Translate

Σάββατο 11 Απριλίου 2009

32. Pete Seeger : Miserlou

O τραγουδιστής και συνθέτης Pete Seeger είναι ένας από τους καλλιτέχνες που συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην διάσωση και αναβίωση της λαϊκής μουσικής της Αμερικής.Ακολουθώντας τα χνάρια του μουσικολόγου πατέρα του, από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με την καταγραφή και ανάδειξη των λαϊκών τραγουδιών του αμερικάνικου Νότου. Με το τρίο "The Almanac Singers" που δημιούργησε το 1940 και στη συνέχεια με το συγκρότημα "Weavers" που σχημάτισε το 1948, ηχογράφησε και παρουσίασε τραγούδια με πολιτικά και αντιπολεμικά μηνύματα.

Η Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών του γερουσιαστή Μακάρθι, έβαλε τους "Weavers" στην μαύρη λίστα, με αποτέλεσμα η δισκογραφική εταιρία Decca, με την οποία συνεργαζόταν να σπάσει το συμβόλαιο τους. O ίδιος ο Seeger , τον Αύγουστο του 1955 κλήθηκε σε ακρόαση από την επιτροπή αυτή,την οποία αντιμετώπισε με αξιοπρέπεια και θάρρος λέγοντας ότι αρνείται να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση έχει σχέση με τις προσωπικές του επαφές, τις φιλοσοφικές και θρησκευτικές του πεποιθήσεις ή τις πολιτικές του επιλογές.Αν και φυλακίστηκε για λίγο, ο Seeger συνέχισε την καριέρα του με μεγάλη επιτυχία.

Μια πολύ μικρή στιγμή από την καριέρα του περιλαμβάνει το ποστ αυτό.
Στις 8 Ιουνίου 1963, ο Pete Seeger βρίσκεται στη σκηνή του κατάμεστου "Κάρνεγκι Χολ" της Νέας Υόρκης, στο μέσο μιας συναυλίας του.
-«Υπάρχει ακόμα μια μελωδία... Δεν ξέρω τα λόγια, αλλά...» ακούγεται ο Seeger ενώ ταυτόχρονα ξεκινά η μελωδία της Μισιρλούς με τον τραγουδιστή να την συνοδεύει με "μμμμμ" και "λαλαλαλά".
Η συναυλία εκείνη ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε σε δίσκο. Έτσι μπορούμε και σήμερα να ακούσουμε την Μισιρλού από τον Seeger, σ'εκείνη την μακρινή στιγμή του 1963.
Καλή ακρόαση.




[Download]

2 σχόλια:

roula karamitrou είπε...

Ωραίο που'ναι!

A.F.Marx είπε...

Καλώστηνα την πέρδικα...
:)
Nαι, πολύ ωραίο είναι.