Translate

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

112. Eddie "The Sheik" Kochak & Hakki Obadia Orchestra : Miserlou

.

Ο Eddie Kochak ο επονομαζόμενος και "Σεϊχης" είναι ένας από τους πρωτοπόρους της διάδοσης της οριεντάλ μουσικής στην Αμερική. Γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και από τα οκτώ του χρόνια διασκέδαζε την οικογένεια και τους φίλους του παίζοντας τάμπλα (αραβική ντράμς). Μεγαλώνοντας σπούδασε κρουστά κοντά σε καταξιωμένους δασκάλους. Κατά την διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, ως μέλος στρατιωτικής ορχήστρας έδινε παραστάσεις διασκεδάζοντας τα αμερικανικά αλλά και τα συμμαχικά στρατεύματα. Με την λήξη του πολέμου άρχισε τις ζωντανές εμφανίσεις σε κλαμπ και θέατρα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον Καναδά. Για δεκαετίες υπήρξε το "αφεντικό" της οριεντάλ μουσικής στη δισκογραφία των ΗΠΑ. Στη δεκαετία του '80 συμμετείχε στην παράσταση του "Ζορμπά" που ανέβασε ο Άντονι Κουήν στο Μπρόντγουέι.

O Hakki Obadia γεννήθηκε στη Βαγδάτη και ως παιδί-θαύμα κέρδισε όλα τα μουσικά βραβεία στην πατρίδα του. Υπήρξε ιδρυτής και διευθυντής της πρώτης συμφωνικής ορχήστρας της Βαγδάτης.Επίσης διηύθυνε την συμφωνική ορχήστρα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας όπου και σπούδασε. Ξεχώρισε με τις επιδόσεις του, τόσο στην δυτική όσο και στην ανατολίτικη μουσική και υπήρξε δεξιοτέχνης στο βιολί, στο ούτι, στο πιάνο, στην κιθάρα, και στο μαντολίνο. Πέρα από την μουσική διδασκαλία με την οποία ασχολήθηκε ο Hakki Obadia συνόδευσε στα τελευταία χρόνια της καριέρας του τον Mohammed El Bakkar, μύθο και είδωλο της αραβικής μουσικής.
Το 1953 o Hakki Obadia γνώρισε τον Eddie Kochak και ξεκίνησαν μαζί μια μακρόχρονη συνεργασία στη δισκογραφία.
Μικρό δείγμα αυτής της συνεργασίας είναι και η Miserlou με αραβικούς στίχους, που θα ακούσουμε σήμερα.Είναι από τον δίσκο "Festive Dance Music From the Middle East" του 1965.
Καλή ακρόαση.





[Download]

Δεν υπάρχουν σχόλια: