Translate

Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

269.The Cincinnati Klezmer Project : Miserlou

Οι μουσικοί που αποτελούν το συγκρότημα "The Cincinnati Klezmer Project" παρουσιάζουν,διδάσκουν και διασώζουν αυθεντική κλέζμερ μουσική από την ανατολική Ευρώπη, εβραϊκή λαϊκή μουσική,γίντις μπαλάντες,τραγούδια από το γίντις θέατρο καθώς και λαϊκά τραγούδια από το Ισραήλ. Από το 1993 μέχρι σήμερα έχουν εμφανιστεί σε εκατοντάδες φεστιβάλ, συναυλίες, γάμους, Μπαρ Μιτσβά, και σε άλλες γιορτές.
Η κλέζμερ,είναι η "σόουλ μουσική" του εβραϊκού λαού. Από τις αρχές του 18ου αιώνα ήδη, παραδοσιακοί κλέζμερ μουσικοί ταξίδευαν από κωμόπολη σε κωμόπολη παίζοντας σε γάμους και γιορτές της εβραϊκής κοινότητας. Στο πέρασμα των χρόνων όλο αυτό εξελίχθηκε σε μια ιδιαίτερα συναισθηματική αλλά ταυτόχρονα και πληθωρική παράδοση,που άνθισε σ' όλη την ανατολική Ευρώπη,με κλέζμερ και γίντις χορευτικούς σκοπούς, τραγούδια του έρωτα, του κρασιού και του γάμου,αλλά και λειτουργικές μελωδίες.
Αν και μία γενιά σχεδόν πριν,όλη αυτή η μουσική παράδοση ψυχοραγούσε, τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μια διεθνή αναγέννηση, τόσο από εβραίους όσο και από μη εβραίους μουσικούς.
Η κλέζμερ μουσική, όταν παίζεται αργά, σε κάνει να δακρύσεις, ενώ όταν παίζεται με ζωηρό ρυθμό σε ξεσηκώνει για χορό.
Η μπάντα "The Cincinnati Klezmer Project" αποτελείται από την Michele Gingras (κλαρινέτο), Irina Bernadsky(ουκρανικό μαντολίνο),Steven F. Stuhlbarg (κλασική κιθάρα, τραγούδι), Chris Novy (κρουστά) και Josh Moore (μπάσο).
Ώρα όμως να ακούσουμε την Μισιρλού τους.
Καλή ακρόαση.

[Download]

4 σχόλια:

Rodia είπε...

Υπέροχη... Ταξιδεψα! :)
Το όνομά τους εχει καποια σχεση με ΗΠΑ;
("Η Τσιντσινάτη" ήταν μεγαλος καημος για τη γιαγιά μου)

A.F.Marx είπε...

Ήθελε η γιαγιά σου να πάει στην...Τσιντσινάτη; Η δικιά μου μόνο Τήνο και Μετέωρα ήθελε να επισκέπτεται.
(Στο Cininnati είναι η έδρα τους)

Rodia είπε...

Ειχε ενα πρωτο ξαδερφο εκει, που πεθανε λιγο πριν τον πολεμο και την ειχε αφησει γενικη κληρονομο.. Ολοκληρο οικοδ. τετραγωνο! Εγινε πολεμος, πού να παει εκειπερα, ανεθεσε σε δικηγορο με αλληλογραφια το θεμα. Μετά, χαθηκαν ολα.. ο δικηγορος της εστειλε μετα τον πολεμο 10 (δεκα) δολλαρια... αφου αφαιρεσε την αμοιβη του! ;)

A.F.Marx είπε...

Φτου...! Το χάσαμε το οικοδομικό τετράγωνο πατριώτη!