Translate

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

263. Joe Harnell : Miserlou

Ο πιανίστας, ενορχηστρωτής και διευθυντής ορχήστρας Joe Harnell γεννήθηκε στο Bronx τον Αύγουστο του 1924 και πέθανε τον Ιούλιο του 2005. Ο πατέρας του ήταν μουσικός σε βαριετέ, και συμμετείχε σε klezmer και jazz μπάντες. Οι μουσικές σπουδές του joe Harnell στο πιάνο ξεκίνησαν σε ηλικία 6 ετών. Στα 14 του άρχισε να παίζει τζαζ πιάνο επαγγελματικά σε διάφορες μπάντες μαζί με τον πατέρα του, ενώ ταυτόχρονα συνέχιζε τις σπουδές του. Μαθητής γυμνασίου ακόμα άρχισε να ασχολείται με τις πρώτες του ενορχηστρώσεις, ενώ ταυτόχρονα κέρδισε μια υποτροφία για ανώτερες σπουδές στη μουσική για το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι.
Το 1943 υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία μετέχοντας στην ορχήστρα της Πολεμικής Αεροπορίας υπό την διεύθυνση του Glenn Miller. Όσο η μονάδα του στάθμευε στην Ευρώπη, ο Harnell συνέχισε τις σπουδές του στη σύνθεση, πρώτα στο Παρίσι με δασκάλα την μαέστρο Nadia Boulanger και στη συνέχεια στο Λονδίνο με δάσκαλο τον συνθέτη William Walton.
Το 1946, η στρατιωτική παρένθεση κλείνει και ο Joe Harnell αρχίζει και πάλι την επαγγελματική του ενασχόληση με την μουσική ως πιανίστας, ενορχηστρωτής και διευθυντής ορχήστρας δίπλα σε διάσημους καλλιτέχνες όπως ο Frank Sinatra, η Shirley MacLaine, η Marlene Dietrich ,η Pearl Bailey,η Judy Garland,η Lena Horne,η Beverly Sills και η Peggy Lee. Σύντομα μπήκε στη δισκογραφία και συνολικά κυκλοφόρησαν 18 δικά του άλμπουμ. Μεγαλύτερη επιτυχία του υπήρξε η instrumental διασκευή του τραγουδιού "Fly me to the moon", η οποία κέρδισε το βραβείο Grammy στην κατηγορία καλύτερου pop ορχηστρικού τραγουδιού το 1963.
Ο Joe Harnell έγραψε μουσική για πετυχημένες τηλεοπτικές εκπομπές, αλλά και για κινηματογραφικές ταινίες (Santa Barbara, The Incredible Hulk, The Bionic Woman, Allien Nation κ.α)
Ώρα όμως να ακούσουμε την κατά Joe Harnell Μισιρλού,από τον δίσκο του "Golden Piano Hits".
Καλή ακρόαση.

[Download]

Δεν υπάρχουν σχόλια: