Translate

Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

293. Nataly Oryon : Misirlou


Η τραγουδίστρια και συνθέτις Nataly Oryon έχει γεννηθεί στην Ιερουσαλήμ. Από τα παιδικά της χρόνια ήδη είχε εκδηλώσει το μουσικό της ταλέντο. Η σταδιοδρομία της στα μουσικά πράγματα ξεκίνησε στα 15 της χρόνια, όταν άρχισε να συνεργάζεται ως σολίστ με καταξιωμένες χορωδιακές ομάδες, όπως το νεανικό σύνολο Ankor.

Από την ηλικία των 24 χρονών άρχισε να διοργανώνει περιοδείες και εμφανίσεις σε κλαμπ και φεστιβάλ σε άλλες χώρες, τραγουδώντας παραδοσιακά τραγούδια στα εβραϊκά, αγγλικά, ελληνικά, αραβικά, ισπανικά, πορτογαλικά και ιταλικά. Έτσι εμφανίστηκε στην Κύπρο το 2006, στη Γερμανία το 2007 και στην Ελλάδα το 2008.

Τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 2010 η Nataly έκανε μια πετυχημένη περιοδεία στην Ελλάδα. Η κύρια συναυλία της ήταν στην Κοζάνη,στο 1ο ελληνόφωνο φεστιβάλ. Ακόμα έκανε συναυλίες στα κέντρα των εβραϊκών κοινοτήτων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, καθώς επίσης στο ρεμπέτικο στέκι "Πριγκηπέσσα" της Θεσσαλονίκης και στο Vinilio Club στην Αθήνα.

Η Nataly έχει κάνει αφιερώματα στο ναπολιτάνικο τραγούδι και στα τραγούδια της Mercedes Sosa,ενώ μεγάλη της αγάπη είναι το ελληνικό τραγούδι και ιδιαίτερα το ρεμπέτικο, και γι' αυτό αποκαλείται "η Ισραηλινή ρεμπέτισσα".

Αυτή την περίοδο γράφει τραγούδια και ασχολείται με την παραγωγή του πρώτου της δίσκου, στον οποίο προσπαθεί να συνδυάσει τις επιρροές της από διάφορα στυλ της παγκόσμιας μουσικής.

Ώρα είναι όμως να ακούσουμε την Misirlou από live εμφάνιση της Nataly Oryon με ελληνικούς και ladino (Sepharadic) στίχους.



Bonus για σήμερα, πάλι από live εμφάνιση της Nataly Oryon θα ακούσουμε το "Καφεδάκι" του Μανώλη Χιώτη.

Καλή ακρόαση.



[Download "Misirlou"]

[Download "το καφεδάκι"]

Δεν υπάρχουν σχόλια: