Translate

Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

37. Lata Mangeshkar : Raat Se Kaho Ruke Jara

Με άλλα λόγια, η Μισιρλού στο Bollywood...
H Lata Mangeshkar έχει τραγουδήσει σε 980 ταινίες του Bollywood, χωρίς να εμφανιστεί στις περισσότερες απ΄αυτές. Πώς γίνεται αυτό; Η Lata από το 1942 που ξεκίνησε την καριέρα της και για 6 δεκαετίες περίπου ντουμπλάρει τις όμορφες πλην κακόφωνες πρωταγωνίστριες των ινδικών ταινιών.Είναι δηλαδή μία, ή μάλλον η πιο διάσημη, playback singer του Bollywood. Mάλιστα έχει τραγουδήσει όχι σε μία, αλλά σε 20 διαφορετικές ινδικές διαλέκτους. Έχει καταγραφεί στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness ως η τραγουδίστρια με τις περισσότερες ηχογραφήσεις σε δίσκους: 25.000 σόλο, ντουέτο ή σε χορωδίες ηχογραφήσεις μεταξύ του 1948 και του 1974 και 30.000 ηχογραφήσεις από το 1948 μέχρι και το 1987.Ακατάρριπτες επιδόσεις στα σίγουρα.
Στην ταινία "Lutera" του 1965, η Lata Mangeshkar ντουμπλάρισε όλα τα τραγούδια.Παρ' όλο που η ταινία θεωρείται β' διαλογής ακόμα και για τα δεδομένα του Bollywood, οι ερμηνείες της Lata έκαναν τα τραγούδια της ταινίας διαχρονικές επιτυχίες που παίζονται ακόμα και σήμερα. Ένα από αυτά το "Raat Se Kaho Ruke Jara" είναι η ινδική παραλλαγή της Μισιρλούς. Aς το ακούσουμε.

Καλή ακρόαση.


[Download]

4 σχόλια:

νατασσΆκι είπε...

Αξιοθαύμαστη η Lata!

Αλλά αυτή είναι η πιο "παράξενη" Μισιρλού που έχω ακούσει :)

A.F.Marx είπε...

Κάπου διάβασα ότι ο συνθέτης ισχυριζόταν ότι η σύνθεση ήταν δικιά του έμπνευση.
Όχι, που θα κατακλέβαν μόνο οι δικοί μας τα ινδικά τραγούδια...
:)

x είπε...

Έτσι εξηγείτε λοιπόν, όποτε σκέφτομαι ινδικές ταινίες και μουσική, πάντα μία συγκεκριμένη φωνή έχω στο νου, ή έχω την εντύπωση ότι όλες μοιάζουν μεταξύ τους. Της Lata Mangeshkar θα είναι.

A.F.Marx είπε...

@Χ:
Όσο και να πεις 980 ταινίες είναι αυτές.
Αλλά είναι και το στυλ των τραγουδιών τέτοιο.
:)