Translate

Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

286.David Krakauer :A Simcha Gone Mad Medley (Misserlou,Mayim,Harmonica,Wedding Dance)


O Αμερικανός συνθέτης και κλαρινίστας David Krakauer αποφοίτησε το 1974 από το "High School of Art and Music" της Νέας Υόρκης και είναι γνωστός για τις klezmer συνθέσεις του. Ασχολήθηκε για πρώτη φορά με την klezmer μουσική στο τέλος της δεκαετίας του 1980 συμμετέχοντας στο συγκρότημα "The Klezmatics". Ακόμα, έχει συνεργαστεί με το πείφημο κουαρτρέτο εγχόρδων "Kronos" του David Harrington.

Κυρίως εμφανίζεται με τη δικιά του μπάντα "Klezmer Madness!" στην οποία συνδυάζει την παραδοσιακή klezmer με πιο σύγχρονα είδη μουσικής. Στη μπάντα αυτή συμμετέχουν οι Michael Sarin (ντραμς), Sheryl Bailey (κιθάρα), Nick Parrot (μπάσο) και Will Holshouser (ακκορντεόν).

Η δισκογραφία του περιλαμβάνει 7 δίσκους, και από τον δίσκο "A new hot one" του 2000 θα ακούσουμε το "A Simcha Gone Mad Medley". Πρόκειται για ένα δεκάλεπτο medley, ένα μουσικό σύμφυρμα δηλαδή που αποτελείται από 4 γνωστά klezmer κομμάτια (Misserlou, Mayim, Harmonica, Wedding Dance) ενωμένα σε μία σύνθεση. Στα 4 πρώτα λεπτά και στο 1 τελευταίο λεπτό αυτού του medley θα συναντήσουμε την Misserlou.

Καλή ακρόαση



[Download]

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

285.The Nematoads : Misirlou


Οι Nematoads είναι ένα τετραμελές surf-rock instrumental συγκρότημα από το Όστιν του Τέξας.
Τους Nematoads αποτελούν ένας κιθαρίστας, ο Ted James, ένας μπασίστας  ο Pope, ένας ντράμερ ο George Pestana, και ένας τρομπετίστας ο Tiger Anaya για να δίνει την ιδιαίτερη αίσθηση.
Το γκρουπ έχει κυκλοφορήσει 4 CD και συμμετείχε σε αρκετές συλλογές.
Από το CD τους "Spy Car Mechanic", που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2009, θα ακούσουμε την Misirlou στο ποστ αυτό.
Καλή ακρόαση.




[Download]

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

284.Michael Hartophilis and His Orchestra : Misirlou


O μουσικός και διευθυντής ορχήστρας Μιχαήλ Χαρτοφύλλης (Michael Hart) είναι ονομαστός και περιζήτητος εν Νέα Υόρκη, μεταξύ των νέων καλλιτεχνών της τρομπέτας. Εγεννήθη εις Νέα Υόρκην και όταν ήτο ακόμη μόλις 10 ετών, ετραγούδησε εις την παιδικήν χορωδίαν της Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης. Εις ηλικίαν 19 ετών, διηύθυνε την μεγάλην ορχήστραν εις το ραδιοφωνικόν Πρόγραμμα του Mutual Network's Treasury Bandstand.


Υπηρέτησε εις τον Αμερικανικόν Στρατόν από το 1951-1953, απολυθείς δε των τάξεων του Στρατού εφοίτησε εις το Manhattan School Of Music, από όπου έλαβε δύο διπλώματα (Bachelor's and Master's degree).


Ωθούμενος από την εσωτερική ανάγκη να καλλιεργήσει περισσότερο την ελληνική μουσική, που τον εγοήτευε, προσήρμοσε την ορχήστρα του προς αυτήν την κατεύθυνσιν, και σήμερα θεωρείται από τους πλέον περιζήτητους εις τας Ανατολικάς Πολιτείας της Αμερικής, ως ο γνήσιος ερμηνευτής της ελληνικής λαϊκής μουσικής.


To καθαρευουσιάνικο αυτό βιογραφικό του ελληνοαμερικανού τρομπετίστα και διευθυντή ορχήστρας Μιχάλη Χαρτοφίλη υπήρχε(στα ελληνικά και στα αγγλικά)στα εσώφυλλα των δίσκων του, που κυκλοφόρησαν στις ΗΠΑ στη δεκαετία του '60. Από ένα απ' αυτούς τους δίσκους που κυκλοφόρησε το 1966 και έχει τίτλο "Greek Fire" θα ακούσουμε την Μισιρλού. Στον δίσκο αυτό συμμετείχαν ακόμα ο Ελληνοαμερικανός Nik Rassias,o μεγάλος Ηπειρώτης κλαρινίστας Τάσος Χαλκιάς και ο περίφημος Αρμένιος ουτίστας Oudi Hruant.

Καλή ακρόαση.



[Download]

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

283.Caravan Gogh: Miserlou


Οι Caravan Gogh είναι μια τετραμελής μπάντα ακουστικών εγχόρδων που ιδρύθηκε και δραστηριοποείται στο Πόρτλαντ του Όρεγκον. Αποτελείται από τους μουσικούς Gideon Freudmann (τσέλο, φωνή), Jim D’Ville (γιουκαλίλι, φωνή), Brad Price (κιθάρα, μαντολίνο, φωνή) και Calen Uhlig (μπάσο).

Το στυλ του γκρουπ αναμειγνύει ισχυρές δόσεις ροκ, σουίγκ, φάνκ και τζαζ, και το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει όμορφα, γεμάτα ενέργεια τραγούδια που κυμαίνονται από τσιγκάνικα βαλς και καλύψο μελωδίες μέχρι ακουστική ροκ μουσική.

Το 2007 οι Caravan Gogh κυκλοφόρησαν ένα άλμπουμ που φέρει ως τίτλο το όνομα της μπάντας. Απ΄αυτό θα ακούσουμε την Miserlou.

Καλή ακρόαση



[Download]

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

282. The Klezmer Conservatory Band : Miserlou


Η Klezmer Conservatory Band είναι μία δεκαμελής ομάδα μουσικών με έδρα την Βοστώνη, που ασχολείται με την παραδοσιακή klezmer μουσική. Ιδρυτής και διευθυντής της μπάντας είναι ο Hankus Netsky, μουσικός, συνθέτης, ερευνητής και καθηγητής μουσικής στην αρχαιότερη μουσική σχολή της Βοστώνης (New England Conservatory of Music).

Ο Hankus Netsky είναι εγγονός και ανηψιός παραδοσιακών klezmer μουσικών, οπότε δεν είναι υπερβολή αν πούμε ότι η klezmer μουσική κυκλοφορεί στο αίμα του.

Η ομάδα συγκροτήθηκε το 1980 με αποκλειστικό σκοπό να δώσει μία και μοναδική συναυλία. Από τότε όμως έχει δώσει εκατοντάδες συναυλίες σε όλο τον κόσμο, έχει πάρει μέρος σε διεθνή φεστιβάλ, συμμετείχε σε ντοκιμαντέρ για την klezmer μουσική και έχει γράψει μουσική για ταινίες και θεατρικές παραστάσεις.

Επίσης έχει κυκλοφορήσει 11 άλμπουμς. Από τον δίσκο τους "Dancing In The Aisles" του 1997 θα ακούσουμε την Miserlou τους.



Μπόνους mp3 για σήμερα από τον ίδιο δίσκο το κομμάτι "Hopkele/Dancing in the Aisles".

Καλή ακρόαση.



[Download Miserlou]

[Download Hopkele/Dancing in the Aisles]

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

281. David Wayne : Miserlou


Ο κιθαρίστας David Wayne γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νότια Καλιφόρνια. Από μικρό παιδί έδειχνε μια έμφυτη αγάπη για την μουσική. Ενδιαφερόταν για όλα τα στυλ μουσικής, από τους Beatles και τους Rolling Stones, μέχρι τον Mozart και τον Miles Davis.Στα 8 του χρόνια, οι γονείς του, του αγόρασαν την πρώτη του κιθάρα και ο μικρός David ξεκίνησε να διαβάζει μουσική και να μαθαίνει ακόρντα μελετώντας μόνος του τα βιβλία εκμάθησης κιθάρας του Mel Bay.

Στα 11 του χρόνια ήρθε η ώρα ν' αρχίσει ιδιαίτερα μαθήματα για να προχωρήσει στο επόμενο επίπεδο. Στα 3 χρόνια που ακολούθησαν ο David μελέτησε θεωρία της μουσικής και διδάχτηκε διαφορετικά στυλ και τεχνικές στην κιθάρα. Επιπλέον άρχισε να γράφει την δική του μουσική.

Στις δεκαετίες του '80 και του '90 ο David συμμετείχε σε διάφορες μπάντες, με τις οποίες ηχογράφησε αρκετά CD. To μεγάλο του πάθος ήταν οι live εμφανίσεις, καθώς ανέπτυξε το δικό του στυλ.

Από το 2003 ο David Wayne αποφάσισε να ηχογραφεί σόλο άλμπουμς κιθαριστικής μουσικής. Από το άλμπουμ "Songs of Yesterday" που κυκλοφόρησε το 2008 θα ακούσουμε την Miserlou του.

Καλή ακρόαση.



[Download]

Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

280. Γιάννης Κότσιρας-Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου: Μισιρλού

Η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας είναι μία ελληνική ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής που δημιουργήθηκε το 1998 στην Νέα Ιωνία Μαγνησίας. Είναι μια 30μελής ομάδα νέων ανθρώπων που ασχολούνται καθημερινά με την ορχήστρα και εν γένει με την μουσική.
Πρόκειται για μια ορχήστρα, η οποία, αφομοιώνοντας νέα στοιχεία, προσπαθεί να δημιουργεί και να προτείνει νέες μουσικές φόρμες με σκοπό την προσέλκυση ολοένα και περισσότερων νέων στην γνήσια Ελληνική μουσική.

Το όνομά της έλκει την καταγωγή του στην πιο διάσημη Ελληνική ορχήστρα που δημιουργήθηκε στην Σμύρνη και έκανε το γύρο του κόσμου κατά το χρονικό διάστημα 1898 – 1921, την Εστουδιαντίνα. Περισσότερες από 180 συναυλίες έχουν πραγματοποιηθεί από το 1999 στην Ελλάδα και στο εξωτερικό στους γνωστότερους συναυλιακούς χώρους, με την σύμπραξη γνωστών ερμηνευτών της Ελληνικής μουσικής, και αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές τόσο από Έλληνες όσο και διεθνείς κριτικούς καθώς και από τον τύπο.


Ο Γιάννης Κότσιρας γεννήθηκε στην Αθήνα και ξεκίνησε την μουσική του καριέρα το 1990 τραγουδώντας ρεμπέτικα και λαϊκά. Το 1996 κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο "Αθώος Ένοχος". Από τότε έχει κυκλοφορήσει άλλα 8 στούντιο άλμπουμ, 2 άλμπουμ με ζωντανές ηχογραφήσεις, μία συλλογή με επιτυχίες του, και επανεκτελέσεις στα κλασσικά έργα "Άξιον Εστί" του Μίκη Θεοδωράκη, και "Ο Δρόμος" των Μίμη Πλέσσα και Λευτέρη Παπαδόπουλου.

Το ζωντανό άλμπουμ του, "Γιάννης Κότσιρας LIVE", μέσα σε λίγους μήνες από την κυκλοφορία του ξεπέρασε τις 120.000 σε πωλήσεις.
Επίσης τραγούδησε το επίσημο τραγούδι της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας 2004, Pass the flame, το οποίο ερμήνευσε ζωντανά στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Τον Μάρτιο του 2012, και μετά από περίπου 2 χρόνια διεργασιών και προετοιμασίας, σε συνεργασία με την Εστουδιαντίνα της Νέας Ιωνίας Βόλου, κυκλοφορεί το CD "Η Σμύρνη του έρωτα", με ερωτικά τραγούδια γραμμένα από τις αρχές του '20 έως και τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο είτε στην Σμυρνη, είτε από Σμυρνιούς δημιουργούς.
Από τον δίσκο αυτό θα ακούσουμε σήμερα την Μισιρλού.



Bonus mp3 για σήμερα, από τον ίδιο δίσκο το τραγούδι "Η πεθερά μου" (Στίχοι-μουσική:Σταύρου Παντελίδη).

Καλή ακρόαση



[Download Misirlou]

[Download H Πεθερά Μου]

Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

279.Paul Baghdadlian: "Anush Yar" (Sweet Girl-Misirlou)


O αρμενικής καταγωγής τραγουδιστής, μουσικός και συνθέτης Paul Baghdadlian γεννήθηκε στο Χαλέπι της Συρίας το1953 και πέθανε τον Ιούνιο του 2011 στο Λος Άντζελες μετά από μακρά μάχη με τον καρκίνο.Το 1965, στην ηλικία των 12 ετών, χάνει και τους 2 γονείς του. Προσπαθώντας να επιβιώσει άρχισε να τραγουδά στους δρόμους της Βηρυτού.
Στη διάρκεια της δεκαετίας του '70 κατάφερε να γίνει γνωστός στον Λίβανο ως "Paul ο πρίγκηπας" τραγουδώντας στην αρχή μόνο αγγλικά τραγούδια. Αργότερα ακούγοντας τραγουδιστές της αρμένικης διασποράς άρχισε να τραγουδάει ερωτικά τραγούδια της Αρμενίας.

Το 1977 μετακόμισε στο Λος Άντζελες όπου κατάφερε να γίνει "ο βασιλιάς του ερωτικού τραγουδιού" για τους Αρμένιους της διασποράς, με εκατοντάδες ηχογραφήσεις τραγουδιών, κυρίως μπαλάντες στα αρμενικά αλλά και σε άλλες γλώσσες όπως αραβικά και αγγλικά.
O Paul Baggdadlian παντρεύτηκε 2 φορές και απέκτησε 2 γιους από τον πρώτο γάμο και μία κόρη από τον δεύτερο γάμο του.

Από τον δίσκο του "Romantic Flashback" του 2000 θα ακούσουμε το τραγούδι "Anush Yar" (Sweet Girl), που όπως έχουμε ήδη πει είναι η αρμενική εκδοχή της Μισιρλούς.



[Download]

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

278. David and the High Spirit: Mizerlu


Ο David Yakobian και η μπάντα του " The High Spirit" προσφέρουν τις μουσικές τους υπηρεσίες σε γάμους,σε πάρτι γεννεθλίων, σε bar και bat mitzvahs (γιορτές ενηλικίωσης παιδιών εβραϊκής καταγωγής), καθώς και σε άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις, ταξιδεύοντας για τον λόγο αυτό σε κάθε γωνιά των ΗΠΑ, όπου υπάρχουν εβραϊκές κοινότητες και όχι μόνο.

Το ρεπερτόριο τους περιλαμβάνει παραδοσιακά και σύγχρονα χορευτικά κομμάτια και ο David τραγουδάει σε 12 γλώσσες, μια και η μπάντα του εξειδικεύεται σε πολυπολιτισμικές, διαθρησκευτικές και δια-ηλικιακές κοινωνικές εκδηλώσεις.

Ο David τραγουδά, χορεύει και παρασέρνει τους καλεσμένους σε ξέφρενο γλέντι, όπως μπορείτε να δείτε στα σχετικά video στην ιστοσελίδα του. Είναι δηλαδή η ψυχή του πάρτυ αφού σύμφωνα με το moto του "music makes or breaks your party".

Το συγκρότημα εκτός από live εμφανίσεις προσφέρει τις υπηρεσίες του και ηχογραφημένα σε CD ειδικά σχεδιασμένα για κάθε ξεχωριστή περίπτωση. Ας ακούσουμε όμως την Mizerlu τους.

Καλή ακρόαση.



[Download]

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

277. Positiva: Misirlou

Ο Alessandro "Butch" Baccelle(τραγούδι, κοντραμπάσο), ο Stefano "Jester" Borile (τύμπανα) και ο Davide "Prince" Fragapane (κιθάρα) είναι τα μέλη της "Positiva". H "Positiva" είναι κάτι παραπάνω από μια ροκ μπάντα, είναι μια ροκ "συμμορία", που από το 1996 γυρνά στην Ιταλία, αλλά και σ' όλη την Ευρώπη,για να προωθήσει το "πρωτόγονο" εκείνο ροκ που έγραψε ιστορία, το ροκ των μεγάλων μύθων, που ξεκίνησε τη δεκαετία του '50 από το Μέμφις και κατέκτησε όλο τον κόσμο: το Rockabilly.

Στο ρεπερτόριο της μπάντας αξέχαστα κλασσικά ροκ κομμάτια, αναμιγνύονται με σύγχρονες διασκευές αλλά και με νέες αυθεντικές συνθέσεις. Το 2011 το γκρουπ κυκλοφορεί το πρώτο του CD με τίτλο "The Big Pepperone",που αποτέλεσε την αφορμή για μια μεγάλη περιοδεία με το ίδιο όνομα. Το 2012 κυκλοφόρησαν το CD "Forza Padova-Rockabilly Style”,που περιέχει μια ροκαμπίλι διασκευή του ποδοσφαιρικού ύμνου "Forza Padova".

Από το "Big Pepperone" θα ακούσουμε στο σημερινό ποστ την ροκαμπίλι Μισιρλού τους.



Μπόνους mp3 για σήμερα από τον ίδιο δίσκο το "Americano"



Καλή ακρόαση.

[Download Misirlou]

[Download Americano]

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

276. Misery Loves Company : Misirlou

Μουσικοί από Ελλάδα, ΗΠΑ, Ινδία και Γερμανία αποτελούν την μπάντα "Misery Loves Company". Oι Geoff Goodman (μαντοτσέλο, κιθάρα), Chris Hirson (σαξόφωνο) Σύλβια Καπερνάρου (φωνή), Σάκης Στρατόπουλος (μπουζούκι),Alex Haas (μπάσο), Shankar Lal (ινδική τάμπλα), Tobias Ott (τάμπλα,γκατάμ) συμμετέχουν στην εκλεκτή αυτή παρέα.
Η ιδέα της δημιουργίας αυτής της πολυεθνικής κομπανίας ξεκίνησε στο Μόναχο, στο ελληνικό κλαμπ "Λύρα". Ο Σάκης Στρατόπουλος έπαιζε στη "Λύρα" όταν ο Geoff Goodman μπήκε για πρώτη φορά στο κλαμπ σχεδόν μια δεκαετία πριν. Ο έλληνας μουσικός θυμάται την στιγμή της συνάντησής τους: "Μόλι είχαμε τελειώσει ένα ιδιαίτερα δύσκολο κομμάτι και ο τύπος αυτός με πλησίασε και με ρωτούσε τι ήταν ο ρυθμός αυτός. Έμεινα έκπληκτος από το γεγονός ότι κάποιος ενδιαφερόταν.Ήταν ένα πραγματικά πολύπλοκο κομμάτι σε ρυθμούς 5/8, 6/8, 7/8, 9/8 και11/8 και χρειάστηκα αρκετή ώρα για να του εξηγήσω"

Με το πέρασμα των χρόνων ο Σάκης και ο Geoff έγιναν φίλοι και μουσικοί "συμπατριώτες". Ο Σάκης δίδασκε στον Geoff ελληνικές συνθέσεις και αυτός δίδασκε στον έλληνα μουσικό στοιχεία από την δική του μουσική. Οι 2 φίλοι έπαιξαν μαζί σε διάφορα μουσικά συγκροτήματα,ένα από τα οποία είναι το "Misery Loves Company". Το 1998 κυκλοφόρησαν ένα δίσκο με τίτλο "Athens meets New York" και υπότιτλο "magia ke mizeria".
H πρώτη λέξη του... greeklish τίτλου είναι διφορούμενη. Μαγκιά ή μαγεία; 'Ο,τι κι αν σημαίνει πάντως, εμείς θα απολαύσουμε την μάγκισα αλλά και μαγευτική Misirlou τους.



Δωράκι mp3 για σήμερα το κομμάτι "Kamamotou". Πρόκειται για το σμυρνέικο "Καμωματού"(Αμάν Γιάλα) του Γιάννη Δραγάτση (Ογδοντάκη).

Καλή ακρόαση



[Download Misirlou]

[Download Kamamotou]

Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

275. Sahara Sands Band: Miser Lou

Η "Sahara Sands band" είναι μια πενταμελής μπάντα από τη Βόρεια Καλιφόρνια που παίζει μοντέρνα belly dance μουσική. Η SSB κάνει εμφανίσεις σε κλάμπ,φεστιβάλ.φοιτητικές κατασκηνώσεις και τοπικές γιορτές, παίζοντας παραδοσιακά και μοντέρνα κομμάτια προσαρμοσμένα στο δικό τους στυλ. Το γκρουπ στις εμφανίσεις του συνεργάζεται με δεκάδες χορεύτριες της κοιλιάς και για τον λόγο αυτό η ενορχήστρωση και το ύφος της μουσικής τους είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στις ανάγκες του χορευτικού σόου. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, όταν τους κάλεσαν σε κάποια ραδιοφωνική εκπομπή, κουβάλησαν στο ραδιοφωνικό στούντιο και τις χορεύτριές τους. "Ξέρετε, εδώ είναι ραδιόφωνο" τους είπαν οι παραγωγοί της εκπομπής. Τα μέλη της μπάντας όμως επέμεναν και παρουσίασαν ραδιοφωνικά το... μουσικοχορευτικό τους θέαμα.
 Το 2006 οι "Sahara Sands" ηχογράφησαν ένα CD με 8 οριεντάλ κομμάτια με τίτλο "Shifting Sands". Από το CD αυτό θα ακούσουμε την Miser Lou.

Kαλή ακρόαση




[Download]