Translate

Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

69. Devil's Anvil: Misirlou

Οι "The Devil's Anvil" ήταν ένα ευκαιριακό ψυχεδελικό, φόλκ-ρόκ, γκρουπάκι στα τέλη της δεκαετίας του '60 που είχαν στις τάξεις τους κάποιους μετανάστες στη Νέα Υόρκη και συγκεκριμένα στο Greenwich Village όπου έπαιζαν σε ένα καφέ ονομαζόμενο "Freejon".
Συνοικιακά πράγματα δηλαδή.
Εκεί τους άκουσε ο Felix Pappalardi γνωστός παραγωγός των Cream, Flock, Youngbloods, Jack Bruce, Tim Hardin και πολλών άλλων αλλά πιo γνωστός ως μπασίστας και τραγουδιστής των Mountain και τους οδήγησε στην Columbia Records όπου υπέγραψαν συμβόλαιο για ένα δίσκο. Μιλάμε κατά το 1966.
Τα πιο πολλά τραγούδια τους ήταν στην Αραβική και μερικά στην Τούρκικη και στην Ελληνική γλώσσα. Ο ήχος τους πράγματι έμοιαζε με Μέση Ανατολή ή καλύτερα με Berberians music. Το πάθος της φωνής των Jerry Sappir & Kareem Issaq και οι αργόσυρτοι ρυθμοί σε κάνουν να νομίζεις ότι είναι δίσκος όχι ροκ αλλά μάλλον Bellydance.
O δίσκος τους όμως ατυχώς κυκλοφόρησε το 1967 μαζί με την έκρηξη του Αραβο-ισραηλινού πολέμου (των 6 ημερών όπως ειπώθηκε) και φυσικά κόπηκε σχεδόν από όλους τους αμερικάνικους ραδιοφωνικούς σταθμούς.... και πήγε άφαντος.


Οι πληροφορίες για τους συντελεστές της σημερινής Μισιρλούς προέρχονται από το πολύ καλό ιστολόγιο "ΚΑΦΕ ΣΕΒΑΧ",στο οποίο μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το σχετικό ποστ αλλά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα μουσικά σημειώματα.
Από τους ατυχήσαντες λοιπόν "Devil's Anvil" και τον δίσκο τους-παράπλευρη απώλεια του πολέμου των 6 ημερών- "Hard Rock From The Middle East", θα ακούσουμε την σημερινή Μισιρλού.
Στη Μισιρλού, να προσέξουμε ότι οι αγγλικοί στίχοι δεν είναι οι κλασικοί και πολυτραγουδισμένοι στίχοι των Russell, Wise και Leeds, αλλά διαφέρουν.
Misirlou, I saw you through the door
naked feet that danced across the floor
eyes full of madnes, hiding the sadnes there
lighting a love that's destiny to go nowhere







Bonus mp3 για σήμερα από τον δίσκο των Devil's Anvil, δύο ακόμα τραγούδια με ελληνικό ενδιαφέρον και ελληνικούς στίχους. Το πρώτο με τίτλο "Kley" είναι το τραγούδι "Κλαίει η μάνα μου στο μνήμα"των Δημήτρη Χριστοδούλου και Μίκη Θεοδωράκη.




To δεύτερο τραγούδι έχει τίτλο "Treea pethya" και είναι το δημοτικό "τρία παιδιά βολιώτικα"! Ναι αυτά που μας κλέψαν την Αννούλα, την Σαρακατσάνισσα.

Καλή ακρόαση.




[Download Misirlou]
[Download Kley]
[Download Treea Pethya]

1 σχόλιο:

νατασσΆκι είπε...

Πολύ ενδιαφέρον, κι όχι μόνο για τη μισιρλού
(πέθανα με τα ελληνικά τους, ειδικά στο "μας κλέψαν την Αννούλα!!)
:))