Translate

Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

271. Frances Faye: Miserlou

Η αμερικανίδα τραγουδίστρια και πιανίστρια Frances Faye, γεννήθηκε το Νοέμβρη του 1912 από μια εβραϊκή οικογένεια της εργατικής τάξης στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.
Το πραγματικό της όνομα ήταν Frances Cohen,και ήταν δεύτερη ξαδέρφη του ηθοποιού Danny Kaye.
H καλλιτεχνική της καριέρα ξεκίνησε σε ηλικία 15 ετών στα νυχτερινά κέντρα, όπου έλαμψε για πρώτη φορά το άστρο της. Πήρε μέρος στην ταινία "Double or Nothing" του Bing Crosby ερμηνεύοντας το τραγούδι "After you". H ίδια έγραψε το τραγούδι "Well All Right" που ηχογράφησαν με επιτυχία οι Andrews Sisters. Η Faye ως τραγουδίστρια μπήκε στην δισκογραφία το 1936. Το έργο της έγινε διάσημο για τους διφορούμενους υπαινιγμούς και τις αναφορές που περιείχε στην ομοφυλοφιλία και στο λεσβιασμό. Η ίδια ήταν αμφιφυλόφιλη, γεγονός που πολλές φορές άφηνε να υπονοηθεί στις εμφανίσεις της, αλλάζοντας το φύλο μιας αντωνυμίας από το αρσενικό στο θηλυκό γένος, ή μπλέκοντας παιχνιδιάρικα στους στίχους το όνομα κάποιας ερωμένης της.
Στη δεκαετία του '40 η Faye παντρεύτηκε και χώρισε 2 φορές, ενώ στα τέλη του '50 μια γυναίκα, η Teri Shepherd, έγινε η μάνατζέρ της και η διά βίου σύντροφός της.
Το 1955 η Faye συνελήφθη από την αστυνομία του Λος Άντζελες μαζί με 3 άνδρες για κατοχή και χρήση μαριχουάνας.
Παρά τα διάφορα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε στη δεκαετία του '60, συνέχισε τις εμφανίσεις και τις περιοδείες μέχρι στις αρχές της δεκαετίας του '80. Πριν αποσυρθεί οριστικά, επέστρεψε στον κινηματογράφο το 1978 ερμηνεύοντας ένα ρόλο στην ταινία "Pretty Baby" του Louis Malle.
Η Faye πέθανε το Νοέμβρη του 1991, έχοντας στο πλευρό της την αγαπημένη της Teri Shepherd.
Στην μακροχρόνια καριέρα της η Faye ηχογράφησε 12 άλμπουμ για λογαριασμό πολλών διαφορετικών δισκογραφικών. Από τον δίσκο της "In Frenzy" που κυκλοφόρησε το 1961 θα απολαύσουμε την Μισιρλού.


Μπόνους mp3 για σήμερα το τραγούδι "Perfidia" του μεξικάνου συνθέτη Alberto Domínguez σε αγγλικούς στίχους του Milton Leeds.
Καλή ακρόαση.

[Download Miserlou]

[Download Perfidia]

Δεν υπάρχουν σχόλια: