Translate

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

320. Jack Mayesh: Missirlu


O Jack Mayesh γεννήθηκε στις 7 Ιουλίου του 1899 στο Κουσάντασι. Ο Mayesh μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη, όπου το 1924 παντρεύτηκε την Ροδίτισσα Φλώρα Σαλμώνη.
Γύρω στο 1929 μετακομίζουν οικογενειακώς στο Λος Άντζελες, όπου ο Mayesh ασχολήθηκε με επιτυχία με το χοντρικό εμπόριο λουλουδιών. (Η εταιρεία αν και δεν ανήκει πια στην οικογένεια Mayesh, εξακολουθεί ακόμα να φέρει το όνομά του).
Όταν κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο οι ιαπωνικής καταγωγής συνάδερφοί του φυλακίστηκαν προληπτικά σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στις ΗΠΑ, ο Mayesh έγραψε ένα τραγούδι με τίτλο "Los Japones", για να καταγγείλει την κακομεταχείρησή τους. Το τραγούδι αν και δεν κυκλοφόρησε ποτέ σε δίσκο, παρουσιάστηκε χρόνια αργότερα σε κονσέρτο της Vanessa Paloma to 2007.
O Mayesh ήταν πολύ περήφανος επειδή εξυπηρετούσε κατά καιρούς ως ψάλτης τις 3 μεγαλύτερες συναγωγές των Σεφαρδιτών στο Λος Άντζελες.
Ως τραγουδιστής εκτός από το εβραϊκό ρεπερτόριο, διασκεύασε ελληνικά και τουρκικά τραγούδια σε στίχους ladino. To τραγούδι για παράδειγμα, που στα ελληνικά είναι γνωστό ως "Καναρίνι μου" και στα τουρκικά ως "Benim güzel bülbülüm",έγινε από τον Mayesh "Ven Canario" στα ladino.
Από το 1941 μέχρι τα τέλη του 1943 ο Mayesh ηχογράφησε 10 δίσκους με 20 τραγούδια με την δικιά του δισκογραφική εταιρία, την "Mayesh Phonograph Record Co." Το 1948, επισκεπτόμενος την Νέα Υόρκη ηχογράφησε ακόμα 3 δίσκους με 6 τραγούδια, όλα με ισπανοεβραϊκούς στίχους, με την δισκογραφική εταιρία Me-Re. Οι δίσκοι αυτοί σύμφωνα με τον γιό του Jack Mayesh ήταν οι πιο δημοφιλείς και αρτιότεροι καλλιτεχνικά, διότι τον συνόδευε μια εξαίρετη ανατολίτικη ορχήστρα με βιολί, ούτι και με επικεφαλής τον Θόδωρο Κάππα στο κανονάκι.
O Jack Mayesh πέθανε το Φεβρουαρίου του 1969 σε ηλικία 70 ετών.
Κάποιοι λένε ότι ο Mayesh ήταν ο Bing Crosby των ανά τον κόσμο Σεφαραδιτών. Στη Νέα Υόρκη κάθε Σεφαραδίτης νέος είχε στο σπίτι του μερικούς δίσκους του Jack Mayesh.
Ώρα είναι όμως να ακούσουμε τον Jack Mayesh στην Missirlu με ladino στίχους,από τον δίσκο του 1941.Στην ετικέτα του δίσκου αναγράφεται ότι κανονάκι παίζει ο Gabriel Yohai,ενώ ως συνθέτης του τραγουδιού αναφέρεται ο ίδιος ο jack Mayesh.
Καλή ακρόαση




[Download]


Δεν υπάρχουν σχόλια: