγονό του, ποιητή και συγγραφέα Lionel Ziprin, να τον βεβαιώσει ότι οι ηχογραφήσεις αυτές κάποια μέρα θα παρουσιαστούν στον κόσμο.

Για πάνω από 50 χρόνια οι μαγνητοταινίες έμεναν παραπεταμένες σε κάποιες αποθήκες στη Νέα Υόρκη. Το 2006, όταν πια ο Ziprin ήταν 81 χρονών και αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας, αποφάσισε να εκπληρώσει την επιθυμία του ραβίνου παππού του, παρουσιάζοντας στο ευρύ κοινό τις ηχογραφήσεις του Abulafia, πριν χαθούν για πάντα.

Από το σπάνιο αυτό υλικό, θα ακούσουμε από τον ραβίνο Abulafia την γνώριμη μελωδία της Μισιρλούς.

Καλή ακρόαση.



[Download]

Δεν υπάρχουν σχόλια: