Translate

Κυριακή 26 Απριλίου 2009

38. Ahırkapı Büyük Roman Orkestrası : Misirlou

Η "Ahırkapı Büyük Roman Orkestrası" είναι πράγματι μια μεγάλη (12 μελής) Ρομά ορχήστρα, που ιδρύθηκε το 2002 στο Ahırkapı(Αχουρκαπού=πύλη του άχυρου, του στάβλου), μια υποβαθμισμένη συνοικία της Κωνσταντινούπολης, που κατοικείται κυρίως από Ρομά.
Οι ρίζες των μελών της ορχήστρας προέρχονται από το Βόλο και τη Θεσσαλονίκη. Ένας από τους παππούδες τους, ο Yaşar Bey με το ψευδώνυμο Jopon, όταν έφυγε απ’τη Θεσσαλονίκη , επέλεξε να εγκατασταθεί στο Ahırkapı γιατί λέει ένα καφενεδάκι που συνάντησε εκεί του θύμιζε πάρα πολύ τους καφενέδες της παλιάς του γειτονιάς στο Γεντίκουλε της Θεσσαλονίκης.
H ορχήστρα, γρήγορα ξεχώρισε με το ταλέντο και την δουλειά της, και με την υποστήριξη του δήμου Eminönü (στον οποίο υπάγεται το Ahırkapı) συμμετείχε σε τοπικές και διεθνείς εκδηλώσεις ως εκπρόσωπος της μουσικής των Ρομά, μαζί με μεγάλα ονόματα του χώρου, όπως ο Goran Bregoviç.
Στον δίσκο τους, πού έχει για τίτλο το όνομα της μπάντας, υπάρχουν 2 εκτελέσεις της Μισιρλούς. Η πρώτη είναι κλασσική ανατολίτισσα:



Η δεύτερη είναι ρεμίξ και μπιτάτη.

Καλή ακρόαση




*Ευχαριστώ πολύ τον Τζίγκο και την Ρούλα, για την μετάφραση του βιογραφικού της μπάντας.
*This post also dedicated to " slavophilia", fun of Misirlou.

[Download: Misirlou]
[Download: Misirlou Remix]


Δεν υπάρχουν σχόλια: